Kókuszzsír-kisokos

A vegán diéták egyik legfontosabb alappillére az egyre divatosabb kókuszzsír. Népszerűsége nem is csoda, hiszen használata kényelmes, nem avasodik, szagtalan, ráadásul étkezési célok mellett kozmetikai felhasználása is létezik: kiváló bőr- és hajápoló. Anyagcsere gyorsító hatása révén segít a fogyásban, sőt, baktérium-, vírus- és gombaölő hatása is van.

A ma kapható kókuszzsírok között meglehetősen nehéz kiigazodni, következzen itt egy rövid kókuszzsír kisokos segítségképpen:

  • A kókuszzsír és  a kókuszolaj ugyanaz, csak halmazállapotuk más. A kókuszzsír szobahőmérsékleten szilárd, olajnak akkor nevezzük, ha folyékonnyá válik,  24 Celsius fok körül.

 

  • Két típusa van: szűrt és szűz. A szűrt változat a gyakoribb, mert ez színtelen, szagtalan, nincs mellékíze. Ezt a száraz kókuszdióból állítják elő, míg a szűz kókuszolajat a friss kókuszhúsból nyerik, ennek enyhén kókuszos íze marad a feldolgozás után is.

 

  • Ne válassz hidrogénezéssel készült kókuszzsírt, mert ezek káros transzzsírsavakat tartalmaznak!

 

  • A kókuszszír könnyen emészthető és felszívódó, mert nem a nyirokkeringésen, hanem a bélnyálkahártyán keresztül szívódik fel. Emiatt epekövesség, hasnyálmirigy-gyulladás, májbetegségek, gyulladásos bélbetegségek, lisztérzékenység kezelésében gyakran használják.

 

  • A kókuszzsír telített zsírsavakat tartalmaz leginkább, úgy , mint az állati zsiradékok,  viszont ez utóbbiakkal ellentétben nem tartalmaz koleszterint. A telített kötések miatt kiválóan alkalmasd sütésre, nem képződnek többszöri felhasználásra sem káros anyagok. Magas hőfokon, hosszú idejű sütéshez mindenképpen ajánlatosabb kókuszzsírt használni, mint étolajat. Süteményekhez remelkül megy az íze és állaga is, a nyers vegán konyha tortáinak is fontos alapanyaga.

Árvai Nóra

Minden, amit az endometriózisról és kezeléséről tudnod kell- Endometriózis lexikon ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!