4 szuperétel gyakori fogyasztásra- endometriózis diétában is!

Egyre divatosabb az úgynevezett superfood-okban, azaz szuper ételekben gazdag táplálkozás. ezek sz táplálékok kiemelkedően gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban.Lássunk közülük most néhányat, amit endometriózis diétában is bátran fogyaszthatunk, és élvezhetjük áldásos hatásaikat.

  1. Savanyú káposzta

Híres C-vitamin és antioxidáns tartalmáról, kutatások igazolják rákmegelőző hatását, amelyet egy 3-inol-karbinol nevű anyagnak köszönhet. Endometriózisban azért is különösen hasznos a fogyasztása, mert a C-vitamin segít megszüntetni az enyhébb vérzéseket, ráadásul a savanyú káposzta d-glukarátot is tartalmaz, ami segíti a szervezetet a felesleges ösztrogéntől való megszabadulásban is. Igazi jótétemény az érzékeny belek számára, ugyanis erjedésénél fogva nagy mennyiségű probiotikum segíti a hasznos baktériumok szaporodását.

 

2. Cékla

Segíti a vérképzést, ezért erős vérzés esetén javasolt a fogyasztása. nitráttartalma végett nitrogén-oxidot állít elő a vérben, ami segíti a vérerek tágulását, így optimalizálja a véráramlást, javítja  a teljesítményt, csökkenti a vérnyomást. Vörös festékanyaga a legújabb kutatások szerint tumorellenes hatással bír.

3. Kendermag

 

 Fogyasztása kiválthatja a táplálkozásodból a halakat, ha vegetáriánus vagy, ugyanis esszenciális zsírsav tartalma szintén jelentős. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető szerepük van az agy megfelelő működésében, a szaporodásban és az anyagcsere folyamatokban, továbbá segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét. Tanulmányok bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását.
Az Omega-9 zsírsav nem esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy az emberi test képes korlátozott mennyiségben előállítani. Csökkenti az érfalak lerakódását, a vércukor szintet egyensúlyban tartja és segít helyreállítani az immunrendszert. A GLA (gamma-linolén sav) egyike az esszenciális zsírsavak két fajtájának. Legalább olyan fontos szerepe van a szervezet számára, mint a vitaminoknak. Hatásos izületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek kezelésében is. Ekcéma, valamint a menstruációs ciklussal együtt járó mellfájdalom kezelésére is alkalmazzák.


4. Chia-mag

Gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav aránya.Kiváló omega-3 zsírsav forrás azok számára, akik vegetáriánusok vagy allergiásak a halakra és a halászati termékekre.  Ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert. Növeli a jó koleszterin mennyiségét. Gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint a vér cukorszintjét is csökkenti, rendkívül alacsony a glikémiás indexe, éppen ezért csak lassan emeli a vércukorszintet.

 

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!