Előzd meg a hormonkezelések veszélyes mellékhatásait!- 1. rész Hormongyógyszer: szedjem vagy ne?

Köztudott, hogy az endometriózis ösztrogén függő betegség, s mint ilyen, a hagyományos orvosi kezelések leggyakrabban a női hormonális ciklus teljes felfüggesztésétől várnak eredményt. Való igaz, hogy ösztrogén nemi hormon hiányában az endometriózis sejtszaporulatok általában nem képesek a növekedésre.

Mégis, érdemes az előny-hátrány tengelyen elhelyezve is megvizsgálni ezt a kérdést.  Egyértelmű, hogy a hormonális gyógyszerek meggyógyítani nem képesek az endometriózist, a legjobb, amit elérhetünk a használatukkal, az néhány hónapnyi idő, ameddig halasztgathatjuk a betegséggel való szembenézést. A női nemi ciklus felfüggesztése ugyanis nem gyerekjáték, bármennyire is könnyedén írják fel a bogyókat a reménykedő páciensek számára.

A petefészkek saját aktivitásának kiiktatásával a szervezet automatikusan a menopauza állapotába kerül, akkor is, ha a beteg még csak a húszas éveinek elején jár. Ennek számtalan kellemetlen, és néhány kimondottan veszélyes velejárója van.

Még mielőtt ezeknek a tárgyalásába és megelőzési lehetőségeik felsorolásába belekezdenék, szeretném leszögezni, hogy nem vagyok megrögzött gyógyszer-ellenes. Tény, hogy véleményem szerint a női hormonális rendszer maga a csoda,ami önmagában tökéletesen működik, és ebbe kívülről belenyúlni kizárólag nagyon indokolt esetben lehet, ha a várható előnyök messze túlszárnyalják a hátrányokat.

Én egyetlen ilyen esetet tudok elképzelni. Ha a nő tisztában van vele, hogy a hormonális fogamzásgátló nem GYÓGYszere a betegségnek, – tehát nem képes meggyógyítani azt, pusztán elfedi a tüneteket- korrekt felvilágosítást kapott és valóban kivizsgálás történt a megfelelő gyógyszer kiválasztása érdekében, és a nő célja a gyógyszerrel az erőgyűjtés, a teljes kimerültség és kétségbeesettség állapotának elkerülése.

Tehát: ha adott egy fájdalmakkal, erős vérzésekkel küzdő nő, aki már kipróbált néhány alternatív lehetőséget is, járt számtalan orvosnál, mind fizikailag, mind érzelmileg egyre terheltebb, úgy érzi,  ördögi körbe került, ahonnan nagyon nehéz kimászni. Ebben az esetben, ha a nő „lélegzethez akar jutni”, erőre szeretne kapni, össze szeretné szedni minden energiáját, hogy képes legyen felvenni a kesztyűt a betegség ellen, akkor néhány hónap erejéig úgy vélem elfogadható, hogy a hormonális fogamzásgátlók segítségéhez folyamodjon.

Ezalatt az idő alatt azonban nem szabad hiú ábrándokba kergetni magát, tudnia kell mindvégig, hogy ő most nem gyógyul, csak időt nyer az erősödésre a valódi összecsapás előtt.

A női hormonális rendszer „kiiktatása” ugyanis nem lehet élethosszig tartó opció! Hatalmas megterhelést jelent a szervezet számára, és nem kevés kockázatot rejt, amelyeket napjainkban úgy vélem, az orvos társadalom elbagatellizál. A betegségem idején én nagyon erős vérzésekkel küzdöttem, így volt, hogy hosszú hónapokig orvosi javallatra napi két fogamzásgátló tablettát szedtem. Meg is lett az eredménye: nemdohányzó, húszas éveinek elején járó fiatal nőként agyi trombózisom alakult ki. A mai eszemmel persze már tiltakoznék a szervezetemet érő ilyen mértékű hormonális behatás ellen. ..

Ha úgy döntesz, hogy néhány hónapig, ameddig összeszeded magadat, hormonális fogamzásgátlót szedsz, akkor viszont nem tekinthetsz rá ellenségedként. Ne úgy vedd be, hogy közben azt gondolod, ó bárcsak ne kellene ezt tennem.Ebben a rövid időszakban arra kell szerződnöd „vele”, hogy a segítőd lesz, aki enyhít a betegséged tüneteit, ameddig Te testileg és lelkileg felvértezed magad az endometriózissal való küzdelemre.

Röviden és tömören akkor a hormonális fogamzásgátlókkal kapcsolatos határozott véleményem, amit olyan sokan kérdeztetek már tőlem:

1. Ha teheted, ne használd.

2. Ha úgy érzed, muszáj, akkor átmenetileg, rövid ideig élj csak velük.

3. A gyógyszer felírása előtt ragaszkodj a vérvételes kivizsgáláshoz, ne dőlj be annak a dumának, hogy „ezekben a mai modern gyógyszerekben már alig van hormon…”

4. Tudd, hogy ezek a „gyógyszerek” nem gyógyítanak, a legtöbb, amit elérhetsz velük, az egy pár hónap nyugalmasabb időszak, ami alatt összeszedheted magad testileg-lelkileg egyaránt, hogy utána újult erővel vehesd fel a kesztyűt az endometriózis ellen.

5. Ha elkötelezted magad, akkor onnantól ne adj teret magadban a kételynek,ne hallgass az okoskodókra, ne olvasgass rémsztorikat a neten. Tekints a bogyókra segítődként, ne ellenségedként.

6. Amikor úgy érzed, eljött az ideje, szeretettel búcsúzz el tőle, és segítsd a testedet, hogy mihamarabb visszataláljon a természetes működéséhez, saját ritmusához.

Ó, és mielőtt elfelejteném, még valami. Az, hogy valami „természetes”, még nem jelenti azt, hogy veszélytelen is volna. Semmi esetre se kísérletezz emiatt orvosi felügyelet nélkül szakértőknek álcázott bárakárkiktől vásárolt természetes hormontartalmú készítményekkel. A hormon az mindenképpen hormon.

A legfontosabb pedig:

7. Ne feledd: saját tested legnagyobb szakértője te magad vagy. Hogy mi a jó neked, azt senki más nem tudja önmagadál jobban!

Még csak azt se hagyd, hogy esetleg az én véleményem befolyásoljon, hiszen ez is csak egy vélemény:-)

Szeretettel:

Egészségedre!

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!