Sütőtök story

Emlékszem, még talán óvodás lehettem, és a nagymamámnál voltunk. Mennyei illat töltötte be az egész házat, mert a nagyi sütött.

Biztos voltam benne, hogy valami különlegesen finom sütemény készül. Be is osontam a konyhába, és- ami szigorúan tilos volt- kinyitottam a  sütő ajtaját: benne illatozott egy tepsi ínycsiklandozó édesség. Szerencsére nem buktam le a csibészséggel,  s nemsokára már szépen felvágva sorakoztak a tányéromon a narancsszínű szeletek. De micsoda csalódás volt beleharapni! Nem a várt sütemény omlós tésztáját, hanem  egy addig ismeretlen, számomra fura ízt éreztem.-Ez nem sütemény? -Ez sütőtök, zöldség-válaszolta a nagymamám.

 Csalódottságomban, hogy így becsaptak, sírva fakadtam, és képzeljétek, ez a történet bizony sok-sok évre meghatározta a sütőtökhöz való viszonyomat. Konkrétan két évvel ezelőtt fogyasztottam először az incidens óta, leves formájában, az éhhalál szélén állva, és be kellett látnom, bizony, ízlett! Nagyon is.  Azóta barátságot kötöttünk, így lehet most szerdai bejegyzésem témája ez a szép, narancssárga finomság.

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatású.

Endometriózisban is hasznos a fogyasztása, hiszen alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére. Emellett nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamok gyakoriságát és súlyosságát is.

Fogyasztása szebbé teszi bőrt, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták.

Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök elősegíti a máj működését, használható a szív és koszorúér problémák megelőzésére, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság , az ún. farkasvakság kialakulásának kockázata.

A konyhában számtalan formában, felhasználható, megunhatatlan őszi finomság. 

Szép napot, jó étvágyat!:-)

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!