Fájdalmas szex endometriózisban és anélkül

Emlékszel még arra, amikor a szüleid megpróbálkoztak a felvilágosítással? Emlékszel az első látogatásra a nőgyógyászodnál?

A felvilágosítás során és később, az első nőgyógyászati vizsgálatok során a serdülõktõl és fiatal nőktõl senki nem kérdezi meg, mit gondolnak a szexualitásról és hogyan élik meg azt.llyenkor általában csak a fogamzásgátlást és a szexuális úton terjedõ betegségek megelõzését érintik, így nem derül fény az esetleges negatív tapasztalatokra.  Pedig a fájdalmas szexuális kapcsolat negatívan befolyásolhatja a párkapcsolatokat és a kortársak elköteleződését, pedig ezek nagyon fontosak a serdülőkor során. 

A Journal of Adolescent Health által közzétett tanulmány szerint a fájdalmas nemi közösülés serdülőket és fiatal felnőtt nőket is érint, legyen  akár endometriózis az oka, akár valami más. Ez negatív hatással van  a nők testi és mentális egészségére egyaránt, azonban a hatás erőteljesebben jelenik meg az endometriózissal élő nőkben, mint azok esetében, akiknél ez az állapot nincs jelen.

A tanulmány szerzői 438 főt,  18-25 év közötti nő adatait elemezték , akik részt vettek a „Női egészségügyi tanulmány: serdülőkortól a felnőttkorig” elnevezésű tanulmányban, és beszámoltak arról, hogy szexuális kapcsolatban álltak.

Közülük 151 esetben volt  műtétileg igazolt endometriózis diagnózis, míg 287 esetben nem volt ismert endometriózis diagnózis.

A résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet, amely tartalmazza a 36 faktoros  (SF-36) életminőség-felmérést. A felmérés alacsonyabb pontszáma az életminőség károsodását jelzi.

Az eredmények azt mutatták, hogy az endometriózissal élő nők  gyakrabban szenvedtek fájdalmas nemi közösüléstől, mint a másik csoport.

Azok a nők, akik fájdalomról számoltak be a szexuális aktus közben vagy az azt követő 24 órán belül, az SF-36 összes alskáláján  alacsonyabb pontszámot értek el azokhoz a nőkhez képest, akik nem tapasztalták fájdalmat a szex alatt vagy után. Ezek közül hat alskála pontszám szignifikánsan alacsonyabb volt az endometriózissal érintett betegekben, mint azoknál, akiknél nem volt endometriózis diagnosztizálva.

A kutatók megállapították, hogy az endometriózisban szenvedő serdülők és fiatal felnőttek több mint 75% -ánál, az endometriózis nélkülieknél pedig körülbelül 66% -ánál volt fájdalmas nemi közösülés. Ez befolyásolta fizikai és mentális egészségüket és életminőségi mutatóikat. Az endometriózisban szenvedő serdülők és fiatal nők esetében ez a hatás erősebben fejeződött ki. 

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a fájdalmas közösülés értékelésének a reproduktív egészségügy fontos részének kell lennie. Így lehet optimalizálni a fiatal felnőtt nők társadalmi működését, mentális egészségét és fizikai jólétét.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32291152/?from_term=endometriosis&from_sort=date&from_size=100&from_pos=41

Könyvek, infótermékek, segédanyagok ITT

Bejelentkezés konzultációra ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!