Vese által termelt hormon mint az endometriózis kezelésének új reménycsillaga

Az eritropoietin, a vesék által termelt hormon eredeti feladata a vörösvértestek termelésének elősegítése, viszont most ígéretes jelöltként lép színre az endometriózis kezelésében is- e mellett érvelnek Dr. Mehmet Yalçin Günal és munkatársai a Török-német Nőgyógyászati Egyesület folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint. 

A vesék mellett az eritropoietin és a receptor, amelyhez kötődik, szintén megtalálhatók a méhet belülről burkoló sejtekben. Ezek azok a sejtek, amelyek az uteruson kívül is előfordulnak és súlyos tüneteket okoznak endometriózis esetén. 

Korábbi kutatások egy egér modellen azt mutatják, hogy az erythropoietin szerepet játszik az ösztrogén-függő véredényképződésben a méhben. Emellett az endometriózisban szenvedő betegek kismedencei folyadékában az eritropoetin szintje nő. Végül, az eritropoetinről azt is kimutatták, hogy megvédi a szívizmot, a tüdőt és az idegrendszert, és ígéretes terápiás jelölt a degeneratív betegségek számára, szóval egy igazi jollyjokernek tűnik.

Annak érdekében, hogy megértsük az erythropoietin és annak receptorának az endometriózis kialakulásában betöltött szerepét, a Dr. Ertuğrul Kılıç által vezetett kutatócsoport az İstanbul Medipol Egyetem Török Orvosi Iskolájában patkányokon végzett kutatásokat. 

A kutatók először endometriózist indukáltak az állatokban azáltal, hogy műtéttel rögzítették az endometrium szöveteket a hasuk belső falán, majd ösztrogénnel kezelték őket az endometrium szövet növekedésének elősegítése céljából.

Három hét elteltével kezelték az állatokat eritropoietin, (darbepoetin, eritropoietin szintetikus formája) vagy Mircera-val, ami egy olyan vegyület, amely aktiválja az eritropoietin receptort, és amelyet egyébként anémia (vérszegénység) a  vörösvértestek túlzottan alacsony számának kezelésére használnak a szervezetben. A kezelés három hétig tartott. Ezután a kutatók az endometriális léziókat elemezték a kezelés befejezése után három hetente, összesen 9 hétig, hogy ellenőrizzék az endometriózis esetleges kiújulását. 

Azt találták, hogy az endometrium léziók mérete csökkent minden kezelési csoportban a kontrollokhoz képest. Viszont  csak az eritropoietinnel kezelt állatok endometriózis csomóinak méretét sikerült már három hetes kezelés után szignifikánsan csökkenteni. 

Amikor a kutatók a kezelés befejezése után további három hét elteltével ismét ellenőrizték az endometriózis csomók méretét, látták, hogy a lézió méretei minden kezelési csoportban lényegesen alacsonyabbak voltak, mint a kontroll. Az eritropoietinnel és Mircera-val kezelt állatokban a lézió méreteinek csökkenése kifejezettebb, jelentősebb volt, mint a darbepoetinnel kezelt állatokhoznál.

Amikor az állatokat histo-patológiásan vizsgálták, a kutatók úgy találták, hogy az eritropoetin és a darbepoetin hatékonyabb, mint a Mircera.

A szerzők azt feltételezték, hogy az eritropoetin elváltozáscsökkentő hatása az antioxidáns tulajdonságainak köszönhető, vagy azon   biológiai útvonalak antioxidáns hatásainak tulajdonítható, amelyekben szerepet játszhat.

Megállapították, hogy az erythropoetin ígéretes jelölt lehet az endometriózis kezelésére. Mivel vénás elégtelenségben már rutinszerűen alkalmazzák, az eritropoetin hatékony és biztonságos kezelésként ismert. Az endometriózisban szenvedő nőknél azonban nagy mennyiségű klinikai vizsgálatra van még szükség humán mintán is, mielőtt ezt a betegcsoportot valóban kezelni lehet majd.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29916217

Endoblog.hu-Az endometriózis honlap. Valódi válaszok- Bullshitek nélkül. 9 éve.

Bejelentkezés konzultációra ITT. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!