Kezdj valami újba!Még ma.

Egy krónikus betegséggel való együttélés nem könnyű. Orvoshoz járkálás, tünetek figyelése, gyógyszerszedés, internet bújása, alternatív terápiák kipróbálása, fájdalmak, parák, félelmek, aggodalom a jövőtől, párkapcsolati, munkahelyi nehézségek… sokáig tudnám folytatni, de nem sorolom tovább.

Könnyű belefáradni és mélységesen elkeseredni, ez igaz. De azt, hogy a betegség teljesen átvegye az uralmat az életed felett, megelőzheted, ha mindent megteszel azért, hogy ebben az állapotban is meglásd az élet szépségeit, és arra koncentrálj, ami előre visz. Az egyik legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb módja ennek, ha folyamatosan új kihívásokat állítasz magad elé. Egy-egy cél teljesítése hihetetlenül feltöltő élmény, optimistává tesz, hatására bizakodóan fordulsz a jövő felé. Összehoz emberekkel, új társaságot adhat számodra, így ahelyett, hogy otthon sajnálnád magad, jókedvű és elszánt leszel. Ráadásul annyi önbizalommal tölt fel, ami elhiteti veled: ha ezt megcsináltad, a betegséget is képes vagy leküzdeni.

Válogass kedvedre az Endoblog tippjei közül!
  1. Próbálj ki egy új sportot! A futásban például könnyedén mérheted az elért eredményeidet, számos mobiltelefonos applikáció közül válaszhatsz, amelyek segítenek akár egy félmaratonra való felkészülésben is, és nincs rá szükséged semmi másra, csak egy futócipőre.
  2. Menj zarándokútra! Nem kell vallásos indíttatás, a távolságok legyőzése, a kezdeti magány, az új barátságok, kultúrák, tájak megismerése, a szabadság és határtalanság érzése bőven elég, és életre szóló élményt nyújt.
  3. Légy önkéntes! Segíthetsz beteg gyerekeken, árva állatokon, bajba jutott fiatalokon, magányos nyugdíjasokon…a lista végtelen. Feltöltődsz, értékesnek érzed magad és a munkádat, megismersz más sorsokat, életeket, nehézségeket, látod, hogy a legnagyobb gödörből is van kiút, megtapasztalod az emberséget, hogy te sem  vagy egyedül, emberek közt vagy és tartalmas új kapcsolatokra tehetsz szert. Hajrá!
  4. Békülj ki a haragosoddal!    Stressz, testi tünetek, dúlás-fúlással töltött esték vagy elengedés? Könyv a témában Szondy Máté: Hogyan tudnék továbblépni?

6.Fogadj örökbe egy négylábú kedvencet!  Ez a téma szívügyem. Az, hogy krónikus betegség esetén miért jó, ha van egy szőrmók kiskedvenced, azt egy régebbi Endoblogos cikkemben olvashatod ITT. 

7. Nézz szembe azzal, amivel eddig nem mertél!  Ezzel teheted a legtöbbet saját magadért. Ha úgy érzed, itt az ideje, szeretettel várlak az irodában!

7. Próbálj ki valami újat! Szinte mindegy is, mit, csak csináld, vesd bele magad, légy aktív, elkötelezett, céltudatos! Könyv a témában Seth Godin: Vágj bele!

 8. Légy tagja egy közösségnek!  Keress hasonló érdeklődésű, hasonló élethelyzetben lévő embereket, csatlakozz programokhoz! Jó lehetőség erre a novemberi mindfulfit csoportunk!  

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!