Ha unod a barna rizst 3.

Két előző Ha unod a barna rizst című cikkemben olyan gabonákat mutattam be, amelyekkel kiválthatod a sok páciensem által már valóban halálra unt barna rizst. Most arra vállalkoztam, megpróbálom bemutatni, hányféle módon készítheted el a barna rizst, hogy a lehető legváltozatosabbá tehesd az étkezésedet.

A barna rizs az egyik legegészségesebb, teljes értékű gabona. Optimális felszívódása miatt nem okoz hirtelen vércukor ingadozást, hosszantartó teltségérzetet biztosít. Nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint és remek rostforrás. Endometriózis diétában kifejezetten népszerű táplálék, de általában csak a fehér rizs ás a burgonya egészségesebb alternatívájaként ismert.

A barna rizsből is lehet finom reggeli, hiszen kicsit édeskés, dióra emlékeztető az íze, az állaga miatt pedig zabkása-szerű reggeli készíthető belőle. A barna rizshez adj mandula- vagy kesutejet, esetleg kevés natúr aszalt gyümölcsöt, és máris kész a tápláló napindító étkezés. De akár magtej nélkül is fogyaszthatod: keverd össze friss gyümölccsel, mézzel, fahéjjal.

Ebédre gyakran salátázol? Akkor valószínűleg kora délután már újra éhes vagy! Viszont ha a salátához keversz egy adag barna rizst, laktatóbb, teljes értékű fogást varázsolsz belőle.

Ha inkább leveses vagy, akkor  a levesbetétet, tésztát helyettesítheted egy maroknyi barna rizzsel, így laktatóbb, egészségesebb az ebéded. Ha nem egyszerű köretnek szeretnéd végre használni ezt a  gabonát, csinálj belőle rakott ételeket vagy tölteléket. Tölts meg például kövérebb kaliforniai paprikákat gombával, zöldségekkel elkevert barna rizzsel, tíz percig süsd sütőben, így pont kellemes állagú lesz.Desszertként pedig kísérletezz az itt látható barna rizs golyócskákkal.

Egészségedre!

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!