GYIK

Kérdésed van? Itt a válasz!

Ezeket gyakran kérdezitek tőlem

Még többet szeretnél tudni?

Ne habozz írni nekünk!

Endometriózisban és adenomiózisban szenvedtem, így nagyon súlyos vérzéseim voltak. 9 műtétem estem át, az utolsó egy drasztikus méheltávolító műtét volt. Valószínűleg bent maradt néhány sejtecske, mert ezt a nagyműtétet követően is kiújultak a fájdalmaim, és az egyik kontrollon újabb cisztát is felfedeztek. Ezután fejlesztem ki a módszeremet, és szerencsére ezt már sikerült módszeremmel magamnak megoldanom. Erről bővebben is írtam ITT

Igaz, nagyon is igaz. A hiszterektómia nem megoldás az endometriózisra.

Nem, mégpedig több okból. Nem lenne etikus, ha egy orvosnál tömörülne az összes hazai endometriózis beteg. Akadt már rá példa, hogy kaptam megkeresést, őt ajánljam, de ilyenben nem szeretnék részt venni. Másrészről, aki nekem bejön, lehet, hogy szerinted borzalmas. Viszont találsz az endoblogon bejegyzést, hogy mi alapján válassz jó orvost. Bízom benne, hogy megtalálod azt, akivel együtt tudsz működni a gyógyulási folyamat során.

 

Mindegyik azt tartja magáról, hogy igen. A valóságban sokszor légből kapott nevekre és kutatásokra hivatkoznak. Ez arról ismerkszik meg, hogy eljársz a  kezelésekre/tornára/kencézed magad jó ideig, mégsem leszel jobban.  Érdemes észnél lenni, ha számodra is fontosak a bizonyított eredmények. Egy a fontos, ha bármilyen alternatív terápiát választasz: Te higgy benne, hogy segít, és káros mellékhatással ne kelljen számolnod vele kapcsolatban, és bírja a pénztárcád.  Biztos hogy nem ártasz magadnak például steril tűvel szakember által végzett akupunktúrával, viszont a táplálék kiegészítőkkel, krémekkel, kapszulákkal már érdemes óvatosabbnak lenned!

Sokféle endometriózis diéta kering az interneten- paleo, makrobiotika, holisztikus endometriózis diéta, nyers étrend, vegán étrend- kinek ez, kinek az válik be jobban. Válaszd, amelyik számodra a legszimpatikusabb, és leginkább beleilleszthető a mindennapjaidba. Fontos, hogy ha utálod az egészet, egész nap csak az étrendeden jár az eszed, sok vele a macera, emiatt elkésel a munkából vagy le kell mondanod a barátaiddal való találkozásokat, akkor azért gondolkodj el azon, nem esel-e túlzásokba. Meggyőződésem, hogy önmagában semmilyen diéta nem képes meggyógyítani az endometriózisból. Nem az a lényeg, mi van  tányérodon, sokkal inkább az, mi van a fejedben. Az egészséges táplálkozás mellett fontos a mozgás és a lelki egyensúly szerepe is.

Sajnos igen. Többen voltak, akik mániás szintig vitték a különböző extrém diétákat, elveszítve emiatt munkahelyeket, párkapcsolatokat, barátságokat. Fontos az egészséges táplálkozás, de határt kell tudni különíteni az extremitásokat az egészséges alternatíváktól. Ismerek olyan nőket is, akik koplalással érték el, hogy ne legyen menstruációjuk, s így endometriózisos tüneteik. Ez is a tarthatatlan verziók közé sorolandó. Kifejezetten veszélyes még az „endometriózis elleni” külföldről berendelhető vakcina.

Célom, hogy a krónikus betegségekben érintett  nők ne maradjanak egyedül, alkossanak közösséget, merjenek beszélni, beszélgetni!Célom, hogy legyen elérhető a diagnózis, ne kelljen éveket várni, orvostól-orvosig járni!Célom, hogy legyen vége a  kuruzslók uralmának, kapcsolódjon össze az orvostudomány,a pszichológia, a molekuláris genetika és spiritualitás olyan módon, hogy a szaktudományok egymást erősítsék, ne ellenségnek tekintsék!Célom, hogy az érintett nők végre tisztában legyenek a tudományos magyarázatokkal a kóreredetet illetően, ne higgyék el a légből kapott híreszteléseket.Célom, hogy befolyásolás nélkül, minden lehetőség pontos ismeretében felelősséggel tudjanak dönteni a saját testük ügyében!Célom, hogy a nők merjenek bízni önmagukban és a testükben, tudjanak szeretettel és elfogadással viszonyulni saját magukhoz.Célom, hogy mind szakemberként, mind endometriózisból gyógyult nőként megszerzett tapasztalataimat krónikus betegségekkel élő nők segítésére használjam fel. Célom, hogy a nők bízzanak magukban!

Egyéni mérlegelés kérdése.Ha életveszélyes helyzetről van szó- ami szerencsére azért ritka endometriózis esetében- akkor egyértelműen műtéti megoldás javasolt, ilyen például a megcsavarodott csokoládéciszta, ami az akut hasi katasztrófa veszélyével fenyeget, vagy a súlyos vérzés, ami kivérzéshez vezetne operáció nélkül. Ha megteheted, mert tüneteid, egészségi állapotod megengedni, nem kell sebészkés alá feküdni. A műtét súlyos komplikációkkal járhat, és általában úgyis hamar kiújul utána az endometriózis.

