Endometriózis diétába illeszthető receptek- zöldséggolyó

Múlt héten felhívást tettem közzé: küldjétek be a receptjeiteket, és közzétesszük az Endoblog-on! Ezen a héten a budapesti  Marcsitól érkezett egy nagyon íncsiklandó étel receptje, akinek a lánya érintett endometriózis témában. Hetente egyszer, szombaton vagy vasárnap látogatják meg Marcsit, aki igyekszik olyan ételekkel várni a vendégeket, amelyeket lánya is nyugodt szívvel fogyaszthat.

Egyelőre új Marcsinak ez az egész „endósdi”- ahogyan ő fogalmaz, ebben a receptben is van tojás,  mert még nem tudja, mivel is helyettesíthetné ezt a nedvesítő nayagot az ételek elkészítésekor. De hús, tejtermék soha nem szerepel hétvégenként a családi asztalon, -írja méltán büszkén az édesanya. Nagyon  szépen köszönjük a receptet! Én is kipróbáltam, és tényleg nagyon finom!:-)

Zöldséges golyók

Hozzávalók:

  • egy nagyobb sárgarépa,
  • egy nagyobb krumpli,
  • egy vöröshagyma,
  • kevés kukorica (morzsolt, konzervből),
  • 2  bio tojás,
  • kukoricaliszt,
  • zsemlemorzsa,
  • fűszerek (só, bors, oregano és ízlés szerint zöldfűszerek),
  • hidegen sajtol vagy extra szűz olívaolaj

A sárgarépát, a burgonyát, a vöröshagymát lereszeljük, összekeverjük a kukoricával, hozzáadjuk a fűszereket, kis tojással nedvesítjük és golyókat gyúrunk az így kapott masszából.. Gyakorlatilag ugyanúgy cselekszünk, mintha rántott zöldséget készítenénk, bepanírozzuk a zöldségekből gyúrt golyócskákat liszt-tojás-zsemlemorzsa sorrendben, és bő olajban kisütjük, amíg egyenletes, szép aranybarna színt nem kapnak a gombócok.

Marcsi friss tavaszi salátával és barna rizzsel tálalta a zöldséges golyókat, és nagy sikert aratott lánya és annak barátja körében.

VEGÁN OPCIÓ:

A fenti recepthez annyit tennék hozzá, hogy a zsemlemorzsát is kiválthatjuk egészségesebb összetevővel, én bio mandulás panírport használtam amikor „próbafőztem”  ezt az ételt.

Ezt jobb bioboltokban, kézműves vásárokban szerezheted be,  nem túl drága, egy „nyolc szeletes” kiszerelés 300 forint körül van. Én egy diósdi őstermelő bácsitól szereztem be annak idején az első zacskóval, azóta nagy híve vagyok. A panírpor csicseriborsólisztből, mandulából, fűszerekből és tengeri sóból áll, kevéske bio búzalisztet is tartalmaz, viszont ezzel kiváltható a tojás és zsemlemorzsa is.

Semmi más nem kell a panírozáshoz, csak ez. A zacskó tartalmát 1,4 dl hideg vízzel tejföl sűrűségűre kell keverni, a zöldségeket lisztbe, majd a panírmasszába kell mártani, és forró olajban kisütni.

 

Ha receptet küldötök, azt a contact@endoblog.hu-ra tegyétek, és nyugodtan csatoljatok hozzá fényképet, kis történetet is. Marcsinak még egyszer köszönjük!

Jó étvágyat, egészségetekre!

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!