Inszem/lombik

Az asszisztált reprodukció tágabb értelemben azt jelenti, hogy az utódnemzéshez, a reprodukcióhoz orvosi segítség szükséges. Több formája van, a választási lehetőségek skálája széles és a választott módszer a diagnózistól és a megállapított meddőség formájától függ.  Az asszisztált reprodukciós technikák nem az elsőként választandó módszerek a meddőség kezelésében.Ha az asszisztált reprodukciós módszerek tűnnek a megfelelő választásnak, akkor a rendelkezésre álló lehetőségek a következők: ovuláció indukció (gyógyszerekkel), in vitro fertilizáció (IVF), gaméta intrafallopian transzfer (GIFT), heterológ inszemináció (AID), intrauterin inszemináció szuperovulációval, vagy anélkül (IUI), petesejt adományozás és IVF és intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI).

A sikeresség mérőszáma az IVF-ben klinikánként változó, kezelésenként 10-20% közt mozog, ám ebben a sikerességben benne foglaltatnak azon nagyszámú esetek is, ahol a meddőség oka valóban “csak” organikus. Ilyen esetekben az IVF sokkal sikeresebb, mert a megtermékenyülésnek a kezelésig valójában  fizikai akadályai voltak, amelyek az IVF-fel megoldhatóak voltak.

A sikerességi ráta nem pusztán az intézménytől függ, hanem a pártól is, valamint a kezelt nő életkorától. 100/20 sikeres a statisztikák szerint,  ha a nő 23-35 éves, 100/15 ha a nő 36-38 év közötti, és 100/6 ha a nő elmúlt 40. Bernstein és mtsi. (1979) 11 év eredményeit áttekintve azt találták, hogy az organikus esetekben a kezelés hatására 73%-os volt a sikeres terhesség, míg az ismeretlen eredetű meddő nőknél mindössze 6.6%-os volt ez az arány.

Mi történik IVF során?

Eljárástól függ, de az alapok ugyanazok.Egyszerre több petesejtet nyernek ki megtermékenyítéshez. Mivel normálisan havonta csak 1 érik meg, így hormonális előkészítés szükséges. Saját magukat szúrják a kezeltek  injekció formájában: clomifént, hMG-t (humán menopauzális gonadpotropin) 1-2 hétig naponta fel kell keresni a kezelő központot, ahol ellenőrzik a petesejtek érését. Ha megértek, akkor vérvizsgálattal ellenőrzik az ösztrogénszintet. UH-val vagy laparoszkóposan vezérelt szondával összegyűjtik a petesejteket,  Petri-csészében összekeverik a partner spermájával. Neki ehhez a petesejtnyerés napján kell spermát adnia. Elvégezheti otthon is, de gyakoribb, hogy akkor,  amíg a nőtől a petesejteket leveszik.Összekeverés után irány a labor, ahol szorosan ellenőrzik a folyamatot. 18 óra múlva megnézik, hogy hány petesejt termékenyült meg. Gyakori, hogy csak 2-3-ból fejlődik embrió.A megtermékenyített petesejteket néhány napig a laboratóriumban inkubálják, megfigyelik. A technikus mikroszkóp alatt figyeli a sejtosztódást, hogy kettő, majd több sejtté, blastocytává fejlődjön.Ha a laborban egy vagy több embrió fejlődik, akkor behívják a nőt embriótranszferre. Ilyenkor katéteren keresztül juttatják be a megtermékenyített petéket a méhbe. A beavatkozás olyan, mint egy kenetvétel a méhszájról, nem kell altatás. 2-nél többet nem érdemes beülteni, a többit lefagyasztják. 5 IVF eljárást finanszíroz az OEP, akár mind az ötből születhet gyerek, tehát sikerességtől függetlenül.  Az IVF-fel létrejött terhesség nyomonkövetése némileg szorosabb a spontán fogant várandóságokkal szemben.

A stressz hatása a reprodukcióra és az IVF kezelés sikerességére 

Veszélyes környezetben teherbe esni és utódot világra hozni evolúciós szemléletben  kockázatos dolog, mind az anya, mind a gyerek szempontjábó. Az evolúció során kialakultak olyan mechanizmusok, amelyek az intenzív stressz hatására képesek gátolni a reprodukciós rendszert, ill. adott esetben, ha a költség/haszon elemzés alapján az a kifizetődőbb,  a magzat elvesztése, akkor  ”abortálni” a magzatot.

