Endometriózis diétába illeszthető vegán reggeli recept glutén kisokossal

Az Endoblogtól megszokott módon ismét finom és egészséges, egyszerű recepttel gazdagítjuk a kincsestáradat. Egészségedre!

Vegán zabos reggeli 

 

Hozzávalók:

2 csésze zabpehely,  3 csésze víz, vagy igény szerint növényi tej, az arány 1:3 legyen ,  natúr, cukrozatlan házilag aszalt gyümölcsök, friss gyümölcsök megtisztítva, apróra vágva,  natur sótlan magvak, ízlés szerint extra édesítésnek bio méz vagy nyírfacukor

 

Elkészítés:

20 – 25 percig főzd a zabot,  közben keverd bele az aszalványokatt, a végén a gyümölcsöket Ha nem elég édes tehetsz hozzá kevéske bio mézet vagy nyírfacukrot.  Díszítsd fehéjszórással, csillagánizzsal ha karácsonyi hangulatba akarsz kerülni, és az apróra vágott gyümölcsöt is szórd rá

 

Miért egyél zabpelyhet endometriózis diétában ?

 

Hallani, olvasni mindenfélét az interneten az endometriózis diétáról és a zabbal kapcsolatban is sok az egymásnak ellentmondó információ. A zab értékes biológiai összetételü gabonaféle.

Átlagosan 17 könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakból hét jelentős mennyiségben megtalálható a zabfehérjében.A zsírtartalom elérheti a 7 %-ot is, melyben a szervezet számára különösen fontos telítetlen zírsavakból mintegy 7o-8o % található. Szénhidrát tartalma a többi gabonafélékhez képest a legkisebb, 5o-6o %.

Jelentős élelmi rost.-ásványi anyag – (Ca, Mg,Fe,) és vitaminforrás ( E és B1).A zabbal készített étel nem okoz emésztési rendellenességet, ismételt fogyasztása esetén sem idéz elő túllakottsági érzetet.  Bármely formában fogyasztva csökkenti a vérsavó koleszterinszintjét, cukorbetegek is fogyaszthatják, endometriózis diétában is megengedheted magadnak, egyedül akkor kell vigyáznod vele, ha valóban, bizonyíthatóan gluténérzékeny vagy.

1/2009 EK rendelet a  “gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről” szerint glutént tartalmaz a búza, árpa és a rozs, ezért gluténérzékenyek nem fogyaszthatják. A rendelet szerint azonban a zab káros hatása nem minden cöliákiásnál igazolható, ezért a termékek címkézése során a zabot tartalmazó termékek gluténszennyezettségének kockázatát kell figyelembe venni.

Ma már elfogadott, hogy a zab fogyasztható cöliákiában anélkül, hogy a vékonybél károsodását okozná.A problémát a kereskedelmi zabkészítmények búzával való szennyezettsége okozza, amely a gabona betakarítása, szállítása, tárolása, feldolgozása során adódik, ezért a gluténérzékenyek diétájában kizárólag a garantáltan gluténmentes zab fogyasztható.

Ha endometriózis beteg vagy, egyáltalán nem biztos, hogy gluténérzékeny is vagy, és kerülnöd kell a gabonákat. Nem jár feltétlenül együtt a két állapot, ha úgy érzed, megnyugtat, csináltass gluténérzékenység tesztet.

Ne dőlj be az ellenkező ezo bullshit híreszteléseknekm ha a szervezeted nem tud mit kezdeni a gluténnal és az elmúlt két hétben „kapott belőle”, találkozott vele, akkor az egyértelműen kimutatható a vérből. Ha nem vagy gluténérzékeny, nem érdemes megvonnod magadtól ezt az értékes tápanyagot.

Jó étvágyat!

További finom és egészséges receptek a megújult TE TESTED Életmód Programban és az új Az igazi Endometriózis Diéta c. könyvünkben!

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!