Gyógyító vizeink

Talán még emlékeztek, egyik legelső bejegyzésemben írtam már a gyógyvizek fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatásáról. Velem megesett annak idején, hogy egy műtét után szövődményes méh- és petefészek gyulladást kaptam, ami két hetes antibiotikum kúra után sem múlt el. a kontrollon kórházban akartak tartani, mondván, hogy akkor vénán kell kapnom az antibiotikumot, de  másnap indulnom kellett volna a már régen lefoglalt, befizetett családi nyaralásra. Saját felelősségre a kórházi ágy helyett a szállodai szobát választottam Sárváron. És milyen jól tettem! 5 nap lubickolás a kellemesen meleg gyógyvízben nagyon jó hatással volt az állapotomra, olyannyira, hogy az orvos nem hitt a szemének a következő vizsgálaton.

Magyarországra egész Európából érkeznek messze földön híres fürdőinkbe  a gyógyulni vágyók. Gyógyvizeink gyakorlatilag ásványvizek, amelyeknek gyógyító hatása bizonyított. Termálvíznek (vagy hévíznek) akkor nevezzük a z adott gyógyvizet, ha annak hőmérséklete a felszínre jutáskor meghaladja a földrajzi helyszín középhőmérsékletének maximumát. Hazánkban ez az érték 30 Celsius fok.

A gyógyvizek felosztása a bennük található ásványi anyagok szerint:

-alkalikus víz

-keserűvíz

-meszes víz

-jódos-brómos víz

-vasas víz

-kénes víz

-radioaktív víz

-savanyúvíz

-kloridos víz

Hogy milyen típusút érdemes felkeresni, ha nőgyógyászati panaszaid vannak? A meszes víz erősen gyulladáscsökkentő, krónikus nőgyógyászati panaszok esetén javasolják. enyhén vizelethajtó hatású, így előnyös lehet vesekő, vesehomok kezelésében is.  Budai fürdőinkben, Bükkfürdőn, Esztergomban, Kékkúton, Mohácson mártózhatsz meg benne.

A jódos-brómos vizet nátriumtartalma miatt ajánlják a naői szervek panaszaira, elsősorban menstruációs zavarokra. Emellett emésztőrendszeri problémákra is javasolt.Fontos tudni azonban, hogy akut gyulladások esetén nem alkalmazható! Itt találod: Cegléd,Karcag, Eger, Kecskemét, Kiskőrös, Hajdúszoboszló.

A kénes vizet külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazzák, fogyasztása székrekedés és aranyéresetén segít, természetes fájdalomcsillapító.  Fürdőként való alkalmazását reumás-. bőr- és nőgyógyászati betegségek esetén ajánlják. Csobbanj a budai fürdőkben, Balfon, Harkányban, Mezőkövesden vagy Hévízen!

A kloridos víz gyógyított annak idején engem is Sárváron:-). Női szervek panaszait, gyulladásait enyhíti. Sárvár mellett Debrecenben, Parádon, Egerben, Hajdúszoboszlón találod.

Jön a  hűvös idő, ilyenkor különösen kellemes élmény a termálvízben való lubickolás. Semmivel sem összehasonlítható élmény, amikor a finom meleg vízben ücsörögsz és nézed a havas tájat a gőzölgő vízen át:-)Ha megteheted, mindenképp próbáld ki. Egyfontos  megjegyzés: vérzés fennállása esetén kerüld a termálfürdőket!

Ha pedig most nem teheted meg, hogy kiruccanj, este készíts magadnak sós-langyos fürdőt, esetleg cseppenthetsz bele bevált illóolajodból (levendula, teafa) is egy keveset.

Jó pihenést, pancsolást!:-)

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!