A vizsgálatok azt jelzik, hogy a pszichésen megélt stressz kapcsolatot mutat a gonadikus funkcionális tengely zavaraival, melyek adott esetben meddőséghez vezethetnek. Ezt a hatást egyébként férfiaknál is egyértelműen kimutatták: pszichés stressz hatására gátlódik a sperma előállítási folyamat. Az IVF (in vitro fertilizáció, azaz mesterséges megtermékenyítés) sikere azon múlik, hogy a nőtől nyert petesejtek,a melyeket a férjétől vagy donortól levett spermával megtermékenyítettek és a méhbe visszaültettek, megtapadnak-e.

Az IVF kezelést igénybe vevő nők általában már komoly szorongásos és depressziós tünetekben szenvednek amely már önmagában gátolja a teherbeesést. A magas szorongás vagy depressziószintet mutató nők a legsikertelenebbek az IVF kezelések során. Ez azt igazolja, hogy itt az orvosi módszerek nem tudják áttörni az evolúciós védőgátakat.  Boivin és Takefman (1995) azt találták, hogy akik az IVF programban egy adott ciklusban sikertelennek bizonyultak, szignifikánsan nagyobb stresszt éltek meg a kezelés alatt, gyengébb volt a biológiai válaszuk a kezelésre. A szerzők véleménye szerint a stressz rontotta le a biológiai választ, és ez eredményezheti a rosszabb fogamzási arányt.Tehát még azoknál a nőknél is fokozottabb a szorongással az IVF alatt, akik egyébként nem mutatnak szorongásos tüneteket: egyrészt stresszkeltő maga a fogamzáskésés, másrészt nagymértékben fokozzák a szorongást a kezelésektől és a sikertelenségtől való félelemek is.

Az asszisztált reprodukciós technikák kockázatai

Ezekkel is tisztában kell lenni. Mivel az asszisztált reprodukciós módszerek segítségével elérhető gyermekszületés esélye kb. 20-25% minden egyes kezelt ciklusra vetítve, a programban résztvevők számára a legnagyobb kockázatot a csalódás,kudarcérzés jelenti. A kezelések leggyakoribb “mellékhatása” a többes terhességek kialakulása, ez veszélyeztett terhességhez, gyakoribb vetéléshez és kisebb születési súlyhoz vezethet.  Előfordul, hogy a fejlődésnek indult magzatok között magzatredukciót kell végezni, ez nagy lelki megterhelést jelent a szülőpárnak. Etikai kérdések merülnek fel a lefagyasztott petesejtek későbbi sosát illetően.A leggyakrabban emlegetett veszélye a mesterséges megtermékenyítésnek az ún. ovariális hiperstimulációs szindróma (OHSS), amely bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés eredményeként a petesejt leszívás előtti stádiumban kialakulhat. Mivel az lombik generáció még csak 30 éves, a lombik kezelések hosszútávú hatásait még nem ismerjük. Kutatások igazolják, hogy a hormonális stimuláció hatására az kezelt anyák évek múltán nagyobb eséllyel szenvednek rosszindulatú daganatos megbetegedésektől.

Krónikus nőbetegeket segítő pszichológusként, perinatális szaktanácsadóként szívügyemnek tartom az asszisztált reprodukciós eljárásra készülő párok támogatását, hiszen nem kis kihívást jelent ez a folyamat érzelmi szempontból sem. A mai bejegyzésben legújabb, az asszisztált reprodukciós eljárások nyugodt megélését és sikerességét támogató mélyrelaxációs és önszuggesztiós technikákat tartalmazó cd-nket mutatom be.

A stressz egyértelmű velejárója minden asszisztált reprodukciós kezelésnek, ami azért probléma, mert a sikeres lombik folyamat egyik legnagyobb gátja maga a feszültség, a krónikus stressz. Kiemelten fontos a stressz kezelése, a hatékony, de mégis szelíd technikák elsajátítása, amely segít és támogat téged a nyugodt, kiegyensúlyozottan megélt lombik folyamat elérésében, ezáltal növelve a sikeresség esélyét.

A témáról bővebben olvashatsz A stressz és termékenységi zavarok című cikkemben.

A cd-n három hanganyag található, az IVF (in vitro fertilisatio) ciklus szakaszainak megfelelően.

1. Felkészülés

2. Stimuláció alatt

3. Beültetés után

1. A felkészülés az IVF ciklusra című relaxációban a cél a nyugodt, befogadó, nyitott állapot megetremtése és elérése, és annak megtanulása, hogy ezt a kellemesen relaxált állapotot miképpen érheted el és tarthatod fent az izgalmas törénések közepette is.

