Húsvéti tojásoló

Hamarosan itt a Húsvét, ami újra feladhatja számunkra a leckét: mi kerüljön az ünnepi asztalra, ha az endometriózis diétába nem fér bele sem a  tojás, sem a sonka, sem a kalács, sem a csokinyuszi…Várom húsvéti receptjeiteket, ötleteiteket!

Addig is itt egy egyszerű tipp tőlem: álljon a húsvéti reggeli legnagyobb része friss, nyers  zöldségekből!

A retek, paradicsom, paprika, saláta, újhagyma mellé bátran egyél egy-egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret.

Légy kreatív!

Az asztalt díszítsd bátran festett tojásokkal, tojás alakú színes gyertyákkal, kedves ünnepi szalvétákkal, így a tavaszi hangulat nem marad el.

Ha úgy érzed, diéta ide vagy oda,  a húsvét nem húsvét főtt tojás nélkül, adok néhány tippet, hogy hogyan válassz, hogy ne bűntudatos kesergés kövesse a reggeli lakomázást.

Noha nem győzöm hangsúlyozni az egészséges táplálkozás jelentőségét, mégis van valami, amire felhívnám a  figyelmedet.Ha néha megengedsz magadnak egy kis eltérést a diétádtól, amit egyébként  követsz, az még nem a világ vége. Senkinek nem lett endometriózisa egy húsvéti töltött tojástól, uram bocsá’ egy fél csoki tojástól…Az endometriózis sejtek nem így „teremnek. „

Ha ezt tudatosítottad magadban, akkor jöhet a második lépés: ismerd meg ételed, és válaszd ki a legjobbat. Nézd át a tojásokon található jelöléseket, amelyek az Európai Unió szabályozásának felelnek meg. Ebből kiderül a tojás mérete S-től XL-ig, ezután jön a számodra legfontosabb adat: egy szám, ami azt jelöli, honnan származik a tojás.

1: szabad tartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartási rtendszer
0: ökológiai tartás

Fontos, hogy ne vegyél 3-as jelzésű tojást, mert az állatok számára ez kegyetlen bánásmód, mozdulni sincs helyük, folyamatosan betegek, gyógyszerekkel tömik őket, életük állandó stressz. Szenvedésük, bánatuk „íze” érződik minden „terméken”  ami belőlük származik, legyen az a húsuk vagy tojásuk. Könnyen belátható, hogy ezekből a termékekből nem juthatsz egészséges táplálékhoz.

A tojásokon látható többi szám már nem olyan lényeges, az ország kódja, a megye vagy főváros kódja, „T”  jelöli, hogy tyúktojásról van szó, ezután következik az állattartó telep száma, majd az istálló sorszáma.

Ha a hangulat végett festesz tojást otthon, ne edd meg őket, hanem hagyj meg néhányat étkezési célra, amelyeket nem, vagy csak természetes módszerekkel színezel-pl. hagymahéjjal.

Kellemes Húsvétot, sok locsolót kívánok!

Árvai Nóra

Bejelentkezés konzultációra ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!