Tartóssá váló hasi panaszok- mi állhat a háttérben?

Haspuffadás, hasi görcsök, furcsa kellemetlen tünetek, krónikussá váló hasi fájdalom…legtöbben arra gondolnak, csak valami rosszat ettek, de ha a tünetek tartóssá válnak, érdemes elgondolkodni, mi állhat a panaszok hátterében. 

Ezek a betegségek okozhatnak a fent leírt tünetekhez hasonlókat:

1. Epekő

A máj méregtelenítő funkciója során vizet, epesavas sókat, lecitin keletkezik, ez tárolódik az epehólyagban. Ha az epe összetétele valamiért megváltozik, kövek csapódhatnak ki belőle. Az epekő sokáig lehet tünetmentes, eleinte csak nehéz ételek fogyasztása után jelez, aztán hiretelen alakul ki akut fájdalom epegörcs formájában. Megoldása a kőzúzásos vagy az epehólyag eltávolító műtét, ezért érdemesebb inkább a megelőzésre fókuszálni, ebben segít az egészszéges, koleszterin- és állati zsírokban szegény étrend, sok mozgás és sok tiszta víz fogyasztása.

2. Endometriózis

A méhnyálkahártyához nagyon hasonló, a női hormonális ciklusra reagáló szövet jelenik meg a testben rendellenes helyeken, általában a kismedencében. A tünetek között a fentieken túl fájdalmas menstruáció, vérzési rendellenességek és termékenység problémák is jelentkezhetnek, bővebben a témáról az Endoblogon ITT olvashasz

3. Hasnyálmirigy-gyulladás

Lehet akut vagy krónikus, a krónikus formája fokozatosan alakul ki, de könnyebben gyógyítható, az akut forma hirtelen, és nehezebben kezelhető. A fenti tünetek mellett erős fájdalom jelentkezhet a has felső részén, amely övszerűen a hátra, derékra is átterjed. Gyengeség, levertség, láz is társulhat a panaszokhoz. A hasnyálmirigy gyulladás kiváltója lehet a túlzott alkoholfogyasztás, a nagyon zsíros táplálkozás és bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése is.

4. Étel-intolerancia vagy étel-allergia

Diagnosztikus szempontból a táplálék intoleranciát és az allergiát nehéz megkülönböztetni egymástól, pedig esetükben egyáltalán nem azonos jelonségről van szó.  A leggyakoribb a laktóz- és a glutén intolerancia. Laktóz intolerancia esetében a laktózt bontó laktáz enzim hatékonysága csökken a szervezetben, ez járhat a fent említett kellemetlen tünetekkel. Glutén intolerancia esetén a vékonybél nem képes megbírkózni a glutént tartalmazó ételekkel, így a fentieken túl hasmenés, valamint más, szerteágazó, a laikus számára gyakran az emésztéshez nem is kapcsolódó tünetek pl. fáradékonyság, depresszió, ingerlékenység jelentkezhetnek. Mindkét esetben eleinte nagyon, majd kevésbé szigorú diéta jelentheti a megoldást.

Egészségedre, jó étvágyat!

Ha szeretnél többet megtudni a sikeres életmódváltás titkáról, szeretettel ajánlom vadiúj, a karantén végéig kedvezményesen elérhető online programomat! 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!