Méhen kívüli terhesség és endometriózis

Méhen kívüli terhesség és endometriózis

Az endometriózisnak olyan következményei is vannak, amire nem is gondolnál. 

A petesejt a petevezetőben  termékenyül meg, és a zigóta  ezen keresztül utazik a méhbe, ahol  beágyazódik – ez történik normál terhesség esetén. 

Sajnos előfordul, hogy az embrió nem megfelelő helyen ágyazódik be és indul fejlődésnek. Leggyakoribb helye a méhen kívüli terhességnek a petevezető. 

Ilyen a  megtermékenyített petesejt a méhbe vezető úton elakad, gyakran azért, mert a petevezetéket korábbi gyulladás károsította s megváltoztatta az anatómiáját. A gyulladás hátterében gyakran endometriózis áll. 

A hormonális eltérések vagy a megtermékenyített petesejt rendellenes fejlődése szintén szerepet játszhat ebben a folyamatban.  A petesejt rendellenes fejlődése hátterében is gyakran endometriózis áll. 

A méhen kívüli terhesség első figyelmeztető jelei:

  •  enyhe hüvelyi vérzés
  •  kismedencei fájdalom
  • szédülés
  • gyengeség
  • a normál menstruáció elmaradása, de közben előfordul vérezgetés
  • rossz közérzet
  • HCG szint emelkedése

 

A HCG szint emelkedik, akár normál mértékben is, de sokszor nem a normál terhességre jellemző ütemben.

A korai diagnózis akár életmentő lehet az anya számára, a terhessséget sajnos minden esetben meg kell szakítani, mihamarabb.

A különböző kutatások eredményei eltérő százalékos arányt mutatnak abban, hogy mekkora eséllyel növeli az endometriózis a méhen kívüli terhesség esélyét, de abban mind egyetértenek, hogy növeli.

A méhen kívüli terhesség, a diagnózisig vezető bizonytalanság, az érzelmi hullámvasút megtapasztalása, (hiszen először az érintett nők örültek a pozitív terhességi tesztnek és várandósságukat tervezték, remélték) az esetleges fenyegető életveszély és egyéb komplikációk lehetősége, a sürgősségi műtét, a kórházi tartózkodás, a terhesség elvesztése felett érzett gyász, a fizikai és a lelki fájdalom miatt a méhen kívüli terhesség nem csak testi, de hatalmas lelki kihívást is jelent.

A kezelésében elengedhetetlen tapasztalt pszichológus szakember jelenléte és támogatása.

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!