Étel-és életreceptek Steiner Kristóftól

Steiner Kristóf új könyvét szeretettel ajánlom figyelmetekbe, a  benne szereplő legtöbb étel minden változtatás nélkül bátran fogyasztható endometriózis diétában is, és illenek az Endoblogos kaja-elveinkbe: finomak, egészségesek, gyorsak.

„108 mesélő recept – szenvedélyes szakácsoknak, kezdő konyhatündéreknek, vegánoknak, kísérletező kedvű nemvegánoknak és az összes barátomnak. Boldogan és büszkén adom át egy kötetben mindazt, ami nap mint nap sül a serpenyőimben és lobog a lábosaimban, izzanak bár a tűz felett Budapesten, Mükonoszon, Londonban, vagy Tel Avivban. Ez a könyv azért született, hogy megmutassa: főzni bizony bárki tud, és egy szempillantás alatt is lehet lenyűgözően finom, egészséges lakomákat rittyenteni. Mindezt érző lénynek boldogságot, békésséget, szabadságot, és jó étvágyat kívánok!”
Steiner Kristóf

kristof-konyhaja

A szerzővel nemrégiben megjelent könyve, a Kristóf konyhája apropóján beszélgettem.

Árvai Nóra:  Mióta vagy vegán es miert döntottel igy?

Steiner Kristóf: 2009 őszén lettem vegán – már régóta fontolgattam a dolgot, de sokáig nem éreztem magam igazán érettnek az elhatározásra. Az első indíttatás az volt, mikor egy libacombot majszoltam, míg a kutyám az ölemben ült, és felfedeztem, milyen félelmetesen hasonlóak a combjaik – ám míg az egyiküknek pénzt költök az egészségére, a másikat megvásárolom és megeszem. Abszurdnak és igazságtalannak tűnt. Később, mikor Tel Avivba költöztem – ahol a népesség 10%-a vegán, és több mint 20% vegetáriánus – szinte automatikusan átálltam, és soha többé nem hiányzott a hús.

Nóra: Milyen változást tapasztaltál magadon ennek az életmódnak  köszönhetően?

Kristóf: Az egyik legfontosabb változás az volt, hogy végre magam mögött hagyhattam az étkezési zavaraimat, amelyek a közel egy évtizede kínoztak – 19 voltam, mikor az anorexiába, majd a bulimiába estem bele, és nem találtam a kiutat. Az, hogy az étel és az étkezés sokkal komolyabb értelmet nyert, mint csupán “tömni a gyomrom”, valahogy segített megszabadítani ezektől a démonoktól. De azt hiszem, alapvetően sokkal békésebb, nyugodtabb, energikusabb lettem, amióta vegán vagyok.

Nóra: Milyen receptekre számithatunk ha a könyvedet forgatjuk majd?

Kristóf: Ezek a receptek olyan klasszikusok, amelyeket 2009 óta rendszeresen készítek – több, mint 100 recept került a kötetbe, meseszép fotókkal, amelyeket nem étel stylistok készítettek el egy műteremben, hanem valóban az én konyhámban, az én kezem nyomán születtek meg. Minden féle-fajta diéta követői találnak kedvükrevaló receptet, de az én kedvenceim a brit pásztorpite – egy igazi téli klasszikus, a kelbimbó sültgesztenyével, fokhagymás-kakukkfüves mázban, és a banánkenyér – egy muffin, újraértelmezve, melyet mára néhány budapesti étterem is felvett a menüjébe egy-egy kollaboráció erejéig.

Nóra: Milyen indíttatásból irtad meg ezt a könyvet?

Kristóf: A könyvet azért írtam meg, mert évek óta hallgatom, ahogy barátok és ismerősök arra kérnek, osszam meg velük a receptjeimet. Korábban egy kedves barátom blogbejegyzésekbe szedte a Cosmopolitanben megjelent vegán fogásaimat, ám egy idő után elengedhetetlenné vált, hogy végre egy kötetbe gyűljenek a kedvenceink. Korábbi könyvem, a Gumimatrac a Gangeszen c. novelláskötet kiadójával, a Mesterkurzussal együttműködve, csupa barát és jó ismerős közreműködésével született meg a mű, amely most a negyedik utánnyomás előtt áll, azaz közel 10 000 példány kelt el belőle.

Nóra: Köszi, Kristóf. Végezetül még egy utolsó kérdés, mit üzensz az Endoblog olvasóinak? Elsősorban azt, hogy nincsenek lehetetlen küzdelmek, és hogy egészségesen étkezni nem kompromisszum, hanem döntés, amely az élet minden területén megtérül. És persze azt, hogy óriási szeretettel várok mindenkit főzőkurzusaimon, melyeket a Kristóf Konyhája Facebook oldalon teszek közzé időről időre.

endometriozis-blog-logo

Árvai Nóra

szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró,

Iratkozz fel az EndoMailes közösségünkbe!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!