2. Mélyrelaxáció során kapcsolatba léphetsz a női szerveiddel, szeretettel, hálával fordulhatsz feléjük, s ebben a kapcsolatban kérheted őket, hogy működjenek együtt veled és fogadják a stimulációs gyógyszereket elfogadással, szeretettel. Kérheted a hatóanyagokat, hogy oda menjenek, ahol szükség van rájuk, és úgy fejtsék ki a hatásukat, ahogyan a legnagyobb segítéget jelentik a testednek.

3. Beültetés után a fókusz a babán/babákon van: szereretteli kapcsolat kialakítása, a beágyazódás támogatása a fő cél, de nem feledkezünk el az anyai nyugalom és önbizalom megteremtésének támogatásáról sem. A várakozás két hete így kellemesen izgalmas lesz,  nem pedig őrlődő és aggodalmakkal teli.

A letölthető hanganyag válogatás ára 4290 ft, az EndoShopban rendelhető!

 

Lombikbaba vagyok mesekönyv

Pszichológusként, perinatális szaktanácsadóként  krónikus női betegséggel élőkkel foglalkozom, így gyakran találkozom olyan párokkal, nőkkel, akiknek az orvostudomány legújabb vívmányai segítettek szülővé, anyává válni.

Számatlan ok vezethet idáig, mind egyedi történet, de valamiben mindegyik hasonlít: az asszisztált reprodukciós eljárások igénybevételéig legtöbbször hosszú, rögös út vezet, hónapok, évek ciklusfigyelésével, menetrendszerű szexuális élettel, orvostól orvosig, vizsgálatról vizsgálatig járkálással, a meddőség diagnózisának sokkjával, a feldolgozás gyászával, a párkapcsolat ebből eredő nehézségeivel, a női/férfi önértékelés, önbecsülés csökkenésével  és a saját testbe vetett hit megkérdőjelezésével.

Aztán jönnek a kezelések, a stimuláció, a vizsgálatok, az injekciók, a macera, a mellékhatások, az aggodalomteli várakozás, a nehezen múló napok, hetek, a tervezgetés, reménykedés, és jönnek a kudarcok, a három hónap múlva lehet újra próbálkozni. És három hónap múlva újra, és újra, amíg ott nem vírít a terhességi teszten az a bizonyos két csík. És akkor jön az öröm, a földöntúli boldogság, majd általában egy fokozott figyelemmel követett és aggodalommal megélt kilenc hónap.

Ez a szülői oldal. De mi van a babával, az egyre cseperedő gyerekkel?

A modern pszichológia számára ma már nem is kérdés, hogy az emberi élet nem a megszületéssel, hanem a megfoganással kezdődik. és az anyaméhben eltöltött időszak minden ember életében hihetetlen nagy jelentősségel bíró időszak, amely kihatással van a későbbi fejlődésünkre, személyiségünkre. A magzat kompetens, már ebben az időszakban lát, hall, szagol, mozdul, érez, tapasztal, felfedez és a maga eszközeivel interaktívan kommunikál az őt  körülvevő környezettel. Megfelelő körülmények között, speciális, módosult tudatállapotot igénylő módszerekkel ezek a korai tapasztalatok felidézhetők, – pl. haptonómia- megtapasztalhatjuk, milyen érzés volt magzatnak lenni az anyaméhben, átélhetjük a saját születésünket, sőt, hozzáértő terapeuta segítségével korrektíven “újrakódohatjuk” az ebből az időszakból elraktározott emlékeinket.

Ebben az olvasatban már érthető, miért kezdtem Ádámtól-Évától: biztosan magad is sejted: ha az élet a fogantatáskor kezdődik, akkor az asszisztált reprodukciós eljárással fogant embriók esetében ez merőben más tapasztalás, minttermészetes úton fogant társaiknál.

Ezek a gyerekek érzik, tudják, hogy “velük valami más”, de fogalmuk sincs mi az, s mint ilyen, cseperedve belső bizonytalanságot, bizalmatlanságot élhetnek át. A családban a fejük felett elhangzott mondatokból -következtethetnek erre-arra, de sajnos a gyermeki fantázia gyakran félreértelmez dogokat, más irányba tereli a gondolatokat. A lombik, labor, injekció szavak jelentését a gyerek nem ismeri, vagy más, már félelemmel asszociálódott kontextusból ismeri, ettől megijedhet, szorongást kelthet benne. Volt olyan lombik gyerkőc, aki hónapokig arról rémálmodott, hogy fagyasztóba zárják testvéreivel együtt- egyke volt akkor még- , és rettegve ébredt meg éjszakánként, mindaddig, amíg nem meséltek neki a szülei a fogantatásának körülményeiről, játékosan, a saját életkorának megfelelően, a kérdéseire választ adva, további kérdések feltevésére bíztatva. Ha jószándékú barát, ismerős száján csúszik ki a egy mondat, a gyermek gyakran a szülőket hibáztatja: Miért nem mondtátok?

