Hogyan válassz jó orvost?- az EndoBlog.hu pszichológusának tippjei

Nagyon sokan kérdezitek tőlem, hogy ki a jó doki endometriózis ügyben, kihez menjetek, kit ajánlok. Az EndoBlog Gyakori kérdések menüpontjában megválaszolom, miért nem ajánlok orvost. Viszont ebben a bejegyzésben segítek neked, hogy megtaláld a saját szempontjaidat, ami alapján biztos lehetsz benne, hogy a következő dokid az igazi lesz.

Először is, amikor kiderül, hogy endometriózisod van vagy legalábbis felmerül ennek a gyanúja, akkor döntened kell, endometriózis specialistát, gurut választasz-e, vagy „mezei” nőgyógyászt választasz.

Nyilván az endometriózis specialista rengeteg esettel találkozott már, nagyobb a tapasztalata ebben a betegségben, többet látott, többet műtött.

Ez egyfelől jó, hiszen a tapasztalat sokat számít, másfelől rossz, mert most konkrétan 2-3 orvosnál koncentrálódik a magyar endometriózis betegek legnagyobb százaléka, ebből adódóan a túlterheltség nagy, a várakozási idő hosszú, a futószalag-érzés a páciensekben pedig könnyedén vezet bizalomvesztéshez, ami hosszútávon a gyógyulási esélyeket is rontja.

A második átgondolandó kérdés az állami vagy a magán finanszírozás kérdése. Az állami rendszer elképesztően túlterhelt. Ha időpontra is érkezel, akkor is félnapi hideg élelemmel érdemes felkészülnöd, mire bejutsz az orvoshoz. Az alulfizetett, kiégett nővérek gépiesen végzik a munkájukat, sajnos nagyon sokszor előfordul, hogy nem marad idő, energia egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben lévő nőnek oly sokat jelentő mosolyra, biztató szóra.

Az állami kórházak állapota lehangoló, sokszor ijesztő, a magánkórházak viszont nagyon drágák. Ebben a kérdésben valószínűleg a pénztárcád dönt majd. Annyi biztos, hogy jó orvost találsz mind az állami, mind a magán szférában is, a tehetség nem ettől függ, pusztán a körülmények mások. Ha állami kórházban műtenek, akkor omladozó vakolat mellett is tudnak szeretetet, mosolyt, nem utolsó sorban pedig ehető, finom falatokat becsempészni a szeretteid neked, és ez az, ami igazán számít.

Egy laparoszkópia után a kórházi tartózkodás 1-3 éjszaka maximum, ezt bárhol kibírod, ha ki kell.

A harmadik átgondolandó maga az orvos személye. Ki legyen, kit válasszak?

Fontos az előszűrés: először is nézd meg az ajánlásokat interneten. Ne lepődj meg, mindenkiről írnak jót is, rosszat is vegyesen, nincs olyan ember a világon, aki mindenkinek bejönne, de azért sokat jelent, ha a pozitív vélemények túlsúlyban vannak.Egy szó mint száz, ne ez legyen a mindent vivő érv, de azért érdemes utánaolvasni egy kicsit.

Ennél sokkal fontosabb a te megérzésed, szimpátiád. Ez már az internetes keresgélés fázisában is vezethet téged: jófejnek, megnyerőnek tűnik a honlapjáról rád vigyorgó arc, vagy inkább tenyérbemászónak?

Ha megvan a lehetséges jelölt, jöhet a bejelentkezés, ezen is sok minden áll vagy bukik. Milyen a rendelési idő? Megfelelő neked, el fogsz tudni szabadulni, odaérsz munka előtt vagy után, vagy minden alkalommal szabadságot kellene kivenned a vizsgálatok napján? Mennyire gördülékeny, zökkenőmentes a bejelentkezés, és nem utolsó sorban: mikorra van időpont, mikor tudnak fogadni?

A rendelőbe érkezve milyen az első benyomásod? Milyen a rendelő felszereltsége, van jó minőségű ultrahang? Minden tiszta, rendezett, jól szervezett? Biztonságban érzed magadat?

Milyennek tűnik az orvosod személyesen, nem csalt a szimatod, tényleg ő a te embered? Sokszor olyan apróságok is számítanak, hogy milyen az orvos hangja- létezik zseniális doki, aki a bajsza alatt motyogva nyilatkoztatja ki a bölcsességeit, s a fülelésbe, visszakérdezésbe belefáradt páciensek sorra búcsút mondanak neki, hiába szuper szakember.

Érzed-e a teljes figyelmét, amíg bent vagy nála, vagy versenyezned kell az asszisztenssel és a laptoppal? Érdekli-e, meghallgatja-e az előtörténetedet, belenéz-e a papírjaidba vagy csak rájuk pillant? Siettet, vagy hajlandó megválaszolni a kérdéseidet? Láthatóan szeretné, ha megnyugodva.elégedetten távoznál, vagy morcos, sürget, lenéz, felsőbbrendűnek mutatja magát?

Érthetően magyaráz vagy latin szavakkal dobálózik a fejed felett? Megbeszéli veled a terveit, kíváncsi a véleményedre?

Hogy érzed magad a konzultáció alatt? Az oké, hogy nincs kint az interneten mindenhol a személyes telefonszáma, de ha már a páciense, betege vagy, kapsz hozzá valamilyen elérhetőséget, ahol vészhelyzet esetén keresheted?  Következő alkalommal emlékszik rád, vagy azt se tudja, honnan szalasztottak?

Néha nem jön be az első találat, akkor ne légy rest rászánni az időt és előről kezdeni az egészet, megéri. Az orvos-beteg közötti bizalomteli kapcsolat és együttműködés a gyógyulás egyik elengedhetetlen alapköve.

Bizom benne, hogy ezzel az összefoglalóval már átgondoltabban, hatékonyabban tudsz keresgélni. Hidd el, te is megtalálod azt, aki segít.

Szeretettel ölel:

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!