Könyvek, hanganyagok

Tudom, ez manapság nem trendi, de bevallom, végtelenül béna vagyok a konyhában. Egyszer még az is előfordult, hogy elrontottam a zacskós rizst. (Egészen egyszerűen elfelejtettem hogy éppen főzök, a nappaliban valami izgalmasabbnak bizonyult.) És igen, akik jól ismernek, azok számára az is tény, hogy amellett, hogy nem vagyok egy kimondott konyhatündér, még az is jellemzi a konyhai viselkedésemet, hogy nem vagyok hajlandó ott napi 20-25 percnél többet eltölteni. Mindezek ellenére most recetkönyvet írtam. Hogy miért?

 

Mert endometriózisból gyógyult nőként, valamint hosszú évek óta krónikus nőbetegeknek segítő pszichológusként naponta szembesülök azzal, milyen nehéz eligazodni a divatdiéták világában, és mekkor nyomás nehezedik az endometriózissal élő nőkre. Nem egyszer életeket, kapcsolatokat,házasságokat láttam tönkremenni a mai modern nő életébe nem illeszkedő, sokat ígérő endometriózis diéták oltárán.

Szóval, nem is nagyon szeretk főzni, és túlzottan ügyes sem vagyok. De pont ettől lesz ez a könyv a mai modern nő életébe beilleszthető.  A receptek gyorsak és egyszerűek. A garancia az rá, hogy még nekem is mennek.

Mindannyian rohanunk, gyereket nevelünk, dolgozunk, edzünk, háztartást vezetünk, bevásárolunk, ügyeket intézünk, remek párok, barátok, anyák és munakerők vagyunk, ha nagyon ráérünk mindemellett, még önmegvalósítunk is, de legalábbis kiállunk egy szívünknek fontos ügy mellett. Krónikus betegséggel élve a napi teendők megspékelődnek még a gyakori orvoshoz járkálás és a várótermekben ücsörgés feladataival is.  Egészség- és környezettudatosan élünk, nem eszünk tejterméket, nyírfacukrot használunk  és szelektíven gyűjtjük a szememtet. De most őszintén, tedd a szívedre a kezedet: kinek van ideje emellett naponta órákat robotolni a konyhában?

Biztosan te is szembesültél már a problémával: fontos számodra, hogy amit megeszel, és amit a szeretteid elé tálalsz az egészséges legyen és finom, de hihetetlen áldozatot követel a mindennapi konyhai elfoglaltság. Könnyen azt veszed észre, hogy az igazán fontos dolgoktól veszi el az idődet: a párodtól, gyermekedtől, önmagadtól  és saját fejlődésedtől, a mozgástól és a nyugodt, pihenéssel és relaxációval töltött pillanatoktól.

Nem lenne jobb, ha miután este ha fáradtan hazaesel a munkából és a bevásárlásból, elmehetnél egy jógaórára vagy átbeszélhetnéd a pároddal a napodat, segíthetnél a gyerekednek a leckében vagy olvashatnál egy jó könyvet, ahelyett, hogy az egész estédet a háromfogásos alga -és moszatmenü elkészítésével töltenéd?

Ebben a könyvben végre nem kell egyél yint és vigyázz a yanggal típusú ezo-bullshittel szembesülnöd. Nem kell magad kőkorszaki ősembernek érezned. Nem kell brutál drasztikus életet ellehetetlenítő divatdiétákat követned. Amit itt kapsz, az a legújabb kutatási eredményeken alapuló, nyugati, egészségtudatos nő életébe illeszthető,  érthető rendszer és a hozzáillő finom, egészséges, egyszerű kaják receptjei.Valamint, ami még fontos: nem kell napi 25 percnél többet eltöltened a konyhában. És ebben már a mosogatás is benne van.

És ami még benne van:

 • az összes endometriózisban divatos táplákozási irányzat tömör összefoglalója
 • ész-érvek, tudományos tények. magyarázatok, hogy megértsd, mit miért javasolt/nem javasolt fogyasztani endometriózisban
 • mit tehetsz, ha valamiről nem tudsz/nem akarsz lemondani, mégis szeretnél meggyógyulni, egészségesen élni
 • hogyan jutsz fehérjéhez endometriózis diétában
 • hogyan jutsz hozzá minden szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz
 • hogyan fokozhatod a szervezeted megküzdő és öngyógyító képességét a táplálkozásod révén
 • hogyan növelheted a teherbeesés esélyét ételekkel extra ösztrogénhatás nélkül
 • 300 oldalnyi finom, egészséges és egyszerű, kipróbált endometriózis diétába illesztehtő recept
 • hogyan nyerj extra energiát fizikai munkához, extra stresszes időszakokhoz, sportteljesítményhez endó diéta mellett
 • inzulinrezisztencia, glikémiás index a gyakorlatban
 • a glutén mítosz és gabona-kisokos
 • hogyan kerüld el a tipikus endometriózis-diéta hibákat
 • ételek, amelyeket egészségesnek hiszünk, pedig…
 • hely a saját receptjeidnek és jegyzeteidnek
 • humor, vidámság, jókedv, szeretet:-)

