Terápia

Hozzászólások: 16

Ha tanulmányoztad az előző menüpontot,most  már tudod, mi az endometriózis,kiknél  és hogyan alakulhat ki, milyen tüneteket okoz. Itt arra is választ kapsz, miként veheted fel vele szemben a kesztyűt, azaz milyen lehetőségeid vannak a terápia terén, tekintettel mind a hagyományos, mind az alternatív medicina által kínált megoldási módokra.

Mind a mai napig nincs biztos és végleges gyógymód az endometriózisra. Vannak módszerek, amivel kezelhetik, kordában tarthatják, de egyik sem használható hosszútávon a kifejezetten súlyos mellékhatások miatt. Folyamatosan zajlanak azonban a kutatások a témában, vannak ígéretes jövőbeli terápiák. Ha ezekről szeretnél többet megtudni javaslom, hogy jelentkezz fel az Endomailre, amelyben mindig megkapod a legfrissebb információkat. Feliratkozáshoz katt ide:    http://endoblog.hu/endomail

Endometriózis kezelésének  jelenleg elérhető hagyományos orvosi lehetőségei

Lássuk tehát a módszereket, amelyeket az orvosok nyújtani tudnak Neked a gyógyulásod érdekében. Két úton indulhattok el, az egyik a műtéti, a másik a gyógyszeres terápia. Mivel műtét nélkül gyakran nincs is biztos diagnózis, ezért ezt igen nehéz elkerülni.

Mind a műtéti, mind a gyógyszeres kezelésnek három fő célja van:

 1. csökkenteni a kismedencei fájdalmat,
 2. növelni a teherbeesés lehetőségének valószínűségét,
 3. megakadályozni a betegség kiújulását ameddig csak lehetséges.

Napjainkban az abszolút jolly joker az endometriózis terápiában egy minimál invazív műtét, a laparoszkópia. Ilyenkor a beteget altatják, gázzal felfújják annak érdekében, hogy jól hozzáférjenek az érintett szervekhez, a hason apró metszéseket ejtenek csupán.Magát a műtétet száloptikás kamera segítségével látják 3 dimenzióban.Legfontosabb előnye, hogy nincs szükség nagy metszésekre annak érdekében, hogy a hasi szervekhez hozzáférjenek. Ennél fogva az operációt követően valószínűleg jelentősen kisebb lesz a fájdalom, a beteg hamarabb felkelthet az ágyból -ezzel számtalan egyéb komplikációt elkerülve, így például a rettegett összenövéseket vagy trombózist- csökken a kórházban töltött napjok száma, korábban visszaállhatunk a hétköznapi életbe. Rövidebb időre esünk ki a munkából, ami napjainkban egyáltalán nem nevezhető utolsó szempontnak. Gyorsabban megindul a bélműködés, ezáltal sok kellemetlenségtől kímélhet meg bennünket, nem kell magyaráznom, hogy miért. Sokkal jobbak az esztétikai eredmények. Nekünk nőknek ez is kiemelkedő jelentőséggel bír. Nem alakulnak ki torzító hegek és a műtétet követő hasfali sérvek is ritkábbak. Összességében tehát határozottan állítható, hogy gyorsabb regenerációra lehet számítani, mint hagyományos operáció esetében. Persze azért nem szeretném elbagatellizálni, a műtét az műtét, engem a laparoszkópia is megviselt annak idején. Sőt, még komplikáció is adódott.Napjainkban a sebészet szinte minden területén találkozhatunk már laparoszkópos eljárással. Az endometriózis gyógyításában azért is van jelentős szerepe, mert maga a diagnosztika egyik legbiztosabb forrása is a műtét elvégzése, és amennyiben igazolódik a feltételezett endometriózis gyanúja, egyúttal rögtön elvégezhető a csomók lézeres leégetése, az összenövések oldása. A gond viszont az, hogy az endometriózis igencsak hajlamos a kiújulásra..ha csak egy icipici szemmel nem is látható, mikroszkópikus méretű sejtet bent felejtenek, máris kész a baj.

