Endometriózis speciális helyen- az adenomiózis

Mi pontosan az adenomiózis? Honnan tudhatom, hogy engem érint-e? Ha igen, teherbe tudok azért esni? Kezelhető ez a betegség?

Többetek kérésére ma ezekkel, és még sok, az adenomiózist érintő kérdéssel foglalkozunk.

Az adenomiózis gyakorlatilag az endometriózis egy speciális formája, amikor az endometriotikus csomók nem a hasüregben helyezkednek el, hanem belenőnek a méhbe, annak izmos falába. A betegségnek különböző fokozatai vannak az adenomiotikus csomók kiterjedtségétől függően. Nem minden endometriózisban szenvedő nőt érint az adenomiózis, és akinek adenomiózisa van, annak sem biztos, hogy találnak a hasüregben szétszóródott endometrium szöveteket. Mégsem állíthatjuk, hogy a két betegség egymástól független lenne, hiszen az egyik megléte emeli a másik forma jelenlétének kockázatát.

A méh izmai közé belenőtt enometriózis diagnosztizálása nem könnyű feladat, csak nagy felbontású ultrahang készülékkel kimutatható, akkor is csak tapasztalt nőgyógyász szakorvos által. Ilyenkor a méh falát kicsit megvastagodottnak látni az ultrahang képen, szerkezete egyenetlenebb, nem homogén. Az adenomiózis tünetei az endometrióziséval megegyezőek, fájdalom és vérzészavar.

Mivel a méh fala az érintett terület nagyságától függő mértékben kevésbé képes az összehúzódásra, ezért a menstruáció hossza megnyúlik, a normális 3-5 nap helyett akár 7-10 napra is elhúzódhat, és erősen görcsössé, fájdalmassá válik.

Az adenomiózis felismerhető egy kisműtéti beavatkozással, méhtükrözéssel, azaz hiszteroszkópiával is.

Ezt az eljárást altatásban végzik, hüvelyi úton felvezetett kamerával „kukucskálnak be” a méh belsejébe.

Mivel ilyenkor is csak a belső felszínt látják, nagy alaposságra és körültekintésre van szükség az orvos részéről, hogy felismerje a betegséget. A műtét után, ha komplikáció nem lép fel, 2-3 nap után a beteget  hazabocsájták a kórházból, hasi fájdalom, vérzés a műtétet követően akár egy hétig is fennállhat.

Az adenomiózis kezelése bonyolult feladat, sokban hasonlít az endometriózis kezelésére, általában hormontablettáktól vagy injekcióktól várják a csomók növekedésének abbamaradását. Műtéti eltávolítás, mivel a méh falában lévő szövetekről beszélünk, kockázatos lehet, függ a csomók elhelyezkedésétől és nagyságától, és negatív hatással lehet a későbbi terhességek sikeres kihordása szempontjából.

Bevett gyakorlat a gyermeket nem kívánó adenomiózisban szenvedő nők fájdalmainak és a vérzés mennyiségének csökkentése céljából hormontartalmú spirál felhelyezése, amely nem olcsó mulatság és fokozza a felszálló fertőzések kockázatát, de ha fent van, 5 évig a méhben maradhat, és eredményes lehet az adenomiózis tüneti kezelésében.

Jó hír: Attól, hogy adenomiózisod van, ha szeretnél, teherbe tudsz esni. Rossz hír: jóval kevesebb eséllyel, mintha nem lenne.  Sajnos mára világossá vált az is, hogy az adenomiózis szignifikánsan rontja a fogantatás esélyét és a terhesség sikeres kihordási arányát is.

A legújabb, 2012-es vizsgálatban nagy felbontású vaginális ultrahanggal diagnosztizálták az adenomiózist, 275 első IVF-es   (in vitro fertilizatio- azaz lombik program) vizsgáltak meg, három független időpontban.

A kontrollcsoportban 256 nő volt, az adenomiózisos csoportban 19. Életkorban, FSH-szintben, a meddőség okában, BMI-ben, gonadotropin hormon felhasználásban és a begyűjtött petesejtek között nem volt összefüggés.

A teherbeesések száma szignifikánsan kevesebb (fele-negyede) volt az adenomiózisos csoportban, a vetélés pedig magasabb (50% a 2.8%-kal szemben). Az adenomiózis szignifikáns összefüggést mutatott a meddőséggel és az IVF sikertelenségével.

   ( A publikáció címe és szerzői: Adenomyosis reduces pregnancy rates in infertile women undergoing IVF. Salim R, Riris S, Saab W, Abramov B, Khadum I, Serhal P., 2012)

Hogy egy kis pozitívummal fejezzem be: ígéretes kutatások zajlanak  adenomiózis kezelésére kifejlesztett gyógyszerek fejlesztésére. Addig is, nem ha esetleg érintett vagy, nem kell tétlenül várnod, Te magad is sokat tehetsz az állapotod javulásáért, hiszen az adenomiózis is az endometriózis egy fajtája, tehát a nem megerőltető mozgás, a táplálkozásbeli változtatások és a stresszkezelés pozitívan hat rá ugyanúgy.

Árvai Nóra

Bejelentkezés konzultációra ITT

Ajándék letölthető ebookok heti blogértesítő ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!