Endometriózis dieta recept Házi falafel sütőtökkel és quinoával

A hétvégénextrát Endoblogos kihívás utolsó fejezetéhez érkeztünk, és az egyik kedvenc ételemet készítjük el együtt, egy igencsak felturbózott változatban. Elképesztően kevés szabadidőm van, így a sütés-főzés terén annak a híve vagyok, hogy ha megvehetem boltban jó minőségben, akkor inkább nem pepecselek vele otthon.

Ezért nem vettem meg végül a magtej készítő gépet, hiába szemeztem vele hónapokon keresztül, és bevallom,a kedenc kajámat is inkább a sarki gyrososnál szereztem be, mint hogy nekiálljak otthon házi készítésű hummuszt és falafelt készíteni.

De szeretek időről-időre kimozdulni a kis komfortzónámból, így úgy gondoltam, szép befejezése ennek a kihívásnak, ha az amúgy „csak leszaladok” típusú kaját most saját kezűleg, otthon készítem el. És hogy hívem tükrözze a #hetvegenextrat szellemiséget, még fel si dobjuk ezt a receptet, quinoát, sütőtököt is csempészünk bele. Szerintem megérte a pepecselést, próbáld ki te is!
Hozzávalók:
  • 90 g friss sütőtök
  • olívaolaj
  • himalájai só
  • frissen őrölt fekete bors,
  • 150 g csicseriborsó konzerv vagy előáztatott
  • 3 teáskanál tahiniszósz
  • 3 fej fokhagyma
  • 60 g bio quinoa
  • 260 ml tiszta víz
  • 8 zöldborsó
  • 1 mark rukkola
  • 20 g növényi sajt
  • 100 g növényi joghurt
  • egy lime frissen facsart leve
Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra, és bélelj ki sütőpapírral két tepsit. Az egyikre helyezd rá a kb. 3 centis kockákra darabolt sütőtököt. Alátehetsz egy kevés olívaolajat, de maximum olaj spayvel, tényleg csak nagyon keveset. Ha szeretnéd, kissé sózd és borsozd meg, de ez elhagyható. Süsd a sütőben kb. 25 percig , amíg a tök szépen barnulni kezd és érzed a jellegzetes illatát. Utána tedd félre, hagyd kihűlni.

A falafel elkészítéséhez tedd bele a tahinit, a puhára áztatott csicseriborsót, a fokhagymát, a paprikát, a köményt és a koriandert egy turmixgépbe és pürésítsd amíg majdhogynem teljesen sima pépes nem lesz. Oszd el a masszát három egyenlő részre, helyezd egy tálba tedd a hűtőbe 30 percre.

Addig amíg fagyasztod megcsinálhatod a quinoát, forralj vizet egy fazékban, öntsd bele a quinoát és kevergesd rendszeresen. Aztán vedd le a hőfokot és alacsony lángon, lefedve hagyd a quinoát hogy a folyadékot teljesen felszívja és megduzzadjon, megpuhuljon. Akár előző este is megfőzheted a quinoát, hűtőben eláll simán.

Formálj falafel masszából gombócokat, helyezd őket a második sütőpapírral bélált tálcára és süsd őket a sütőben óvatosan aranybarnára, ropogós héjúra. Ez kb. 15 percet vesz igénybe.

Helyezd a vegán sajtot, a babot, a rukkolát és spenótleveleket, illetve a sütőtököt egy nagy tálba és gyengéden rázogasd össze hogy elkeveredjen.

A tálaláshoz a salátát tedd a tányérra, helyezd rá a falafelgolyókat, löttyents rá egy kis növényi joghurtot (kesudióból a legfinomabb), és díszítsd kedved szerint lime szeletekkel!

Egészségedre!

További haladó endometriózis diéta receptek az Igazi Endometriózis Diéta könyv második részében!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!