A diagnosztikus és terápiás laparoszkópia után általában  jön a gyógyszeres, hormonális kezelés. Mivel az endometriózis ösztrogén függő betegség, cél a petefészkek saját hormontermelő munkájának gátlása, ezáltal a ciklus felfüggesztése.Sokszor “csak” sima hormonális fogamzásgátlót írnak fel szünet nélküli szedés céljából 3-6 hónapra, van, ahol azonban még ennél is drasztikusabb megoldást javasolnak a kívánt eredmény elérése érdekében, GnRH analóg injekciót írnak fel, ezzel gyakorlatilag ál-klimax állapotot hozva létre, annak minden kellemetlen tünetével (súlygyarapodás, fejfájás, migrén, csontritkulás, stb.) együtt. Ezért is a maximális kezelési időtartam általában három hónap- fél évre tehető. Azután lehet reménykedni, hogy nem újul ki a betegség…

Ha a gyógyszeres kezelés indikációját csak a kismedencei fájdalmak képezik, és a családtervezési szakasz lezárult, tehát a beteg biztos benne, hogy nem akar gyermeket vállalni, akkor a „pszeudo-graviditás”, más szóval álterhesség is szóba jöhet. Ez olcsóbb megoldás, mint a „pszeudo-menopauza”, amiről fentebb írtam, de csupán tüneti kezelést jelenthet.   Ez jelenthet 6-12 hónapos gesztagén kúrát, (Provera, Norcolut), esetleg ciklusosan adagolt kombinált gesztagén-ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettával lehet próbálkozni. Ez a tartós sárgatest hormon kezelés a várandóssághoz hasonló hormonális állapotot idéz elő azáltal, hogy visszaszorítják a  petefészkek saját hormontermelését. Ez hozzásegíthet az endometriózis-szigetek esetleges elsorvadásához. Sajnos ebben az esetben is olyan mellékhatások merülhetnek fel, amelyek a kezelés felfüggesztését, megszakítását indokolhatják, úgy mint például testsúlynövekedés, hányinger, migrénes fejfájás,libidócsökkenés, illetve növeli a trombózisveszélyt, ezért dohányzó nőknek nem ajánlatos hormonális fogamzásgátló tablettát szedniük. Ezeket a mellékhatásokat nem szabad félvállról venni, amennyiben tapasztalod őket, érdemes mihamarabb konzultálnod az orvosoddal.

Sajnos az a  helyzet, hogy amit a hagyományos orvoslás ezen felül nyújtani tud, az már nagyon drasztikus és visszafordíthatatlan következményekkel járó megoldás: méheltávolítás önmagában nem jelent megoldást, hiszen a petefészkek ösztrogén termelése miatt még így is kiújul a betegség, marad a  “teljes” kipakolás, azaz a méh és a petefészkek eltávolítása. Ez utóbbit szerencsére csak nagyon ritkán, durva esetekben alkalmazzák, ahol már nincs tervben további gyermekvállalás, és a páciens nem túlzottan fiatal a műtét utáni klimaxos tünetek elviseléséhez.

Alternatív lehetőségek

A betegek gyakran az alternatív gyógyászathoz fordulnak segítségért gyógyulásban, vagy legalább a tünetek enyhülésében reménykedve. Én ezeket akkoriban  mind kipróbáltam, volt ami segített, volt ami abszolút nem. Íme  a lehetőségek. (A blogon és a hírlevélben ezekről részletesen is informálódhatsz.)

1. Hagyományos kínai orvoslás: akupunktúra, akupresszúra, moxa kezelés

2. Vietnami cérnabeültetés

3. Biorezonanciás kezelés

4. Homeopátia

5.Gyógynövények, gyógyteák fogyasztása

6.Természetes  progeszteron hormon tartalmú készítmények alkalmazása

7.Speciális diéták endometriózisra: holisztikus endometriózis diéta, paleolit táplálkozás, élő ételek, makrobiotikus táplálkozás

8. Speciális női mozgásformák

 

Az alternativ terápiák esetében neked kell döntened. Jók lehetnek, mert visszaadják a saját teste felett érzett kontrollélményt az embernek, dönthet, nem csak a feje felett történnek a dolgok. Hatásosságuk ugyan nem bizonyított, de akárcsak a placebóhatás vagy a terapeutával való gyógyító kapcsolat révén már állapotjavuláshoz vezethetnek. Azokkal nincs is semmi gondom, ahol legalább káros mellékhatásokkal nem kell számolni. Tehát mondjuk nem árthatsz magadnak azzal, hogyha streil helyen akupunktúrás tűkkel szúrnak meg, de a különféle táplálékkiegszítőkkel, krémekkel, ismeretlen eredetű főzetetekkel, extrémen drasztikus diétákkal már nagyon javaslom, hogy vigyázzatok.

