Petefészek fiatalítás- megéri donoros lombik előtt?

Az ovary rejuvenation magyarul „petefészek fiatalítás”  egy olyan eljárás, amely célja a petefészkek egészségének javítása és a női reproduktív egészség előmozdítása.

A petefészek fiatalítása elsősorban azoknak a nőknek jelenthet megoldást, akik vér szerinti gyermeket szeretnének, de valami miatt korábban károsodott a petefészkük, és már a kimerülés jeleit mutatja, így sikeres saját sejtes lombikra az orvosok már nem, vagy nagyon kicsi esélyt látnak. A károsodás oka lehet korai petefészek kimerülés, kemo- vagy sugárterápia, endometriózis, vagy egyéb ok.

A petefészek rejuvenációnak több módja ismert. Az egyik módszer a petefészek-szövet átültetés. Az átültetett szövet tartalmazhat éretlen petéket vagy tüszőket, amelyek esetleg helyreállíthatják a petefészek funkcióját és javíthatják a terhességi esélyeket.

Az állatokon végzett kutatásokban az ovariális autotranszplantáció sikeresnek bizonyult a petefészek teljesítőképességének fokozásában. Egy 2019-ben megjelent kutatás eredményei azt mutatták, hogy az öregedő egerek petefészkeinek szöveti transzplantációja konkrétan új petefészekként működött, ebből arra következtetnek a kutatók,  hogy a petefészek regenerációja valóban lehetséges.

Azonban az emberi klinikai kutatások még nem támasztják alá az autotranszplantáció hatékonyságát, szóval ezt az eljárást nem tekinthetjük jelenleg járható útnak.

Az in vitro aktivációt (IVA) is egy lehetőség, amely  gyógyszerek és növekedési faktorok kombinációjával aktiválja a petefészekben található inaktív tüszőket. Miután a tüszők aktiválódtak, azokat be lehet gyűjteni és felhasználni egy későbbi IVF kezelés során.

Az őssejtterápia egy másik lehetséges lehetőség a petefészek fiatalítására, bár ez még mindig kísérleti stádiumban van és nem széles körben elérhető.

Jó jó, de mi az újdonság?

Ami most a nagy újdonság,  az a  spanyolországi Alicanté klinikán igénybe vehető eljárás.  Ők vérlemezke-dús plazma (PRP- platelet-rich plasma) terápiát kínálnak petefészkek fiatalítására. Ez azt jelenti, hogy a páciens vérmintájából előállítanak egy koncentrátumot, amelynek magasabb a vérlemezke tartalma, majd ezt a koncentrátumot visszainjektálják petefészkekbe.

Ez az eljárás sokkal kevésbé invazív és kevésbé kockázatos, mint mondjuk a petefészek szövet transzplantációja, amely eljárásokat ritkán ugyan, de szintén használnak a foganási esélyek növelésére.

A ezzel az eljárással kapcsolatos kutatások  még korai stádiumban vannak, és korlátozottak azok az adatok, amelyek igazolják hatékonyságát. Néhány kutatás azt sugallja, hogy a PRP terápia javíthatja az ovárium funkcióját és növelheti a korai tüszők számát, ami növelheti a terhesség esélyét.

A PRP terápia hatékonyságára vonatkozó kutatások még korai stádiumban vannak, és nincs sok adat a hatékonyságukról. Néhány tanulmány azt sugallja, hogy a PRP terápia javíthatja a petefészkek működését és növelheti a tüszők számát, ami javíthatja a teherbe esési esélyeket.

 

Egy 2018-as kutatás szerint a PRP kezelés hatékonynak bizonyult az ivari szervek fiatalításában és a petefészek működésének javításában.Például egy 2019-ben megjelent tanulmány, amelyet az Ovarian Research Journalban publikáltak, vizsgálta a PRP terápia hatásait az ováriumok tartalékaira és funkciójára azoknál a nőknél, akiknél egyébként csökkent az ováriumok tartaléka. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a PRP terápiát kapó nőknél a tüszők száma és az anti-Müller hormon szintje (az ovárium tartalékának markerje) szignifikánsan magasabb volt, mint azoknál a nőknél, akik nem kaptak PRP terápiát.

 

Egy másik tanulmány, amelyet a Journal of Ovarian Researchben publikáltak 2020-ban, a PRP terápia hatásait vizsgálta az ovárium funkciójára azoknál a nőknél, akiknél korai petefészek elégtelenség állt fenn. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a PRP terápiát kapó nőknél jelentős javulás tapasztalható az ovárium funkciójában az AMH-t és a tüszők számát vizsgálva.

 

Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a tanulmányok kis elemszámú mintával dolgoztak és további korlátaik is vannak, így további kutatásokra van szükség a PRP terápia hatékonyságának és biztonságának teljes megítéléséhez.

 

Emellett fontos figyelembe venni, hogy nem minden nő megfelelő jelölt a PRP terápiára, és az egyéni eredmények eltérőek lehetnek az életkor, az alapbetegségek és egyéb termékenységi tényezők függvényében.

 

Ha szeretnél képben lenni a legújabb fejleményekről endometriózis és női egészség témában, kövess be közösségi média felületeimen de legfőképpen iratkozz fel EndoMailre, mert a legfrissebb infók mindig oda érkeznek!

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA

ENDÓ KÖNYVEK

ONLINE KURZUSOK

ONLINE PSZICHOLÓGIAI/ÉLETMÓD KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

TIKTOK

YOUTUBE ENDOVIDEO

365 NAP EGYÜTT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!