Minden, amit az „endometriózisos” karácsonyról tudnod kell

Krónikus betegséggel, főleg egy teljes életmódváltást igénylő állapottal karácsonyozni sokszor jelent nagy kihívást az érintetteknek. Pácienseimnél legtöbbször a endometriózis/IR/PCOS és egyéb diétát megkövetelő állapotok jelentik a legnagyobb problémát. Hogyan, mit és mennyit osszunk meg a vendéglátóinkkal a táplálkozási változások okairól?

Nem rontjuk el a hangulatot ha betegségekről kezdünk el beszélni a karácsonyi asztal körül? Nem bántjuk meg szeretteinket ha nem fogadjuk el a szívvel kínált ételt, süteményt?

Mi kerüljön az adventi kalendáriumba, ha nem akarunk csak csokit és édességet találni minden ablak mögött? Cikkünkben megtalálod a választ erre is. 

De az endós karácsony nem csak a diétáról és a diéta megszegéséről szól.

A krónikus betegség és a betegség okozta életmódváltás sokszor egy nyitottabb, érdeklődőbb, empatikusabb, értőbb-érzőbb, odafigyelőbb életstílus kialakulásához vezet. Emiatt nagy örömötökre szolgált a környezettudatos ünneplésről szóló cikkünk is, ha annak idején még nem olvastad esetleg az EndoBlogot, itt most bepótolhatod, és megtudhatod, hogyan ünnepelhetsz úgy, hogy az ne csak neked, de a téged körülölelő világnak is jó legyen.

Azok az állapotok, amelyekkel én több mint hét esztendeje a rendelőmben foglalkozom, sajnos gyakran okoznak teherbeesési nehezítettséget, akár meddőséget is. Karácsonykor azonban-micsoda ünnepi varázslat- valamiért több baba képes megfoganni. Vajon miért? Ezt tudhatjátok meg Karácsony és fogamzás című cikkünkből. 

A fent is említett nőgyógyászati megbetegedések mindegyikében jót tesz, ha bizonyos ételeket, ételtípusokat kihagyunk az étrendünkből, ez viszont megbonyolítja a menü tervezését az ünnepekkor, főleg ha vendégeket várunk.

Azonban létezik olyan finomság, ami a legszigorúbb endometriózis diétába is belefér, mégis mindenki megnyalja utána mind  a tíz ujját. Ráadásul az EndoBlogtól jól megszokottan gyors is, finom is, egészséges is. Vajon mi az? Itt a recept. 

Aztán, az ünnepek elmúltával sokszor oly könnyedén esnénk vissza a „Szürke Hétköznapok” csapdájába. Vajon nagy baj ez? Mit kezdjünk a napokkal, amelyek nem ünnepnapok, csak életünk egyszerű, átlagos napjai? 

Ezzel a kis összefoglalóval kívánok Nektek csodás karácsonyt, vidám, örömteli ünnepeket!

Ha ezt a karácsonyt szeretnéd időben, stressz- és káoszmentesen, felhőtlenül tölteni, illetve az új évet már szeretnéd felkészülten, magabiztosan, összeszedetten kezdeni, szeretettel ajánlom a figyelmedbe a Stresszmentes Karácsony Endometriózissal is Kézikönyvünket!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!