Rendhagyó karácsonyi menü (endometriózis diétában is)

Ígértem, hogy megosztom veletek az endometriózis diétába is könnyedén beilleszthető karácsonyi menüt, amelyet idén készíteni fogok. 22-én este fog debütálni ez az ételsor, ekkor látjuk ugyanis vendégül a családomat, mielőtt elutazunk. A karácsonyunk nagyon más lesz, mint szokott, hiszen idén sok szerettünktől kellett végleg elbúcsúzunk.

Az új felállásban az eddigi hagyományokkal is szakítunk: elmarad a halászlé, rántott hús, mákos guba kombó. Idén a magam szája íze szerint főzök húsevő, tradícionálisabb felfogású származási családomnak is, meglátjuk, mit szólnak majd hozzá, az eredményekről beszámolok majd a Facebook oldalunkon.

Maga az étkezés mikéntje is rendhagyó lesz, hiszen karácsonykor nem divatos az állófogadás jellegű vendégvárás, de nekünk rugalmasan alkalmazkodni kell ahhoz, hogy az „idénelőszörazéletbenlegyennagyfánk” – mindset nem kedvezett a lakásban fellelhető térkapacitás felhasználhatóságához,  valamint ennek folyamányaként tekintetbe véve a két kutya, egy izgatott gyerek, egy nyúl- igaz, az legalább csak törpe-  és a  vendégek számszerűsítve meghaladják az amerika konyhás nappalink asztala körüli férőhelyek számát.

Egy szó mint száz, állófogadás lesz, kezdetnek aperitif lesz olívaolajos provancei fűszeres olajbogyóval és frissen pirított, még meleg, fűszeres magvakkal.  Utána levesbár, amelyet az EndoBlog receptjeiből már jól ismert finomságok tesznek ki.

Nem kísérletezek ezúttal, tutira megyek, mert hajlamos vagyok nyomás alatt elrontani akár a leg. Sütőtökkrém leves tökmagolajjal és pirított tökmaggal díszítve, édesburgonya krémleves és gesztenyekrém leves közül válogathatnak a vendégeink.

Levesezés után jöhet a könnyed, egészséges főétel, ami nálunk ezúttal házi hummusz, guacamole és házi salsa lesz, bio, natúr tortillachipssel. A kenetegtős kencék elkészítése azt hiszem talán az egyetlen dolog, amit igazán élvezek a főzésben.

Mostanság, amióta otthon készítem a kenyeret, sokszor eszünk ilyen kencéket hétköznapokon is friss salátával.

És hogy a krónológiát tartsam, be kell vallanom, hogy egy nap eltelte után folytatom most ezt a cikket, jelenleg éppen Franciaországban ülök egy TGV-n, Beni az ölemben alszik. A vacsora a családommal tegnap este lezajlott, nagy sikert aratott legnagyobb örömömre. A kenegetős mártogatós ételek után fahéjas-mézes diós sült almát szolgáltam fel és nyírfacukors házi beiglit.

Art hiszem, hogy a gesztenyekrémlevesen kívül minden receptet megtaláljátok az EndoBlogon ha beírjátok a kulcsszavakat a keresőnkbe, mert idén tutira mentem, nem kísérletezgettem semmi újdonsággal a karácsonyi menüben. Talán egyedül a gesztenyelevesen újítottam, ezúttal nem pisztáciás volt, mint régebbi receptünkben, hanem szinte teljesen natúr.

Light gesztenyepürét vettem két csomaggal, felolvasztottam, villával elkutyultam egy liter natúr rizstejben, felforraltam, hozzáadtam egy kicsi nyírfacukrot, vanília őrleményt, beleforgattam egy fél doboz rizstejszínt, a legvégén pedig rottyantottam még egyet a magozott aszalt szilvákkal is. Így is nagyon finom, és ennél egyszerűbb már tényleg nem lehet,

Hogy az összkép teljes legyen a vacsit illetően, -és ezt is már csak utólag tudom hozzátenni, mert ezt nem terveztem,- vacsikészítés közben jöttünk rá, hogy a háztartásban és a hűtőben fellelhető néhány élelmiszert fel kellene használnunk, mert miután az utazásból hazaérünk már nem lesz jó. Így a házi teljes kiőrlésű kenyeret felkockáztam, vegán sajtdarabkékat és félbevágott koktélparadicsommal turbóztam fel, és fogpiszkálós falatkákat csináltunk belőle.

Valamint töredelmesen bevallom hogy a háznál lévő nemvegánok sajttartalékait is felkockáztuk, és a fiúk egy pofás sajttálat rittyentettek belőle, amit még hozzáadtunk az előtételekhez.

Tény hogy így nem lett teljesen vegán a vacsink, de a vendégek örültek neki és mi sem hagytunk kidobnivalót a hűtőben. Erre háklis vagyok, az étel kidobálásra, mivel két éhenkórász kutyánk van akik bármit képesek bármikor belapátolni, nem szokunk kidobni szinte semmit.

Remélem, hogy találtatok ötleteket az EndoBlog idei rendhagyó karácsonyi menüjében. Nem próbáltunk hasonló ízvilágot teremteni mint a hagyományos halászlé, rántott hús, töltött káposzta, mákos guba kombó.

A legjobban szeretett ízeinkkel ünnepeltünk, és azokat tettük egy kicsit bolondosabbá, ünnepibbé egy-egy extra fűszerrel, apró csellel, dekorációval.

Kívánok nektek szeretetteli, izgatott, vidám ünnepi készülődést! Ne feleddj kevesebb időt tölteni a konyhában, mint a szeretetteid mellett a karácsonyfa alatt. A legfontosabb helyed ott van, mellettük. Most pedig megyek, és megtapasztalom a karácsonyozás másik oldalát is: én leszek a vendég, egy olyan francia  családban, ahol a vegánságot hírből sem ismerik, de a kedvemért idén megpróbálják. Hálásan és kíváncsian várom.

Szeretettel ölel éppen egy robogó TGV-ről:

Az EndoBlog.hu szakpszichológus bloggere, perinatális szaktanácsadó, szakíró,

Jelenkezz az EndoMail közösségbe te is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!