Könyveinket és relaxációs hanganyagainkat megrendelheted az EndoShopon! 

Egy speciális napló krónikus betegséggel küzdő nőknek- (endometriózis, PCOS, funkcionális meddőség, termékenységi zavarok, ciszták, miómák, jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások)- amely egészséged visszaszerzésében, egy optimális élet- és gondolkodásmód kialakításában segíti téged, kifejezetten a te igényeid figyelembevételével. A napló szerzője Árvai Nóra pszichológus, szomatoterapeuta, perinatális szaktanácsadó, a krónikus betegségek pszichoszomatikájának specialistája, az Endoblog.hu írója.

Mit tartalmaz a Napló?

 

 • Adataid
 • Céljaid
 • Fontos címeid, telefonszámaid, kontaktjaid
 • Életmód napló-étrend, hozzávalólisták, bevásárlólisták, mi-hol-a-legolcsóbb-lista, mi fogyott el otthonról-lista,
 • Életmód napló-testmozgás
 • Napi motiváció
 • Kedvenc inspiráló idézeteid
 • Hogyan válassz jó nőgyógyászt? Jó a nőgyógyászom? -teszt, Miből tudhatod, hogy jó helyen vagy-e
 • Pszicho feladatok, gyakorlatok a betegség lelki hátterének feltérképezésére és a gyógyulás elősegtésére
 • Társas kapcsolataid áttekintése
 • Tesztek- önértékelés,általános  hangulat, stb.
 • Motivációs tábla
 • Mi volt a dokinál?, Mikor kell újra mennem és hova? Mit akarok megkérdezni tőle? , tünetlista, időpontok, kontrollok, fontos infók
 • Bevásárlólisták
 • Pénzügyi szakértőnk tippjei a bio-életmód költséghatékonnyá tételéhez
 • Hely  a saját jegyzeteidnek

Részlet a Napló bevezetőjéből:

“Ezt a naplót azért tartod a kezedben, hogy mint egy barátnő, megfogja a kezedet és végigvezessen azon az úton,ami előtted áll a teljes gyógyulásig. Ez az út nem lesz mindig könnyed fáklyásmenet, lesznek mélypontok, amikor elkeseredettnek, magányosnak és kétségbeesettnekérezheted majd magadat. Ilyenkor, ebben a reményvesztett állapotban jól jön egy társ, akihez fordulhatsz, aki melletted áll. És akivel az út végén együtt örülhetsz majd,akivel learathatod a kemény munka gyümölcsét. A napló önmagában is remek segítséged, de emellett összekapcsolTéged egy közösséggel is, amelynek szintén gyógyító ereje van. A közösség, amely révén hasonló problémákkal küzdő, öntudatos, céljaik iránt elkötelezett nők között találod magad. Ki az út elején, ki már a vége felé tart, biztatásra szorul vagy biztatást ad és például szolgál, s közben végre elhiszed: nem vagy egyedül.
Te, aki kezedbe vetted ezt a naplót, legyél büszke magadra! Arra, hogy felismerted a saját felelősségedet az egészségeddel, az életeddel kapcsolatban. Azt, hogy nemvárhatod a megoldást, a segítséget folyamatosan kívülről,mert az egyetlen, aki segíteni tud rajtad, az Te magad vagy.