És tényleg: miért is nem? Hiszen minden gyermek életében eljön az az időszak, amikor a kedvenc meséje a saját világra jövetelének története lesz. A titkok, elhallgatások mindig mérgezőek egy családban, és a gyerek pontos kis radarjai abban a pillanatban úgyis megérzik: itt valami bűzlik.  Ha pedig szeretnétek kistesót, nagy valószínűséggel úgyis végigasszisztál majd veletek egy újabb lombikot, csak ezúttal már nem főszereplőként, hanem külső szemlélőként. Valamit mondanod kell a felmerülő kérdéseire. Miért van az a rengeteg hozzá-ne-nyúlj-gyógyszer a hűtőben? Mik ezek a szurik, ugye anyu nem vagy beteg? 

Érdemes átgondolnod, hogy ha nem szívesen beszélsz a gyermekednek a lombikról, az vajon miért van. Esetleg te magad nem vagy rendben a történtekkel, szégyelled, vagy úgy gondolod, ááá, kicsi még, úgysem értené, aztán valahogy elsikkadnak a dolgok?  Ha így van, érdemes eljönnöd egy lombik-konzultációra,  hogy helyére kerüljenek benned a dolgok.

Ha te magad rendben vagy a lombik történeteddel, és már csak mosolyogsz a fórumos trollok “amit nem ad meg a természet azt nem kell erőltetni” hozzászólásain, sőt!, ha már nem is olvasgatod ezeket a fórumokat- akkor biztosan örömmel mesélsz a gyermekednek arról, hogyan érkezhetett ő is a szívetekbe, az életetekbe, a családotokba.

Fogadd szeretettel legújabb mesekönyvemet, amely ezt a beszélgetést teszi könnyűvé, meghitté, vidámmá és hitelessé!

EndoShopban a Lombik Napló és Támogató Csomag részeként rendelhető!

 

Miben segíthetek Nektek ha IVF előtt álltok?

  • Információ átadás: a meddőségi központokban gyakran futószalagon kezelnek benneteket, nincs időtök feltenni a  kérdéseiteket
  • Átbeszélhetjük a félelmeidet, kételyeidet az eljárással kapcsolatban, így felkészülten, magabiztosan vághatsz bele
  • Mire IVF-hez juttok sok mindenen túl vagytok, segítek feldolgozni az esetleges traumákat, veszteségeket
  • Az IVF-et megelőző időszak kudarcaiból eredő önértékelési, párkapcsolati, szexuális problémák oldásában
  • Páros konzultáció
  • Hatékony stresszkezelő technikákat tanítok speciálisan erre az élethelyzetre így is növelve a sikeres IVF esélyét
  • Meditációs, pozitív vizualizációs technikákat tanítok, amelyek szintén a sikeres fogamzást segítik elő
  • Az IVF-fel fogant terhesség alatt gyakran többet aggódik az édesanya, a várandóság kísérésével elérhető, hogy a 9 hónap ne félelmekkel teljen, hanem örömteli készülődéssel
  • Segítek a lombikban fogant babával való kapcsolatépítésben

Bejelentkezés ITT.

A lombikfelkészítő  hanganyagod rengeteget segített a harmadik lombikra készülve. Sokkal kevésbé görcsöltem rá a dolgokra, képes voltam a stimuláció alatt, beültetés után is tenni a dolgomat, élni az életemet, és közben hinni, remélni. ”   Leila, 37

A Lombikbaba vagyok mesekönyvet ajándékba kaptam a férjemtől, aki szerint látszott rajtam, hogy nehezemre esik beszélni a témáról a nagyobb fiunk előtt. Mindig hülyeségeket találtam ki, miért rohangálok mindig orvoshoz, miért nem emelhetem őt fel, miért kell kórházba mennem. Végül a Lombikbaba vagyokkal elmagyaráztam neki, hogyan kap ő kistesót. Nagyon megkönnyebbültem, és láthatóan ő is, hogy nincsenek mér félelmetes titkaim. A már outside és a még meg sem született gyermekem nevében is köszönöm a segítségedet!”  Hajnalka, 33

Ha támogatásra van szükséged, ITT tudsz időpontot foglalni hozzám!

Az EndoMail csapathoz pedig ITT tudsz csatlakozni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!