4 tipp a visszatérő hüvelyi fertőzések ellen

Volt már szó az Endoblogon arról, hogyan úszd meg az intim fertőzéseket, nemrégiben írtam a bakteriális vaginózisról. Ebben a cikkben most arról lesz szó, milyen olyan okok állhatnak a makacsul visszatérő hüvelyi fertőzések hátterében, amelyekre nem gondoltál, pedig könnyedén orvosolhatóak. 

1. Gyenge izomzat

A hüvelyt úgy képzeld el, mint egy hosszú, izmos falú csövet. Ha az izmok feszesek és erősek, akkor a hüvelybe nem juthat be sem  víz, sem levegő, még úszás, futás, sőt szeretkezés közben sem. A renyhe, túl laza izomzat utat nyit a kórokozóknak, megkönnyíti, hogy bejussanak a hüvelybe. Rendszeres, pár perces gátizom jógával hamar kedvező változásokat tapasztalsz majd meg- nem csak a kellemetlen tünetek kerülnek majd el, de a szexuális életed is élvezetesebbé válik! Ezt ajánljuk: Gyógyító Női Jógaterápia

2. Nem megfelelő higéniás szokások

Akár betétet, akár tampont használsz, a menstruáció időszaka kihívást jelent a szervezeted védekező rendszere számára. Az intimbetét hidat képez a végbélnyílás és a hüvely között, amelyen könnyűszerrel vándorolhatnak a kórokozók. A tampon állandó nyomást fejt ki a hüvely falára, így kevesebb vér és tápanyag áramlik az érintett területre, és a salakanyagok is nehezebben távoznak. A túl gyakori zuhanyzás, az szárító hatású szappanok, az intim zuhany használata és az irrigálás mind-mind kockázati tényező. Megoldás: cseréld gyakran a menstruációs higénés eszközöket, naponta maximum kétszer zuhanyozz, és akkor is kímélő intim mosakodót használj!

3. Ülő munka

Te is ülőmunkát végzel? A hosszas ülés oxigénhiányhoz vezet az intim területeken, és segíti a kórokozók elszaporodását. Irodai napokon hordj nyugodtan természtes anyagból készült fehérneműt, és amilyen gyakran csak teheted kelj fel a számítógép elől, mozgasd át magadat.

4. Stressz

A feszültség, állandó szorongás és stressz legyengíti az immunrendszert, és ezt a hüvely védekező rendszere is megsínyli. A krónikus stressz vagy az akut, hirtelen trauma is vezethez különböző fertőzésekhez. Ha úgy érzed, rajtad is sok mostanában a teher, jelentkezz be hozzánk segítő beszélgetésre, stresszkezelő technikák elsajátítására! contact@endoblog.hu

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

Egészségedre, jó étvágyat!

Ha szeretnél többet megtudni a sikeres életmódváltás titkáról, szeretettel ajánlom vadiúj, a karantén végéig kedvezményesen elérhető online programomat! 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!