Ez a napló nem egy határidőnapló, inkább egy öröknaptárhoz hasonlatos. Mindegy, hogy mikor kezded el, de attól a pillanattól kezdve, hogy belevágsz, elkísér az utadon. Arra késztet majd Téged, hogy odafigyelj a táplálkozásodra és megtervezd, mikor mit fogsz enni és hol, hogyan vásárolj be, és hogy nyomon követhesd, mikor milyen hozzávaló fogy el otthonról. Megtalálod benne az egészséges alap bevásárlólista mellett a saját listáid összeállításához szükséges infókat, pl. mi hol a legolcsóbb, segít majd, hogy ne feledkezz meg az aktivitásról,a testmozgásról sem, nyomon követheted  a fejlődésedet és rendszerességet vihetsz az életedbe.. Találsz benne praktikus tanácsokat,rövid történeteket olyanoktól, akik hasonló problémákkal küzdöttek, mint Te. Elmondják majd, ők hogyan győzték le az akadályokat, ezáltal motiválnak és tettekre sarkallnak Téged is. A naplóban ezenkívül rendszeresen találsz pszichológiai gyakorlatokat, teszteket,feldatokat, hogy mentálisan is haladhass az utadon. Végül de nem utolsó sorban tippeket kapsz arra nézve, hogyan oszd be azt a napi huszonnégy órát, hogy mindez beleférjen, valamint vendég szakértőnk írását is elolvashatod, aki abban segít, hogyan ellensúlyozhatod anyagilag a drága orvosi- és biokaja költségeket.Fontos! Ez a napló semmit sem ér akkor, ha ott porosodik a könyvespolcodon. Ha úgy döntöttél, hogy most belevágsz, harcba szállsz a betegséggel testi és lelki szinten is, akkor valósítsd is meg a céljaidat, ne bátortalanítsanak el a nehézségek. Én bízom Benned, menni fog!”

EndoShoban rendelhető!

Pszichológusként, perinatális szaktanácsadóként praxisomban  krónikus női betegséggel élőkkel foglalkozom, így gyakran találkozom olyan párokkal, nőkkel, akiknek az orvostudomány legújabb vívmányai segítettek szülővé, anyává válni.

Számatlan ok vezethet idáig, mind egyedi történet, de valamiben mindegyik hasonlít: az asszisztált reprodukciós eljárások igénybevételéig legtöbbször hosszú, rögös út vezet, hónapok, évek ciklusfigyelésével, menetrendszerű szexuális élettel, orvostól orvosig, vizsgálatról vizsgálatig járkálással, a meddőség diagnózisának sokkjával, a feldolgozás gyászával, a párkapcsolat ebből eredő nehézségeivel, a női/férfi önértékelés, önbecsülés csökkenésével  és a saját testbe vetett hit megkérdőjelezésével.

Aztán jönnek a kezelések, a stimuláció, a vizsgálatok, az injekciók, a macera, a mellékhatások, az aggodalomteli várakozás, a nehezen múló napok, hetek, a tervezgetés, reménykedés, és jönnek a kudarcok, a három hónap múlva lehet újra próbálkozni. És három hónap múlva újra, és újra, amíg ott nem vírít a terhességi teszten az a bizonyos két csík. És akkor jön az öröm, a földöntúli boldogság, majd általában egy fokozott figyelemmel követett és aggodalommal megélt kilenc hónap.

Ez a szülői oldal. De mi van a babával, az egyre cseperedő gyerekkel?

A modern pszichológia számára ma már nem is kérdés, hogy az emberi élet nem a megszületéssel, hanem a megfoganással kezdődik. és az anyaméhben eltöltött időszak minden ember életében hihetetlen nagy jelentősségel bíró időszak, amely kihatással van a későbbi fejlődésünkre, személyiségünkre. A magzat kompetens, már ebben az időszakban lát, hall, szagol, mozdul, érez, tapasztal, felfedez és a maga eszközeivel interaktívan kommunikál az őt  körülvevő környezettel. Megfelelő körülmények között, speciális, módosult tudatállapotot igénylő módszerekkel ezek a korai tapasztalatok felidézhetők, – pl. haptonómia- megtapasztalhatjuk, milyen érzés volt magzatnak lenni az anyaméhben, átélhetjük a saját születésünket, sőt, hozzáértő terapeuta segítségével korrektíven “újrakódohatjuk” az ebből az időszakból elraktározott emlékeinket.

Ebben az olvasatban már érthető, miért kezdtem Ádámtól-Évától: biztosan magad is sejted: ha az élet a fogantatáskor kezdődik, akkor az asszisztált reprodukciós eljárással fogant embriók esetében ez merőben más tapasztalás, minttermészetes úton fogant társaiknál.