Meggyőződésem, hogy endometriózis esetében nem csak a fizikai tüneteket kell kezelni, hanem segítséget kell nyújtani a nőnek abban is, hogy megbirkózzon a  megváltozott életminőségével, az esetlegesen kialakuló párkapcsolati, munkahelyi és szociális problémákkal, és maga is képes legyen tenni az egészsége érdekében, ne pusztán kívülről, orvosoktól és ilyen-olyan készítményektől várja a gyógyulást.  Az érintett nők lelki támogatását kiemelkedő jelentőségűnek tartom, pszichológusként és endometriózisból gyógyult  nőként is ez a legfőbb célom.

16 hozzászólás a cikkhez: Terápia

 • Maya  szerint:

  Szép jó napot! Örömmel olvasom az oldalt. Engem is megműtöttek vele 5 hete. Egy német apró tablettát szedek szünet nélkül, “V…..e”, egyelőre semmilyen mellékhatása nincs. Diétát nem folytatok. Szívesen olvasom tanácsait.
  Üdvözlettel.

 • arvainori  szerint:

  Maya, köszönöm, remélem, hogy az itt olvasottak közelebb visznek a teljes gyógyuláshoz!Minden jót kívánok!

  Árvai Nóra

 • galeri  szerint:

  Sziasztok!Sajna későn kapcsoltam én is és az orvosom is,így 12 nap mulva fekszem kés alá.Teljesen kipakolnak,ami nagy lelki trauma nekem./a barátommal emiatt is szakitottunk./Nagyon félek,mert egyedül kell végigcsinálnom./HPV miatt már operáltak,nagyon nehéz időszak volt,amig kicsit felépültem./Légyszi írjatok-bármit,csak ne ilyen hajrá Kovács néni stilusu -hozzászolást,e-mailt.Nagyon érdekel a témával kapcsolatos dolog.Előre is köszi:Rita

  • arvainori  szerint:

   Kedves Rita!

   A teljes kipakolás nagyon drasztikusnak hangzik. Nem érdemes előtte lightosabb verziókat kipróbálni? (lapar, gyógyszer, plusz diétamozgás?)Ez egy nagyon súlyos, és visszafordíthatatlan döntés. Nem csodálom, hogy megvisel, ez természetes. Ha bármiben tudok pszichológus szakemberként segíteni, keress meg bátran. Nagyon sok szeretettel gondolok Rád. Árvai Nóra

 • galeri  szerint:

  Sziasztok,szia Nóri!Először is köszi,hogy válaszoltál a bejegyzésemre,nagyon jól esett!Sajna sok mindent kipróbáltak már rajtam is,az elmúlt fél évben,elsősorban gyógyszereket,hormon készítményeket…./azóta rendszeresen borotválkoznom kell,úgy nézek ki máskülönben,mint egy igazi csövi…/A HPV-vel vivott csatám is megelőzte ezt az egész procedűrát,ugye ezt már azt hiszem írtam….Már az sem volt egyszerű egyedül végigcsinálni.Amúgy nagyon szükségem lenne lelki gondozásra,mert nagyon nehéz….Főleg,hogy igen nehéz élethelyzetben is vagyok….De inkább ezt nem írnám meg itt,nem itt van a panasziroda …..Szóval,szeretnék találkozni Veled Nóri,légyszi írjál,ha lehet,hogy mikor és hol tudnánk találkozni.Mindenkinek már most köszi,hogy segít nekem,nagyon jól esik!!!!Továbbra is szívesen megosztom a gondolataimat,velem történteket,ha érdeklődtök irányomban.Üdvözlettel:galeri

 • macera  szerint:

  Sziasztok!
  Tavaly májusban szültem meg kislányomat,és rá 3 hónapra derült ki hogy én is ennek az állapotnak estem “áldozatul”.Szedtem rá tablettát,volt egészségügyi kaparásom.Idén augusztusban lett fel helyezve a M…..a.3 hónap a teljes “beállási idő”.Még mindig vannak nagy fájdalmaim.Ennek utána járva,mert olvastam hogy bizony előfordul beleken,gáton,stb.Ezért bejelentkeztem vastagbél tükrözésre,de arra nem találtak utaló jeleket,hogy ott is volna.Így csak abban bízom,és reménykedem,hogy ha eltelik a 3 hónap,teljesen megszünnek a panaszok.
  Nagyon örülök hogy rá találtam erre az oldalra!!Erőt meríthetek belőle!
  Üdvözlettel:macera

