DIÉTA

Holisztikus Pszichológus

avagy

EgészségPszichológus a Konyhában

 

Pszichológus vagyok, abból is egy diplomahalmozó mindenféle szakpszichó, de amit a legfontosabbnak tartok az az alkalmazott egészségpszichológia. Ez az egészségpszichológia gyakorlati, klinikai ágát jelenti, csak nem nevezhették annak idején klinikai egészségpszichológiának. Ezért aztán mindig elmagyarázom, hogy az alkalmazott egészségpszichológus dolgozik a betegekkel, krónikus betegekkel, ő van a betegágy mellett, ő van a hozzátartozók mellett, ő segíti az egészségpszichológia eszközeivel a feldolgozást, a gyógyulást.

Anno, amikor a saját étrendemet állítottam össze, akkor merültem bele a táplálkozástudományba is, – egyszerűen nem akartam magammal kitolni, és jól akartam csinálni. Sok éven keresztül vegetáriánus voltam, aztán hat évvel ezelőtt, 2016-ban váltottam vegán, teljesen növényi eredetű táplálkozásra. Mivel hazánkban a táplálkozástudomány picit le van maradva, és még mindig a tej élet erő egészség- missziónál tart, ezért nagyrészt külföldön tanultam, és elvégeztem 4 táplálkozási tanácsadó képzést is. Ebből kettő kifejezetten a növényi táplálkozásról szólt.

Ezt amúgy érdemes tudni rólam, mert a konzultációkon ebből tudtuk profitálni: állandóan tanulok valami újat! Ugyanúgy, ahogy edzem a testem, az izmaim, úgy az agyamra is gyúrok, mert hiszem, hogy ez fitten tartja, és szeretnék nagyon sokáig “hasznos” lenni nektek, úgyhogy sokat tornáztatom:-D

Egyszer gyerekként láttam egy dokumentumfilmet arról, hogy még felőttként és idősebb korban is mennyire plasztikus az agy, és ott javasolták ezt, hogy folyton állítsuk új kihívások elé, hogy friss maradjon- hát én ezt komolyan vettem, kicsit talán túlságosan is. Amikor érdekel valami, akkor kikutatom hol érdemes tanulni róla, és kimaxolom.

Gazdag képzettségei repertoáramat felhasználom a munkám során,  valamint hatással van arra is, hogy ki vagyok, és hogyan dolgozom. Számomra a test és lélek összefüggése egyértelmű, a mentális és fizikai egészség egyaránt fontos pillére jóllétünknek és elkülönülten kezelni őket főleg endometriózis esetén hatalmas hiba lenne.

Szívesen segítek tehát akkor is, ha a táplálkozással kapcsolatban nem akarod követni a fullosan összevissza ajánlásokat, hanem egy tartható, szerethető, túlzásoktól mentes, emberi, személyes étrendet szeretnél kialakítani, amivel érzed, hogy teszel magadért és jól gondozod a testedet, és amivel jól érzed magad. Ez a diéta mindenkinek más lesz, ezért a diéta szót igazából el is felejtjük, és az Igazi Endometriózis Diéta Receptkönyvet is átnevezem Igazi Endometriózis NEM-diéta receptkönyvvé.

Valójában egy teljesen személyre szabott életmódról, életstílusról, egészséges szokások és választások kialakításáról van szó. És végre teljesen mindegy lesz, hogy a szomszéd eszik-e halat vagy sem, hogy Marikának a FB csoportban bevált a D-vitamin vagy sem.

Látod, ezért mondom, hogy az endometriózis diétában százszor de százszor fontosabb, mi van a szívedben (mit szeretsz, ki vagy), és mi van a fejedben (mit gondolsz jónak), semmint az, hogy mi van a tányérodon.

Azért is merem ezt ilyen magabiztosan kijelenteni, mert tudománykommunikációs szakemberként átnyálaztam, 4 nyelvről leordítottam több száz kutatást endometriózis diéta témában, és találtam mindent IS, és mindennek az ellenkezőjét is. Konkrétan mindere van bizonyíték, és mindennek az ellenkezőjére is van. Hogy lehet ez? És akkor mit lehet tenni, hogy ne folyamatos rettegés legyen az étkezés, hogy akkor most vajon ártok-e, rosszat teszek-e, ha megeszem ezt a szelet kenyeret?

Az egészséges táplálkozás mindenkinek mást jelent.