Ezek a gyerkőcök sejt szinten érzik, tudják, hogy “velük valami más”, de fogalmuk sincs mi az, s mint ilyen, cseperedve belső bizonytalanságot, bizalmatlanságot élhetnek át. A családban a fejük felett elhangzott mondatokból -következtethetnek erre-arra, de sajnos a gyermeki fantázia gyakran félreértelmez dogokat, más irányba tereli a gondolatokat. A lombik, labor, injekció szavak jelentését a gyerek nem ismeri, vagy más, már félelemmel asszociálódott kontextusból ismeri, ettől megijedhet, szorongást kelthet benne. Volt olyan lombik gyerkőc, aki hónapokig arról rémálmodott, hogy fagyasztóba zárják testvéreivel együtt- egyke volt akkor még- , és rettegve ébredt meg éjszakánként, mindaddig, amíg nem meséltek neki a szülei a fogantatásának körülményeiről, játékosan, a saját életkorának megfelelően, a kérdéseire választ adva, további kérdések feltevésére bíztatva. Ha jószándékú barát, ismerős száján csúszik ki a egy mondat, a gyermek gyakran a szülőket hibáztatja: Miért nem mondtátok?

És tényleg: miért is nem? Hiszen minden gyermek életében eljön az az időszak, amikor a kedvenc meséje a saját világra jövetelének története lesz. A titkok, elhallgatások mindig mérgezőek egy családban, és a gyerek pontos kis radarjai abban a pillanatban úgyis megérzik: itt valami bűzlik.  Ha pedig szeretnétek kistesót, nagy valószínűséggel úgyis végigasszisztál majd veletek egy újabb lombikot, csak ezúttal már nem főszereplőként, hanem külső szemlélőként. Valamit mondanod kell a felmerülő kérdéseire. Miért van az a rengeteg hozzá-ne-nyúlj-gyógyszer a hűtőben? Mik ezek a szurik, ugye anyu nem vagy beteg? 

Érdemes átgondolnod, hogy ha nem szívesen beszélsz a gyermekednek a lombikról, az vajon miért van. Esetleg te magad nem vagy rendben a történtekkel, szégyelled, vagy úgy gondolod, ááá, kicsi még, úgysem értené, aztán valahogy elsikkadnak a dolgok?  Ha így van, érdemes eljönnöd egylombik-konzultációra a rendelőnkbe,  hogy helyére kerüljenek benned a dolgok.

Ha te magad rendben vagy a lombik történeteddel, és már csak mosolyogsz a fórumos trollok “amit nem ad meg a természet azt nem kell erőltetni” hozzászólásain, sőt!, ha már nem is olvasgatod ezeket a fórumokat- akkor biztosan örömmel mesélsz a gyermekednek arról, hogyan érkezhetett ő is a szívetekbe, az életetekbe, a családotokba.

Fogadd szeretettel legújabb mesekönyvemet, amely ezt a beszélgetést teszi könnyűvé, meghitté, vidámmá és hitelessé!

A könyv ára 3690 ft, EndoShopban rendelhető!

Hatékony segítség még inszem/lombik felkészítő csoportunk, a Tréningek menüpontban találsz erről bővebb felvilágosítást.

Első könyvem 2012-ben jelent meg az endometriózisról a Medicina Kiadó gondozásában, Amikor a méhem ellenem fordul- Az endometriózis címmel. 2016-ban bővített, második kiadása jelent meg szintén a Kiadónál, Nők a fájdalom árnyékában címmel. Lentebb Abody Rita ajánlását olvashatod az első könyvről.

“Hogyan vegyük kézbe ezt a könyvet?
Mindenekelőtt a kérdések, egész tömeg kérdés: Miért nem létezett ez a könyv már régóta, holott egy száz éve ismert betegségről van szó? Hogyan lehetséges, hogy a szerzőnek tucatnyi orvossal kellett konzultálnia, veszekednie, követelőznie, mire sikerült velük megértetnie azt, amit ő maga nyomozott ki, hogy egy endometriózis nevű betegségben szenved? Miért kellett ezért embertelen mennyiségű időt, pénzt, energiát feláldoznia, ki fogja őt mindezekért kompenzálni? És azért, hogy, hisztérikusnak, hipochondernek tartották? Hogy majdnem ráment a házassága? Hogy számtalanszor kellett csecsemő kisfia mellől kórházba mennie? Hogy orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók pökhendin, lenézőn, gúnyosan utasították el, amikor bátortalanul előállt az önmaga által felállított diagnózissal? Hogy arra sem méltatták, hogy egyáltalán fontolóra vegyék a lehetőséget – egészen addig, amíg a sorozatos krízishelyzetek következtében szinte az elvérzés peremére került? Mi lehet a sorsa annak, aki esetleg ugyanebben a betegségben szenved, de nincs benne annyi kitartás és intelligencia, hogy utánajárjon, rájöjjön, és kiverekedje magának az igazságot és a gyógyítást? Még belegondolni is szörnyű.