 • Meilinger Istvánné  szerint:

  Kedves Nóra! Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra és nagyon köszönöm a tájékoztató, segítő szándékú leveleket. Sajnos az én endometriózisom ,már 20 éve kínoz hónapról- hónapra. 50 éves vagyok,a változókor küszöbén, két felnőtt gyermek édesanyja. Mindent kipróbáltam már az összes lehetséges gyógyszert, injekciót, természetes gyógymódot, több műtéten is átestem,de a betegség mindig kiújult.Több orvosnál is jártam, volt aki a méh eltávolítását javasolta végső megoldásként, de mint tudjuk,ezután is kiújulhatnak csomók.Sajnos nekem már csak az egyik petefészkem van meg és annak a műtéti hegébe van beágyazódva, vagy kitudja még hova…., ezért az orvosok többsége nem javasolta a méh eltávolítását, mondván petefészkek hiányában , állandó hormonális kezelésre szorulnék. Na ezt végképp nem akartam, ebből elég volt, az évek hosszú sora alatt. Sokszor úgy éreztem, hogy most azonnal vigyenek a műtőbe és szabadítsanak meg végre az elviselhetetlen fájdalomtól, de aztán mindig erőt merítettem,és úgy gondoltam a természet majd megoldja a problémámat, a változó korral.Lassan ez az idő is elérkezett,de a problémák csak fokozódni látszanak .Pozitív gondolkodásom is cserben hagy újabban, már kezdek belefáradni és úgy érzem egyedül nem boldogulok, ezért is fordulok hozzád bizalommal és kérem segítségedet. Előre is köszönöm. Minden jót kívánok! Üdvözlettel:Terka

  • arvainori  szerint:

   Kedves Terka!

   Köszönöm a megtisztelő bizalmadat. Azt javaslom keress meg telefonon hogy tudjunk beszélni, a kapcsolat menüpontban megtalálod az elérhetőségeimet. Ne keseredj el, nem reménytelen ez a helyzet sem!:-)

   Árvai Nóra

 • Mariann  szerint:

  Szia Nóra! 26 éves vagyok, kétszer műtöttek már, és távolítottak el cisztát! Endometriózis centrumba műtöttek, és azt mondták teherbe eshetek normál úton! Sok mindent olvastam, de igazán nem tudom mi lenne s jó megoldás! Lehet hormon kezeléssel kéne próbálkozni? A gyógyító női jógaterápiát hogy tudom megrendelni? Mert az Arwen tornát próbáltam már és azt írták hogy megszűnt a dvd árusítása:( nagyon szeretném ha egyszer nekem is lehetne kisbabám! További szép napot: Mariann

  • arvainori  szerint:

   Mariann, egyértelműen az egészséges taplalkozas,mozgás és a pszichés egyensúly megteremtése az,ami elengedhetetlen a celjaid eléréséhez.Ha szeretnéd hogy ebben segítsek írj a contact@endoblog.hu emailcimre.a jóga DVD a te tested életmód program részeként kapható.szeretettel kívánok minden jot,Árvai Nora

 • Szalai Mária  szerint:

  Szeretném megtudni, milyen gyógyteát ajánlatos fogyasztani endimetriózis mútét után?
  Szép napot: Marika

 • Ági  szerint:

  Kedves Nóri,

  Hosszú ideig tünetmentesen éltem a több mint 10 éves műtétem után. Most lett aktuális a babaprojekt és sajnos kiújult az endo. 4 cm-es cisztát találtak a petefészkemen. Szeptember óta próbálkozom makróval, gluténmentes diétával, női tornával, de sajnos nem kisebbedett. Azt szeretném tudni, hogy van arra esély, hogy egy endós ciszta felszívódjon, eltűnjön? Volt ilyen a környezetedben a akinek ez sikerült? Már műtétet javasoltak a teherbeesés miatt, de én nagyon ódzkodom tőle. Amúgy semmilyen tünetem, kellemetlenségem sincs semmilyen téren! Ez a legfurcsább! Minden információt szívesen fogadok! Üdvözlettel, Ági

 • Teleki Tóth Tünde  szerint:

  Kedves Nóra!