Az enyém sem “csak” vegán úgymond, teletoltam olyan dolgokkal mint pl. propolisz, mert az jó nekem, pedig állati eredetű, mégis most, hogy covidland van nálunk itthon miközben írom ezeket a sorokat, tolom magamba, hogy ne dőljek ki teljesen. Nem eszem szóját és szójatermékeket, mert azt exendósként nem érzem jónak, pedig egy sima vegán diétában ez szokott lenni a legfőbb fehérjeforrás általában. Szóval, amire végülis hosszú magyarázat után ki akartam lyukadni az az, nem kell cimkézgetni, nem kell mereven ragaszkodni mások által kitalált szabályokhoz,főleg úgy nem, ha teljes és totális a káosz kutatás fronton.

Saját magadnak TE vagy a legnagyobb szakértője, senki más. Én abban segítelek, könyveim hasábjain, a SisterHoodban, a konzultációkon, hogy ezt a magabiztosságot, ezt a hitet magadban, ezt a kapcsolódást magaddal megtaláld, és felszabadultan, örömmel, egészségtudatosan, a testedet szeretettel gondozva- táplálva éld a mindennapjaidat.

Egyetlenegy lényeg van: TE.

Pszichológusként és szaktanácsadóként is abban tudlak támogatni, hogy a kérdés-rendszerem mentén megtaláld a saját utadat, azt, amit már nem fogsz félbehagyni, mert a tiéd, nem másé.

A kérdés- rendszer kiterjed mindenre onnantól kezdve hogy mik a hagyományaitok, hogyan szocializálódtál az étkezéssel kapcsolatban azon keresztül, hogy mik a preferenciáid, mi nálad a no-go, szeretsz-e főzni vagy nincs időd rá és rendelned kell, hol szoktál vásárolni és ilyen rendszerességgel, mekkora a heti élelmiszerre fordítható kereted stb… sok kérdés van, de utána sokkal tisztább a kép!

Abban is támogatlak, hogy ki tudj tartani a választott utadon, tudd, mit kezdj a sóvárgással, mit kezdj a kezdeti nehézségekkel, és hogyan értelmezd a tested jelzéseit, hogyan legyetek olyan viszonyban, hogy mindig tudd, mit akar neked mondani, és mire van szüksége.

Azt mindig is tudtam, hogy személy szerint nekem a növényi alapú táplálkozás hozzájárult az endometriózisból való gyógyulásomhoz, de valódi erejére akkor döbbentem rá, amikor a 76 endometriózis sikertörténet című könyvem egyik olvasója felhívott, hogy ő vegán lesz, mert feltűnt neki, hogy a könyvemben a gyógyult nők nagy része növényi étrendre tért.

Még aznap este újraolvastam a saját könyvemet. Amikor az interjúk alapján írtam, fel sem tűnt, de valóban, mellékszálként, de szinte minden páciensem esetében ott volt.

Természetesen nem azt mondom, hogy vegánnak kell lenni, és meggyógyulsz mindenből is. Minden ember más, minden szervezet, bélrendszer, minden mikrobiom egyéni, így mindenkinek ideális étrend nem létezik.

Szóval sorry, itt nem lesz mindent is megígérés. Amire viszont számíthatsz:

Ha érdekel a növényi táplálkozás, ha fontolgatod az áttérést, vagy ha egyszerűen csak szeretnél több zöldséget csempészni a táplálkozásodba, ha szeretnél heti egy húsmentes napot tartani, ha szeretnél inspirálódni, akkor segítek, hogy ezt jól felépítetten, okosan tehesd meg.

Nekem ez egy hobbi, vagyis inkább szerelem, de ez nem jelenti azt, hogy hasamra csaptam volna hogy akkor mától én ezt tanítom. Öt diplomám van, hivatásom, a pszichológia mellett mélyedtem el a táplálkozástudományban.

Tanultam az USA-ban (vegan health coach)- de mondjuk ezen felsírtam, annyira gagyi volt.(Nem vagyok oda a kéthétvégés coach képzésekért.) Szóval folytattam egy angol tanfolyammal(Vegan nutritionist) ez már szimpibb volt, de még mindig nem éreztem elégnek, így végül Franciaországban folytattam és itthon fejeztem be (Sporttáplálkozás, Táplálkozás kiegészítés, Táplálkozási tanácsadás, végül Funkcionális Dietetika) az ezzel kapcsolatos tanulmányaim.

Ha érdekel a személyes életmód rendszerd kialakítása, akkor olvasd el az Igazi Endometriózis Nem-Diéta könyveket, a hozzájuk tartozó vadiúj, kutatási eredményeket összefoglaló e-bookot, válogass kurzusaim között vagy ha nem tudsz dönteni, gyere el foglalj egy konzultációs időpontot, beszéljük át, és segítek eldönteni, merre indulj!

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!