És egy másik kérdéscsoport: hogyan képes arra ez a fiatal nő, hogy miután mindezeken átment, ilyen vidám, energikus, optimista legyen, ilyen pozitívan, tettre készen tekintsen a jövőbe? Hogy miután felépült, első dolga legyen megírni ezt a könyvet, segítségül és okulásul másoknak, hogyan mondhatja nyolc műtét, sok-sok szenvedés és méhének eltávolítása után, hogy a történtek hasznára váltak, és jobb, bölcsebb ember lett általuk? Hogyan lehetséges, hogy a finom irónián túl semmilyen módon nem kárhoztatja a magyar egészségügyet, amelynek nem egy szereplője pedig csúnyán leszerepelt ebben a történetben? – Igazán mondom: kevesek képesek erre. De Nóri igen. Nem azért, hogy hős legyen, sem pedig azért, hogy a maga igazát bizonygassa. Hanem csakis azért, hogy segítsen mindazoknak, akik ugyanebben a cipőben járnak. Hogy mindaz, ami vele megesett, ne fordulhasson elő még egyszer, ne történjen meg, hogy bárkinek, aki endometriózisban szenved, ilyen sokáig kelljen nélkülöznie a helyes diagnózist, és esetleg ugyanígy át kelljen esnie ezen a kálvárián.

Mindemellett: a könyv hihetetlenül körültekintő és alapos, mindenre kitér, amit a szerző az endometriózis témakörében fellelhetett, a kezdeti tünetektől a gyermekvállalás és kezelési lehetőségek gondos számbavételezéséig. Saját betegségének és pokoljárásának története épp csak személyes illusztráció, a hitelesség kedvéért, szerényen elrejtve a tárgyszerű tudnivalók özönében – mégis megdöbbentő, megrázó történet, amelyben a pozitív végkifejlet a szerző hihetetlen kitartásán kívül szinte csak a sors különleges kegyének – és néhány derék orvosnak – köszönhető.
Példamutató könyv, vitalitásból, helytállásból, segíteni akarásból éppúgy, mint szakmai alaposságból. Azon kevés orvosi tárgyú könyvek egyike, amelyet laikusként, a konkrét betegségben való érintettség nélkül is feszült érdeklődéssel forgathat az olvasó, abban a reményben, hogy ezentúl talán semmilyen, az őt vagy szeretteit érintő orvosi kérdésben nem hagyja magát eltántorítani a maga igazától és a pontos diagnózishoz való jogától, amelyért a társadalombiztosítási díjat fizeti…  Ha pedig így lesz, ha a betegek ezentúl nem hagyják magukat kigúnyolni és lerázni nagyképű és szerény képességű orvosoktól, az csakis javára válhat a válságos helyzetben lévő magyar egészségügynek.
Árvai Nórit nem betegként és nem is barátként ismertem meg, hanem kezdő íróként, aki úgy tűnik, máris megtalálta azt a területet, amelyen nélkülözhetetlent alkotott. Mostanra már írónak és talán barátnak is nevezhetem.”

Abody Rita, író

A könyv elfogyott a könyvesboltokból de már elérhető a friss információkkal  bővített második kiadás!

Könyveinket és  hanganyagainkat megrendelheted az EndoShopon keresztül!Egy történet a rendelőmből – Fiktív eset valós alapokon

Most megjelenő, legújabb, hetedik könyvem sokat jelent a számomra, az első nem-szakkönyvem ő. A címe Egy Történet, főhöse pedig Hanna, akit a rendelőmben hívtam életre. Nem titok, a munkám és a pácienseim inspiráltak, és bár a regény teljes mértékben fikció, a történet nem egy valós személy története, egy kicsit azért ott van benne  mindenki, akivel összehozott az élet. Hanna hasonló problémákkal küzd, mint bármelyikük: endometriózissal és annak szövődményeivel. Harcol az önértékeléséért, próbál helyt állni egyedülálló anyaként és munkaerőként, sérül és sért, szeret, veszít és győz. Keresetlen őszinteséggel, naplójában tárja elénk gondolatait, érzéseit, és a lelki vívódásainak és fejlődésének menetét, közben, mintegy mellékesen, sorsa, érzelmileg erősen bántalmazó kapcsolatának és családjának története is kirajzolódik előttünk. Lebilincselően izgalmas, mély olvasmány.

EndoShopból rendelhető!

Könyveim,hanganyagaim, endojoga videok beszerzéséhez látogasd meg a WebShopunkat!

A képek illusztrációk.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!