Vendég szakértő az Endoblogon: az anyagcsere probémák természetes kezelése

Martincsevicsné Jenei Gizella, a Gastrolaj szakértője visszatérő vendég nálunk, ezúttal az anyagcsere problémák természetes kezeléséről írt, fogadjátok szeretettel!

Az anyagcsere problémák sokunk életét megnehezítik. Ha szenvedtél már tőle, akkor tökéletesen megérted miről beszélek, ha azonban még nem tapasztaltad az ebből adódó kellemetlenségeket, akkor is érdemes elolvasnod a levelem, mert ha odafigyelsz az alábbiakra, akkor később nem kell szenvedned.

Hogyan lehet elkerülni az anyagcsere lelassulását?

1. Aludj sokat!

Kutatások bizonyítják, hogy a kevés pihenés (pl. napi 5, vagy annál kevesebb időtartamú alvás) károsan hat az anyagcserére. Ezért figyelj oda a nyugodt éjszakai pihenésekre. Kutatások arról is szólnak, hogy aki sokat éjszakázik, annak a szervezete zsírt raktároz mégpedig azért, mert a szervezete azon képessége, mely a tápanyag felhasználásért felelős, veszélybe kerül.

A hidegen sajtolt növényi olajak közül álmatlanság esetén a mákolaj fogyasztását javaslom. Segít ellazulni. Érdemes lefekvés előtt fogyasztani naponta 1 evőkanállal.

2. Reggelizz minden nap!

Biztosan hallottad már a mondást, hogy reggelizz úgy, mint egy király. Szakértők szerint a legrosszabb, amit tehetsz ha gyorsítani szeretnéd az anyagcserédet az az, ha kihagyod a reggeli étkezést. Nagyon fontos, hogy felkelés után maximum 1 óra teljen el az első étkezésig.

Természetesen az is nagyon fontos, hogy mit fogyasztasz reggelire. A hidegen sajtolt növényi olajok között is találhatsz több olyat, melyek segítségedre lehetnek lassú anyagcsere esetén magas telítetlen zsírsavtartalmuk miatt.

Ilyen például a dióolaj, a tökmagolaj, mely kiváló lehet szendvicskrémekbe, túróba, vagy akár müzlibe is.

Ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről sem, melynek szerepe az, hogy a szervezetet megtisztítsa a salakanyagoktól. Itt csak tiszta csapvíz számít (napi minimum 1,5-2 literről van szó).

3. Kerüld a stresszt!

Szakértők szerint, aki sokat idegeskedik többször nyúl a nassolni valók után is. Ehhez még hozzájön az is, hogy a sok stressz miatt nem is alszik nyugodtan. A kettő együtt, vagyis a nem alvás és az túlzott idegeskedés hatással lehet a pajzsmirigyre, ami többek között olyan hormonokat termel, melyek befolyásolják az anyagcserét is. Ha a szervezetedben nem megfelelő ez a hormonszint, akkor lelassul az anyagcsere, mely fáradtsághoz, depresszióhoz, vagy súlygyarapodáshoz vezethet.

Az idegrendszer karbantartására legjobb hidegen sajtolt olaj a dióolaj és a barackmagolaj.

4. Mozogj minden nap!

Kutatások bizonyítják, hogy az ülőmunka, a kevés mozgás lelassítja az anyagcserét. Ha mégis ülőmunkára vagy ítélve csempéssz be néhány olyan percet, amit napközben is mozgással tölthetsz. Például telefonálás közben is fel lehet állni és kicsit átmozgatni a lábakat, ugye? 😉

Ha szerencsésebb vagy és eljutsz egy edzőterembe, vagy otthon tudsz időt szánni a rendszeres mozgásra, akkor figyelj oda, hogy ne váljon egysíkúvá a testedzés. Fontos, hogy időközben változtass a gyakorlatokon, illetve hogy beiktass súlyzós edzéseket is.

5. Kerüld a zsíros ételeket!

Amennyire csak lehet kerülni kell a zsíros ételeket. Nem árt, ha a gyorséttermeket is elkerülöd. Ennek az oka az, hogy a zsíros ételek ösztönöznek egy gént, mely a felesleges zsír raktározására készteti a szervezetet.

Ha fenti javaslatok közül akár csak egyet-kettőt is megfogadsz, akkor máris sokat tettél a megfelelően működő anyagcserédért. De szerintem ezek között nincs olyan, amit nehezedre esne megfogadni, igaz?

Szép hetet kívánunk szeretettel!

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró,

www.noraarvai.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!