Ne keverd össze az endometriózissal: az aranyér

Végbéltáji nyomásérzés, fájdalom, vérzés, véres széklet…a bél érintettségű endometriózis tünetei.  De mielőtt kétségbe esnél, gondold át: egy ennél sokkal kevésbé veszélyes és jóval gyakoribb betegség, az aranyér is okozhat hasonló panaszokat.

Aranyérnek a végbéltájék területén jelentkező kisebb-nagyobb csomókat nevezzük, amelyek azért alakulnak ki, mert az ott futó vénák megduzzadnak, majd csomószerűen előboltosulnak. Előfordul, hogy akár szabad szemmel is látható elváltozást tapasztalsz, de nem feltétlenül látszik kívülről. Kiakalulásának rizikótényezői: genetikai hajlam, nem megfelelő életmód: mozgáshiány és rossz táplálkozási szokások, székrekedés, székletürítés erőltetése, terhesség.

Tünetei, ami alapján megkülönböztethetetd az endometriózistól:

1. Végbél viszketése, váladékozása. A viszketést a gyulladás okozza, amelyet fokozott váladékképződés kísér.

2. Csomó a végbél nyílásában. A frissen kialakult csomó eleinte a belül, a végbélnyílástól felfele észlelhető, majd ahogy romlik a helyzet, az aranyér kifelé növekszik. A székeléskor előjövő csomó kezdetben képes magától visszahúzódni, súlyos esetben a bél mintegy kifordul. Az endometriózis kívülről nem látszik, belülről proktológus tudja kimutatni, a diagnózis biztosan csak végbéltükrözés útján vett szövetmintával igazolható.

3. Végbél fájdalma. Ha még nincs gyulladásban, az aranyér nem fáj, maximum nyomásérzést, némi feszülést okozhat. Ahogy kialakul a gyulladás, megjelenik a fájdalom is. Súlyos esetben igen kellemetlen a betegnek ülni is. Endometriózis esetén a  fájdalom kezdetben csak a ciklusnak megfelelően a menstruáció időszakában jelentkezik, nem folyamatos jellegű.

4. Bélvérzés

Aranyér esetén ez általában csak minimális vérzés, ami esteleg megszínezi törlésnél a  wc-papírt vagy a széklet felszínén hagy egy vékony csíkot. Endometriózisra akkor érdemes gyanakodni, ha a bélvérzés kezdetben mindig a menstruáció idejében jelentkezik, és egyre erősebb tendenciát mutat. Ilyen esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ha nem tudod eldönteni, menstruáció idején pontosan honnan jön a vér, mosakodás után alkalmazd a tampon-tesztet.Ha tampon használat alatt vérzést tapsztalsz, az nagy valószínűséggel a bélből származik.

Aranyér ellen rostdús táplálkozás, sok zöldésg-gyümölcs fogyasztása, elegendő folyadékbevitel, rendszeres mozgás az, ami beválik. Orvosi kezelése kezdeti stádiumban recept nélkül kapható gyulladáscsökkentő krémekkel, kúpokkal történik, súlyosabb esteben sebészi megoldás jöhet szóba.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

Ha szeretnél többet megtudni a sikeres életmódváltás titkáról, szeretettel ajánlom vadiúj, a karantén végéig kedvezményesen elérhető online programomat! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!