Orvosi nézőpontból hivatalosan nem. Az orvosok célja hogy az életet élhetőbbé tegyék a krónikusan beteg nők számára, és elérjék, hogy ne váljék a páciens meddővé.  Sokan azonban mégis gyógyultként tekintenek magukra, amikor már tóideje tünetmentesek. Hozzájuk hasonlóan én is gyógyultként tekintek magamra, ennek egy fontos eleme, hogy az ember nem retteg állandóan a kiújulástól.  Ahogy az Endoblog mottója is hangsúlyozza: Az endometriózis kemény ellenfél, de nem legyőzhetetlen! Szoktam úgy fogalmazni, oké, ha nem lehet hivatalosan meggyógyulni a jelenlegi tudás alapján, akkor csináljunk csak annyit, amennyi a jelenlegi tudás alapján is belefér:  lepjük meg a világot egy élethosszig tartó tünetmentességgel!:-)

Jelenleg hormontartalmú gyógyszerekkel kezelik az endometriózis tüneteit. Fontos tudd, hogy ez kizárólag tüneti kezelést jelent, nem oki terápiát. Elérhetők a menstruációs ciklust mesterséges klimaxxal felfüggesztő GnRH injekciók, különböző hormonkombinációkat tartalmazó fogamzásgátló tabletták és egy kifejezetten az endometriózis tüneteinek enyhítésére kifejlesztett, szintén hormontartalmú gyógyszer is. Én nem ajánlanám kifejezetten egyiket sem, elvégre nem dolgozom semmilyen gyógyszergyárnak :-D. Te döntöd el, hogy melyiket választod, ha szükségesnek érzed a gyógyszer szedését, melyik jön be leginkább a szervezetednek, melyik okozza a legkevesebb nemkívánatos mellékhatást. konzultálj az orvosoddal, ő melyiket gondolnja a legjobbnak neked és miért. Fontos, hogy ha a gyógyszerszedés mellett döntesz, teljes mértékben köteleződj el mellette és szívvel-lélekkel csináld, és bízz benne, hogy ez jót tesz neked. Ígéretes kutatások zajlanak a hormon nélküli endometriózis gyógyszerek kifejlesztéséről, ezek aromatáz-enzim gátlók lesznek.

Figyelj a tipikus tünetekre: fájdalmas, görcsös menstruáció, erőteljes, elhúzódó vérzés, darabos vérzés, hosszú barnázás, derékfájás, éles, nyilallásszerű fájdalmak a szexuális együttlét közben, gyakori puffadás, vizelési- vagy székelési panaszok, esetleg véres vizelet/széklet.  Előfordulhat még krónikus fáradtság is. Ha úgy érzed, valami nincs rendben, az már intő jel- hallgass a testedre!

Ezt Te érzed. Ha a panaszaid súlyosbodnak, vagy hirtelen nem szűnő erős vérzés lépne fel, egyértelműen érdemes orvoshoz fordulni. A „hivatalos” évi egy kontroll rákszűrés endometriózisban sajnos nem célszerű kivárni, még ha nincsen semmilyen változás az állapotodban, fél évente akkor is érdemes megmutatni magad a nőgyógyászodnak. Általában az orvosod úgyis elmondja, hogy állapotodtól függően mikor szeretne újra látni.

Bátran állíthatom, hogy a híresztelésekkel ellentétben bármilyen mozgást űzhetsz, amit szeretsz, jól esik és nem okoz fájdalmat. Kifejezetten hasznosnak a lágy női mozgásformákat tarom, mint például a női jóga, a body art vagy a NIA. Szeretettel javaslom az EndoJógát is amit letölthetsz az EndoShopból.  Egyetlen kikötésem van a jógával kapcsolatban: vérzés esetén ne csinálj fordított testhelyzetű gyakorlatokat: pl. gyertya. Bővebben írtam erről a kérdésről ITT

Orvosi értelemben sajnos biztos diagnózis tényleg csak műtét útján mondható ki. Olyan apró endometriotikus csomócskák is okozhatnak panaszokat, amelyet az MR vizsgálat sem mutat ki. Kimutatja viszont a következményes gyulladást akár egy hasi CT is, de azt is sok minden okozhatja, nem pusztán az endomeriózis. Kísérleteznek az endometriózis vérből való kimutatásán, keresik azokat a markereket, amelyek kizárólag endometriózisban szenvedő betegeknél vannak jelen, egyenlőre még kevés sikerrel. Az endometriózis szomatoinfrával való kimutatásától az orvos társadalom érthető okokból elhatárolódik.

Új EndoShopunkban mindent megtalálsz egy helyen.

Pszichológusként, szexuálpszichológiai szakpszichológusként, perinatális szaktanácsadóként és life- és párkapcsolati tanácsadóként,  táplákozási- és életmód tanácsadó vagyok.. Egészségügyi- és pszichoterápiás tevékenységet nem folytatok.

Az EndoBlog Olvasóitól

Tara

pilates oktató

Szeretem az EndoBlog közvetlen stílusát, a belőle áradó optimizmust és energiát. Itt a kedvesség maximális profizmussal, szakértelemmel párosul.

Iza

nyelvtanár

Itt tényleg minden precízen össze van szedve egy helyen, amit az endometriózisról tudni kell és tudni lehet.

Szilvia

felsővezető

Ha az endometriózissal kapcsolatban van kérdésem, vagy valaminek utána szeretnék nézni, vagy csak szeretnék egy finomat, egészségeset összedobni otthon vacsorára, csak az EndoBlog jöhet szóba nálam!

Most, hogy érdeklődsz az endometriózisról és  többet szeretnél megtudni, a legújabb kutatási eredményekről és az ajándék recepteket is szívesen kipróbálnád, most csatlakozz az EndoMail közösséghez! Minden hétfőn érkezik hozzád egy email, benne a legfontosabb hírekkel és blogértesítőkkel. ITT tudsz felirakozni!  

Szeretettel várlak, hamarosan találkozunk!

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!