A tüdő endometriózisa

A mellkasi endometriózis az endometriózis egy ritka formája, ahol az endometrium-szerű szövet található a tüdő szövetében és/vagy a mellhártyán.

 Az endometriózist a méh nyálkahártyájához (az endometriumhoz) hasonló szövetek jelenléte jellemzi.  Ezek a csomók, szigetek általában a medencében találhatók, a végbél és a méh, a medence szalagjai, a hólyag, a petefészkek és a sigmoid vastagbél között. Az biztos kiváltó ok mindmáig nem ismert, de a kóreredet elméletek menüpontban erről is tájékozódhatsz.

A mellkasi endometriózis leggyakoribb tünete a mellkasi fájdalom, amely közvetlenül a menstruáció előtt vagy alatt jelentkezik. A diagnózis a klinikai előzményeken és a vizsgálatokon alapul, kiegészítve képalkotó vizsgálatokkal, röntgen és  CT-vizsgálattal vagy a  mellkas MRI-vel.  Az orvosi  kezelési lehetőségek között ugyanazok a megoldások szerepelnek, mint minden más típusú endometriózis esetében: a műtét és a hormonok.

A mellkasi endometriózist a következő klinikai tünetek jelentkezése jellemzi a menstruáció kialakulását megelőző 24 órán belül és azt követően 72 órán belül.

  • Catamenialis pneumothorax, azaz légmell. Levegő jelenléte az interpleuralis résben. Ez a leggyakoribb klinikai megnyilvánulás, az esetek 80% -ában fordul elő. A catamenialis pneumothorax olyan visszatérő pneumothorax, amely a menstruációt követő első 72 órán belül jelentkezik.

Nem feltétlenül fordul elő minden menstruációs ciklusban, és a legtöbb esetben egyoldalú és a jobb oldalon van,  nagyon ritkán kétoldali catamenialis pneumothorax is előfordulhat. A tünetek ugyanazok, mint más típusú pneumothorax esetében: mellkasi fájdalom, köhögés és légszomj.

A tünetek általában enyhék, de ritkán előfordulhatnak súlyos tünetek.

  • Catamenialis hemothorax: Vér jelenléte  a mellüregben. Ez a mellkasi endometriózis ritka megnyilvánulása, az esetek 14% -ában fordul elő. Szinte minden esetben a jobb oldal érintett, de a bilaterális catamenialis hemothoraxot is leírtak már. A leggyakoribb tünetek nem specifikusak, beleértve a köhögést, a mellkasi fájdalmat és a légszomjat.

Bizonyos esetekben a jelek utánozhatják a tüdőembóliát. A vérveszteség mennyisége változó, ritkán súlyos vérszegénység lehetséges.

Szinte minden esetben a mellkas röntgenfelvétele kimutatja a pleura effúzió jelenlétét specifikus jellemzők nélkül. A CT-vizsgálat további jellemzőket mutathat, például a mellhártya göbös elváltozásait.

  • Ciklikus haemoptysis: Vérköpet, véres köhögés. A menstruáció alatti hemoptysis rendkívül ritka.  A tüdőben lévő méhen kívüli szövet reagál a ciklikus hormonális változásokra, vérzik a méhben elhelyezkedő normál endometriummal együtt, ez okozza a véres köpetet. 
  •  Tüdőcsomók: a csomók gyakori radiológiai jellemzők a mellkasi endometriózisban szenvedő betegeknél; a legtöbb esetben catamenialis haemoptysis társul. 

Bár mindegyik tünet rosszul hangzik és megjelenésük nagyon ijesztő lehet, a pneumothorax és a haemothorax ritkán veszélyezteti az életet. A leggyakoribb szövődmény a progresszív szövetkárosodás vagy a gyulladással kapcsolatos hegesedés, és rendkívül ritka esetekben az endometrium-szerű szövet rosszindulatú átalakulása.

A mellkasi endometriózis diagnózisa elsősorban a klinikai előzményeken és a vizsgálatokon alapul, kiegészítve nem invazív vizsgálatokkal, például röntgennel, CT-vizsgálattal és a mellkas  MRI-vel. Sok esetben szövettani vizsgálatra is szükség van. A kismedencei ultrahang szintén hasznos annak megállapítására, hogy a páciensnek van-e valamilyen mértékű kismedencei vagy hasi endometriózisa.

 

Bejelentkezés konzultációra ITT

Könyvek, segédanyagok ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!