Hormondiéta – az új amerikai őrület

Ha eddig nem lett volna elég a különböző diétákból, most itt a legújabb női táplálkozási forma, a minnesotai egyetem kutatóitól. A nőket elsősorban testi jegyeik és a szíreloszlás alapján három különféle hormontípusra osztották, ösztorgén-, gesztagén- és tesztoszteron típusra, és besorolástól függően határozták meg az ideális étkezést az adott típusnak. Előre szólok: ne vedd túl komolyan…

Az ösztrogén típusú nő gömbölyded formákkal bír, termékenységről árulkodó széles csípővel, medencével, karcsú derékkal. A párt kereső  férfiak kedvence. Kötőszövetei erősek, ruganyosak, bőrül rózsás, hajuk dús. Bőrük puha, hajlamos a vizesedésre, gyakran jelennek meg rajta kék foltok, véraláfutások. Alacsony termetűek, viszont csontjaik még idős korban is erősek maradnak, kicsi a csontritkulás kialakulásának veszélye.

Az ösztrogén típusú nők ideális diétáját a kutatók abban látják, hogy sok zöldséget, friss hüvelyeseket fogyasszanak, szójatermékeket, gombát, baromfihúst, savanyú tejtermékeket.

A gesztagén típusú nő vékony derekú, keskeny mellkasú és medencéjű, karcsú combú. A menstruáció a csekélyebb ösztrogén termelés miatt 1-3 évvel később jelentkezik, mint az átlagnál, és a csöves csontok is később záródnak. Magas termetűek, törékeny alkatúak.

A gesztagén típusú nők diétájában nagy hangsúlyt kell fektetni a szénhidrátok elkerülésére, mert hasnyálmirigyük érzékenyen reagál rá. Reggelire gabonákat, müzlit fogyasszanak, a nap fő étkezése a kutatók ajánlása szerint kizárólag fehérjéből álljon.

A tesztoszteron típusú nők keskeny csípővel, kis fenékkel, nem hangsúlyos derékkel rendelkeznek, összességében sportos, atletikus megjelenésűek. A tesztoszteron jelenléte miatt nagyobb az izomtömeg, ami már kevesebb edzéssel is könnyedén formássá dolgozható. Túlsúly esetén a  zsírpárnak náluk először  a hason jelennek meg,a láb, a csípő karcsú marad. figyelniük kell arra, hogy a szénhidrátok hamar zsírpárnákban halmozódnak fel, ha keveset mozognak. Főként tejtermékeket, túrót, sajtot, zöldségféléket, baromfihúst ajánlott fogyasztaniuk.

Véleményem szerint a fenti tipológia nem kellőképpen megalapozott, így biztos vagyok benne, hogy csak egy újabb rövid életű táplálkozási hóbortról van szó, amelyet jó, ha  elteszünk az agyunk egy hátsó raktárába, tudván: ilyen is van.

Árvai Nóra

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!