Te miért edzel?

Mostanában egyre gyakrabban hallom tőletek, hogy bár biztosan abszolút jószándékú kíváncsiságból, rosszindulattól mentesen, de mégis kaptok egy-egy olyan kérdést, amitől bizony nyelni kell egy nagyot, mielőtt válaszolnátok…

Hányszor hallottad te is az őszinte döbbenetet kifejező kérdést, hányszor láttad a tágra nyílt szemeket…

„Wow, te csak otthon edzel? „

Próbáld bóknak felfogni, biztos nehéz elképzelniük, hogy ilyen formás hátsód van professzionális segítség nélkül is…

A másik kedvenc, ami sokatoknál kiveri a biztosítékot:

„Hú, szegény, beteg vagy, akkor neked minden nap tornázni kell?”

Nekem meggyőződésem, hogy a személyi edző sokaknak valójában arra való, hogy jobban motiváljon véghezvinni  a napi sport célokat. Ha vár valaki a teremben, egyszerűen nehezebb lemondani az időpontot, és ciki nem elmenni. Nem csalod el az ismétlésszám felét, ha közben néz és számol valaki.

Az a baj, hogy ez a típusú gondolkodás gyakorlatilag egy életre elveheti a kedvedet a sporttól, soha nem fogod élvezni!

Talán hallottál már a külső és a belső motivációról.

A külső motiváció, amikor valamilyen rajtunk kívül álló dolog vesz rá minket egy adott dolog végrehajtására. Például, el lehet végezni az orvosi egyetemet, mert anyu és apu is ezt várja el, és így lesznek büszkék. Le lehet futni a 10 kilométert a futópadon, mert szeretnéd, ha a barátod végre nem szívatna a domború hasaddal és mert az okosórád ellenőrzi az elégetett kalóriák számát.

Vagy el lehet végezni az orvosi egyetemet a tudományért való rajongással, az embereken, a szenvedőkön való segíteni vágyásból, azért, mert elvarázsol a műtő világa és mindennél jobban érdekel az anatómia és élettan. Le lehet futni a 10 kilométert azért, mert élvezed minden lépését, kiürül a fejed vagy pont, hogy ekkor támadnak a világmegváltó gondolataid és imádod érezni hogy mozognak az izmaid és visz a lábad, hogy erős vagy és ruganyos…

 

Vajon ki fogja szeretni, ki fogja jobb eredménnyel elvégezni az egyetemet, vajon ki fogja holnap újult erővel, vidáman mosolyogva felvenni a futócipőt?

 

Az, akinek a motivációja nem kívülről, hanem belülről fakad.

 

Szóval, ha valaki beléd köt, hogy te „csak” otthon edzel, csak „magadnak” futsz, mosolyogj, és tudd, neked nem kell erőltetni magad, neked nem kell rávenni magad a tornára, jógára, kocogásra, mert szereted magad, szereted a testedet, örömmel támogatod és ápolod őt a legjobb tudásod szerint.

 

Félre ne érts, nem egy szakma ellen beszélek, amikor személyi edzőkről van szó, természetesen számtalan csodálatos szakember van, akitől sok mindent tanulhatsz. Ha ezzel kapcsolatosan szeretnél olvasni, Michael Matthews javaslom, minden szava kincs, amit a Női testformálás tudománya című könyvének bevezetőjében leírt.

 

Egyszerűen arról van szó, hogy önmagadért, önmagadért csinálod az öngondoskodást, és hogy ne hagyd, hogy bárki elvegye tőled a mozgás örömét a vélt vagy valósan lekicsinylő megjegyzésekkel.

 

A sportban az a jó, hogy még azok az ügyfeleim is, akik az endometriózisos életmód váltás miatt kezdtek el edzeni, ők is pillanatok alatt beleszerettek ebbe az egészségtudatos életmódba, és ha valami miatt kimarad egy-egy alkalom, már hiányérzetük van. Kezdetben lehet, hogy az endometriózis életmódváltás egy külső motiváció, de nagyon hamar önmagáért való, szeretett hobbivá válik, amely megmutatja, hogy a tested igenis erős és egészséges, és számíthatsz rá, jó csapat vagytok!

 

Egy pillanatra se feledd, önmagad legnagyobb szakértője te vagy!

 

Te tudod, mi esik jól, mi után érzed magad kellemesen fáradtnak, de nem kizsigereltnek, te tudod, hol vannak a határaid, így hát teljesen mindegy, otthon edzel-e vagy teremben, egyedül vagy csapatban, egy a lényeg: csináld, és élvezd minden percét!

 

Keresd meg azt a mozgásformát, ami igazán neked való, és tudd, minden perce értékes.

 

Ne feledd, az okoskodók sokszor a saját lustaságukat racionalizálják a bántó kinyilatkoztatásokkal.

 

A „Szegény te, neked ezt muszáj, vagy a Jaj, csak otthon, hát az nem ér semmit, én azt el sem kezdeném, majd ha lesz több időm lemegyek a terembe – típusú emberek este, amikor hozzád hasonlóan fáradtan és elcsigázottan hazaérnek, lerogynak a kanapéra egy zacskó chipssel, amíg te már rakod is be  a jóga videót, vagy veszed a futócipőt… Tudod, ők majd holnap, amíg te tegnap, ma, és minden egyes nap.

Fuss, sétálj akármilyen lassan, soha ne feledd, mennyivel gyorsabb vagy annál, aki a kanapén ül!

 

Edzél „csak” otthon, „csak” 25 percet minden nap, és szerinted egy év múlva hol leszel? És a másik, aki mindig csak majd csak „holnap” kezdi el, vajon hol lesz?

 

Minden nap „csak” egy kicsi elkötelezett, kitartó munka a céljaidért messzebbre visz, mint azt valaha gondoltad volna. Ez igaz a sportra, az életmódra,  a fizikai és mentális egészségre egyaránt.

 

Minden nap, egy éven át- bemutatom neked is az 1evalatt.hu-t, az igazán elkötelezetteknek! 

Azoknak, akik mához egy évre boldogan, büszkén, kicserélve, testileg-lelkileg jó formában nézhetnek majd tükörbe.

 

Tedd meg magadért, mert jó. Ilyen egyszerű.

 

Rázd gatyába az életedet- online 365 napos program Árvai Nóra szakpszichológussal, tudománykommunikációs szakemberrel.

 

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA

ENDÓ KÖNYVEK

ONLINE KURZUSOK

ONLINE PSZICHOLÓGIAI/ÉLETMÓD KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

TIKTOK

YOUTUBE ENDOVIDEO

365 NAP EGYÜTT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!