Tünetek

Miből tudhatom, hogy endometriózisom van?

Az endometriózis vezető tünete a krónikus fájdalom, amely leginkább az alhas, a kismedence területére lokalizálódik, de kisugározhat a derékba is. A fájdalom tünetek enyhítése a fő motiváció, amiért az endometriózisban szenvedő nők orvoshoz fordulnak.Érdekes tény, hogy a fájdalom mértéke nem szükségszerűen függ össze az endometriózis csomók nagyságával és kiterjedtségével.  Főként a menstruáció alatt és az azt megelőző időszakban, de előrehaladottabb esetekben gyakorlatilag bármikor előfordulhat a ciklus során a diszkomfort, görcsös fájdalom.

Másik tipikus tünet a rendszertelen vérzés. Van olyan endometriózistól szenvedő nő, akinek van ciklusa, „csak” elviselhetetlen kínokkal jár, de gyakori panasz, hogy a menszesz nem tartja a ciklust,  s tőle teljesen függetlenül is felléphet vérzés.   Menstuációkor nagyon erős, darabos vérzés jelentkezhet, ráadásul a menzesz a normális 3-5 napnál jóval tovább, akár tíz-tizennégy napig is eltarthat. Bizonyos esetekben ez komoly vérveszteséget jelent, tehát a betegség vérszegénységhez is vezethet.

Éles fájdalom szex, vagy nőgyógyászati vizsgálat közben, de fájdalommal járhat a vizelés és a székelés is. Az ezekben a helyzetekben jelentkező fájdalom nem görcsös jellegű, hanem éles, nyilalló. Jellemző tünet endometriózisban. Sajnos  ezt sokszor nem veszik komolyan, például a párod azt hiheti, hogy esetleg csak el akarod kerülni az intim együttlétet, diagnózis előtt ez sok párkapcsolati problémát okozhat, vagy a nőgyógyász nevez hisztisnek.

Nem jön a baba…Feltételezhető, hogy az endometriózis mind mechanikai úton, (összenövések, petevezető-elzáródás, stb.),mind a petevándorlás, megtermékenyülés és beágyazódás gátlása révén is okozhat meddőséget, erről külön menüpontban bővebben lesz szó.

Egyéb panaszok, amelyek segíthetnek a ponts vagy a differenciál diagnózis felállításában: derékfájás, krónikus fáradtságérzet, haspuffadás, görcsös székelés,fájdalmas bélmozgások,gyakori hasmenés, vizelési panaszok, vesekőszerű kólika, bélelázródás,tuberkolózisra is gyanús vérköpet, vérköhögés, egyéb szervspecifikus tünetek és szövődmények. Ha az endometriózis elhelyezkedése extragenitális, tehát nem a nemi szerveket érinti, akkor a panaszok az érintett szervre jellegzetesek. Mindaddig, amíg az endometriózis nem kerül igazolásra, ez komoly diagnosztikai gondot jelenthet.

Itt egy általános, rövidebb leírás formájában tájékozódhattál az endometriózisról. Amennyiben többet szeretnél megtudni, javaslom, iratkozz fel az Endomailre amelyben hetente eljuttatom Hozzád a legfrissebb kutatási eredményeket magyar nyelven, illetve sok érdekességgel és aktuális információval lehetsz gazdagabb. több információt erről az Endomail menüpont alatt találsz!

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!