Endometriózis : gyakoribb az atipikus koronavírus fertőzés?

Kutatók egy csoportja endometriózisban szenvedő nők koronavírus tapasztalatait hasonlították össze endometriózisban nem érintett nők élményeivel.

A kiinduló hipotézisük az volt, hogy mivel endometriózisban több okból erőteljesebb az immunrendszer leterheltsége és a gyulladási hajlam, ezért a koronavírus fertőzés valószínűsíthetően jobban megviseli majd őket, erőteljesebb tüneteket produkálnak majd a kontroll csoporthoz képest.

Egyik fő indokuk a hipotézisükre az volt, hogy  endometriózisban az ACE2 mennyisége emelkedett.  Az ACE2 az angiotenzin-konvertáló enzim-2 rövidítése.

Ő egy másik fehérje, az angiotenzin-2 átalakítását végzi, de sok más egyéb dolga is van.

Leggyakrabban belső testüregek felületét borító hámsejtek felszínén  található meg, tüdő, endometrium, stb. Az ACE2  többek között receptorokat alakít ki, hoz létre, amelyekhez azonban nemcsak az angiotenzin képes kötődni, hanem a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéi is, így sokáig azt gondolták, hogy ez a receptor lesz  a kulcs a koronavírusvírus sejtfertőzésében.

Azóta már kiderült, hogy a helyzet ennél jóval bonyolultabb és pusztán azért, mert endometriózisban emelkedett az ACE2 mennyiség, még nem lesznek az endometriózis betegek jobban kitettek a súlyos fertőzésnek.

Annak ellenére, hogy  kutatóknak nem sikerült bizonyítaniuk a hipotézisüket, hogy az endometriózissal élők kitettebbeék lennének a súlyos fertőzésnek, felhívják a figyelmet arra, hogy ez a terület kevéssé kutatott, és még mindig vizsgálják, várjuk az új információkat, eredményeket, tehát nem szabad csak úgy hátradőlni az endometriózis betegeknek, ugyanúgy be kell tartaniuk minden védelmi intézkedést a fertőzés elkerülése érdekében.

Néhány eltérést azonban tudtak igazolni endometriózissal élők és az egészséges kontrollcsoport között. Nem érzékenyebbek ugyan, de  betegség lefolyása más.

A jelenlegi vizsgálat során kiderült, hogy a COVID-19 tüneteinek gyakorisága eltér az endometriózisban szenvedő és az egészséges nők között; az endometriózissal élő  nőknél alacsonyabb volt a tünetmentes fertőzés előfordulása.  Kevesebbszer volt magas lázuk is, viszont az egyéb tünetek gyakorisága magasabb volt.

Az egyéb tünetekhez soroljuk a koronavírus fertőzés okozta  beleértve a gyomor-bélrendszeri, dermatológiai, hematológiai és neurológiai és egyéb rendellenességeket.

Figyelembe véve, hogy a tünetek különbsége összefüggésben állhat a betegek alapbetegségei és az általuk alkalmazott gyógyszerek különbségével is, ezért a kutatók  szerint eredményeik azt sugallják, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani az endometriózisban szenvedő nőkre az COVID-19 fertőzés kezelése során.

 

A kutatók azt is elmagyarázták, hogy szerintük miért van olyan sok  atipikus, vagyis nem olyan gyakori tünetekkel járó covid fertőzés az endometriózissal élő nők körében.

 A COVID-19 fertőzés zavarja az immunrendszerben az antigént bemutató sejteket, és kétrétegű vezikulumokat hoz létre, amelyek blokkolhatják a Pattern Recognition Receptor (PRR) expresszióját, és ennek eredményeként a beteg veleszületett immunrendszere nem ismeri fel őket, és továbbra is szaporodnak a vezikulában, és az egyik legfontosabb vírusellenes tényezőként letiltják az I. típusú interferon termelődését, így egyes esetekben tünetmentes betegségként  fog megnyilvánulni.

A tünetmentes COVID-19  fertőzés az Achilles-sarka számít a betegség elleni védekezésnek, az ebben az időszakban tapasztalható erős fertőzőképesség miatt a tünetmentes hordozók fő szerepet játszanak miatt a betegség terjedésében.  

Endoblog különvélemény: itt azért fontos megjegyezni, hogy a tünetmentes fertőzött kétféle lehet: aki az is marad, tehát nem alakulnak ki nála egyáltalán a betegség tünetei később sem, vagy akiben még lappang a vírus, és néhány nap múlva tünetek is megjelenek nála. Fertőzési képesség szempontjából nem esik egy kalap alá a két kategória.

A kutatók feltételezik,  hogy a jelen vizsgálatban a COVID-19 eltérő klinikai megjelenése endometriózisban szenvedő nőknél az endometriózisban bekövetkezett megváltozott immunhatásoknak tulajdonítható, hasonlóan mint például a  gyulladásos betegségek,  állapotok, például rheumatoid arthritis, pikkelysömör, gyulladásos bélbetegség esetében, de ide sorolják a  terhesség alatti változásokat is.

További molekuláris vizsgálatokra van szükség a megállapítás pontos mechanizmusának megértéséhez.

A jelen tanulmány eredményei azt sugallják, hogy az endometriózis nem növeli a hajlamot a COVID-19 fertőzésre, de megváltoztatja a megjelenő tüneteket; bár, ahogy az lenni szokott a kutatásoknál, ők is kihangsúlyozzák hogy további kutatásokra van szükség a határozott következtetésekhez.

Ezért azt javasolják, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a COVID-19 pontos diagnosztizálására endometriózisban szenvedő nőknél.

Mivel ezeknél a betegeknél a vírus fertőzésének pontos mechanizmusa nem teljesen ismert, jelenleg a legfontosabb feladat a fertőzési   kör megtörése. A hajlamosító tényezők meghatározása segíthet a magas kockázatú betegek diagnosztizálásában.

Forrás ITT

Endometriózis Lexikon- Az endometriózis könyv ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!