Endometriózis betegek jellemzői- kutatási eredmények

Előrejelezhető, kinek lesz endometriózisa? Kik az endometriózis betegek?
 

Vannak-e olyan tulajdonságok, amelyek sérülékennyé teszik a nőt az endometriózis vonatkozásában? Léteznek-e olyan karakterek, olyan személyiségvonások, amelyekkel bíró nők nagyobb eséllyel betegszenek meg? Ezeket a kérdéseket feszegették az European Journal Of Obstetrics Gynecology And Reproductive Biology folyóiratban megjelent összefoglaló cikkükben a kutatók.  A szocioökonómiai státusz, életmódbeli szokások, egyéb fizikai és mentális betegségek lehetséges, hogy összefüggésben állnak az endometriózissal.

Az endometriózis pontos oka nem ismert, és az állapot számos tényezővel magyarázták már,  beleértve az immunrendszer túlzott aktivitását és a pajzsmirigy problémáit.

 

Ebben a most hivatkozott tanulmányban Dr. Bodil Ohlsson, a Svédországi Lund Egyetem által vezetett kutatók 172 nõt vizsgáltak sebészeti úton igazolt endometriózissal. Megkérték a nőket, hogy töltsék ki a kérdőívet, és megkérdezték őket társadalmi-gazdasági helyzetükről, életstílusukról, pszichológiai jóllétükről és orvosi előtörténetükről, kórtörténetükről. A kutatók vérmintákat vettek a résztvevőkből, és elemezték az IgG szintjét,- ez egy  antitest típus,  amely szerepet játszik az immunválaszban- valamint vizsgálták a a pajzsmirigy-stimuláló hormon receptorok és a pajzsmirigy peroxidáz elleni termő antitestek szintjét is, hogy felmérjék a pajzsmirigy állapotát.
Összehasonlították az eredményeket az endometriózis nélküli nőkével, akik kontrollként szolgáltak.
Azt tapasztalták, hogy az endometriózisban szenvedő nők kevésebb fizikai aktivitást folytattak a szabadidejükben, kevesebb alkoholt fogyasztottak, és köztük kevesebb volt asztmás. Emellett a testtömegindexük (BMI) általában alacsonyabb volt, de ez az eredmény a  túlsúlyos nők esetében az endometriózis diagnosztizálásának nehézségével is összefüggésben lehet.
Több endometriózisos nő is irritábilis bél szindrómával küzdött, pszichológiai jólléte sérült, és jelenleg antidepresszánsokat szed közülük jóval több a kontroll nők csoportjához képest.
„Az életmód  kedvező, egészséges szokásai és az asztma úgy tűnik fordítottan aránylik az endometriózissal, míg az irritábilis bél szindróma és a pszichológiai jólét károsodása pozitívan összefügg vele” – írják a kutatók.

Hozzátették, hogy az a tény, hogy a pajzsmirigy-stimuláló hormon receptor antitestek szintje nagyobb valószínűséggel nőtt az endometriózisban szenvedő nők vérében, támogatta az endometriózis és az autoimmunitás valamint az endometriózis és  a pajzsmirigy-működési zavar közötti potenciális kapcsolatot.

Összefoglalásul a legfontosabb eredmények:

Az alkoholfogyasztás, a szabadidős testmozgás, a testtömeg-index és az asztma fordítottan társul az endometriózissal.

Az irritábilis bél szindróma pozitívan kapcsolódik az endometriózishoz.

A hypothyreosis és az anti-TPO antitestek a vérben úgy tűnik nem függnek össze az endometriózissal.

Az antidepresszáns gyógyszerek fogyasztása, pszichés jóllét sérülése az endometriózissal összefüggésbe hozható.

Korlátok:

A vizsgálat viszonylag kis számú résztvevővel zajlott.

A kutatók nem tudták biztosan, hogy a kontrollként szolgáló nők nem rendelkeznek endometriózissal vagy egyéb betegségekkel, amelyek esetlegesen befolyásolhatják az eredményeket.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30317144

EndoBlog különvélemény: öööö…azért nem biztatnálak alkoholizmusra a kutatás eredményeire támaszkodva, maradj inkább a testmozgásnál!:-D

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!