  50 éves nö vagyok akinek a két szülésen kivül eddig semmiféle nögyógyászati problémaja nem volt “eddig”. Kb 3 éve kezdödtek nálam menstruációs problémák de betudtuk ezt a változókornak mikor is ez év februárjában megmütöttek polippal és cisztával mert nagyon véreztem. Ez után most 3 hónappal késöbb kontrolla mentem és endometriozist diagnosztizáltak,ismét mütétet javasoltak. ,hysteroskopiát.Természetesen én nem szeretnék mütétet ismét, hanem valamilyen alternativ megoldást.Kérlek hogy tájékoztass arról mit tudok csinálni hogy elkerüljem a mütétet. Bizton hiszem,hogy ennek van természetes megoldása is nem mindjárt mütét.Hormonális problema okozza ezt is olvastam. Németországban élek és ez kicsit megneheziti a dolgokat de holnap megyek megbeszélésre a kórházi orvoshoz és tanácstalan vagyok hogy mit mondjak- zárkozzak el a mütéttöl és ragaszkodjak esetleg egy alternativ megoldáshoz. Nem tudom volt e már valaki a környezetedbe akinek sikerült igy meggyógyulni.Ja és utólag semmilyen tünetet nem produkál nálam az hogy ez indokolt lenne csak annyi hogy mütét óta nem jött meg a menzeszem. Elöre is köszönöm a segitséged!!!

  Tünde

  • arvainori  szerint:

   Hivatalosan az endometriózis gyógyíthatatlan betegség, mindig kiújulgat műtétek után, de egy életen át tartó tünetmentességet el lehet érni a hármas alappillérrel: táplálkozás, mozgás és lelki egészség, stresszkezelés. Nézegesd az Endoblogot és indulj el a te utadon!Nagyon sok szeretettel ölellek, gyors jobbulást kívánok! Nóra

 • Német Márta  szerint:

  Sziasztok!
  Új vagyok még ezen az oldalon , most jelentkeztem be, én is kétségbeesésembe keresgélek bármit ami segíthet. Nekem van már 2 kislányom, 44 éves vagyok, és több mint 20 év, több műtét után novemberben diagnosztizálták az endometriózist, hosszú évek jobb oldali hasi fájdalmai után (állandó kismedencegyulladás), novemberben tudtam meg hogy valószínűleg ez okozza az állandó hasi fájdalmaimat. Visanne gyógyszert próbáltam 3 hónapig szedni, hatástalan volt, nemrég kaptam meg a 2. decapaptyl depot injekciómat,kb 2 hete jobban voltam csökkentek a fájdalmaim, de most 3. napja megint nagyon fáj a hasam, megrémültem , nem tudom miért kezdődik megint, azt hittem most már a javulás útjára tértem, rettenetesen félek, hogy nem fog használni ez a kezelés sem, ha már nagy nehezen rávettem magam. Lelkileg is nagyon megvisel a dolog,a műtét után lefogytam, (amúgy is vékony alkat vagyok), nagyon szeretném vissza szedni legalább azt amit leadtam, itt van a 2 kislányom akik még elég kicsik , nem tudok velük úgy foglalkozni ahogy szeretnék a fájdalmaim miatt, nem tudok visszamenni dolgozni, megnehezíti a mindennapjaimat ez a betegség stb…Nyugtasson meg valaki, hogy ez a kezelés jó lesz, elmúlnak a fájdalmaim és végre össze szedem magam egy kicsit.Köszönöm segítségeteket, szép napot nektek!

  • arvainori  szerint:

   Márta, az endometriózis kezelése jelenleg sajnos átmeneti eredményekkel jár csak, ezek a gyógyszerek felfüggesztik a hormontermelést így csökkentik a tüneteket amelyeka gyógyszer abbahagyása után nagy eséllyel visszatérnek. Javaslom hogy keress magadnak a testi-lelki megerősödéshez és hangulatod rendezéséhez relaxációs és stresszkezelő, pozitív vzualizációs technikákat, itt is találsz az Endoblogon. Gyors javulást kívánok! Árvai Nóri

Szólj hozzá!

HTML használata: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>