Kezelése

Ha tanulmányoztad az előző menüpontot,most  már tudod, mi az endometriózis,kiknél  és hogyan alakulhat ki, milyen tüneteket okoz. Itt arra is választ kapsz, miként veheted fel vele szemben a kesztyűt, azaz milyen lehetőségeid vannak a terápia terén, tekintettel mind a hagyományos, mind az alternatív medicina által kínált megoldási módokra.

Mind a mai napig nincs biztos és végleges orvosi gyógymód az endometriózisra. Vannak módszerek, amivel kezelhetik, kordában tarthatják, de egyik sem használható hosszútávon a kifejezetten súlyos mellékhatások miatt. Folyamatosan zajlanak azonban a kutatások a témában, vannak ígéretes jövőbeli terápiák. Ha ezekről szeretnél többet megtudni javaslom, hogy jelentkezz fel az Endomailre, amelyben mindig megkapod a legfrissebb információkat. Feliratkozáshoz kattints ide.

Endometriózis kezelésének  jelenleg elérhető hagyományos orvosi lehetőségei

Lássuk tehát a módszereket, amelyeket az orvosok nyújtani tudnak Neked a gyógyulásod érdekében. Két úton indulhattok el, az egyik a műtéti, a másik a gyógyszeres terápia. Mivel műtét nélkül gyakran nincs is biztos diagnózis, ezért ezt igen nehéz elkerülni.

Mind a műtéti, mind a gyógyszeres kezelésnek három fő célja van:

  1. csökkenteni a kismedencei fájdalmat,
  2. növelni a teherbeesés lehetőségének valószínűségét,
  3. megakadályozni a betegség kiújulását ameddig csak lehetséges.

Napjainkban az abszolút jolly joker az endometriózis terápiában egy minimál invazív műtét, a laparoszkópia. Ilyenkor a beteget altatják, gázzal felfújják annak érdekében, hogy jól hozzáférjenek az érintett szervekhez, a hason apró metszéseket ejtenek csupán.Magát a műtétet száloptikás kamera segítségével látják 3 dimenzióban.Legfontosabb előnye, hogy nincs szükség nagy metszésekre annak érdekében, hogy a hasi szervekhez hozzáférjenek. Ennél fogva az operációt követően valószínűleg jelentősen kisebb lesz a fájdalom, a beteg hamarabb felkelthet az ágyból -ezzel számtalan egyéb komplikációt elkerülve, így például a rettegett összenövéseket vagy trombózist- csökken a kórházban töltött napjok száma, korábban visszaállhatunk a hétköznapi életbe. Rövidebb időre esünk ki a munkából, ami napjainkban egyáltalán nem nevezhető utolsó szempontnak. Gyorsabban megindul a bélműködés, ezáltal sok kellemetlenségtől kímélhet meg bennünket, nem kell magyaráznom, hogy miért. Sokkal jobbak az esztétikai eredmények. Nekünk nőknek ez is kiemelkedő jelentőséggel bír. Nem alakulnak ki torzító hegek és a műtétet követő hasfali sérvek is ritkábbak. Összességében tehát határozottan állítható, hogy gyorsabb regenerációra lehet számítani, mint hagyományos operáció esetében. Persze azért nem szeretném elbagatellizálni, a műtét az műtét, engem a laparoszkópia is megviselt annak idején. Sőt, még komplikáció is adódott.Napjainkban a sebészet szinte minden területén találkozhatunk már laparoszkópos eljárással. Az endometriózis gyógyításában azért is van jelentős szerepe, mert maga a diagnosztika egyik legbiztosabb forrása is a műtét elvégzése, és amennyiben igazolódik a feltételezett endometriózis gyanúja, egyúttal rögtön elvégezhető a csomók lézeres leégetése, az összenövések oldása. A gond viszont az, hogy az endometriózis igencsak hajlamos a kiújulásra..ha csak egy icipici szemmel nem is látható, mikroszkópikus méretű sejtet bent felejtenek, máris kész a baj.

A diagnosztikus és terápiás laparoszkópia után általában  jön a gyógyszeres, hormonális kezelés. Mivel az endometriózis ösztrogén függő betegség, cél a petefészkek saját hormontermelő munkájának gátlása, ezáltal a ciklus felfüggesztése.Sokszor „csak” sima hormonális fogamzásgátlót írnak fel szünet nélküli szedés céljából 3-6 hónapra, van, ahol azonban még ennél is drasztikusabb megoldást javasolnak a kívánt eredmény elérése érdekében, GnRH analóg injekciót írnak fel, ezzel gyakorlatilag ál-klimax állapotot hozva létre, annak minden kellemetlen tünetével (súlygyarapodás, fejfájás, migrén, csontritkulás, stb.) együtt. Ezért is a maximális kezelési időtartam általában három hónap- fél évre tehető. Azután lehet reménykedni, hogy nem újul ki a betegség…

Ha a gyógyszeres kezelés indikációját csak a kismedencei fájdalmak képezik, és a családtervezési szakasz lezárult, tehát a beteg biztos benne, hogy nem akar gyermeket vállalni, akkor a „pszeudo-graviditás”, más szóval álterhesség is szóba jöhet. Ez olcsóbb megoldás, mint a „pszeudo-menopauza”, amiről fentebb írtam, de csupán tüneti kezelést jelenthet.   Ez jelenthet 6-12 hónapos gesztagén kúrát, (Provera, Norcolut), esetleg ciklusosan adagolt kombinált gesztagén-ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettával lehet próbálkozni. Ez a tartós sárgatest hormon kezelés a várandóssághoz hasonló hormonális állapotot idéz elő azáltal, hogy visszaszorítják a  petefészkek saját hormontermelését. Ez hozzásegíthet az endometriózis-szigetek esetleges elsorvadásához. Sajnos ebben az esetben is olyan mellékhatások merülhetnek fel, amelyek a kezelés felfüggesztését, megszakítását indokolhatják, úgy mint például testsúlynövekedés, hányinger, migrénes fejfájás,libidócsökkenés, illetve növeli a trombózisveszélyt, ezért dohányzó nőknek nem ajánlatos hormonális fogamzásgátló tablettát szedniük. Ezeket a mellékhatásokat nem szabad félvállról venni, amennyiben tapasztalod őket, érdemes mihamarabb konzultálnod az orvosoddal.

Sajnos az a  helyzet, hogy amit a hagyományos orvoslás ezen felül nyújtani tud, az már nagyon drasztikus és visszafordíthatatlan következményekkel járó megoldás: méheltávolítás önmagában nem jelent megoldást, hiszen a petefészkek ösztrogén termelése miatt még így is kiújul a betegség, marad a  „teljes” kipakolás, azaz a méh és a petefészkek eltávolítása. Ez utóbbit szerencsére csak nagyon ritkán, durva esetekben alkalmazzák, ahol már nincs tervben további gyermekvállalás, és a páciens nem túlzottan fiatal a műtét utáni klimaxos tünetek elviseléséhez.

Erika, 19

tanuló

Másfél évig tartott, mire valaki komolyan vette a tüneteimet, és megműtött. A lapar úgymond sikeres volt, eltávolították a csomókat a petefészekről, méhtartó szalagokról, hólyagról. 3 hónappal a műtét után már újrakezdődtek a fájdalmaim, öt hónappal később már újra láthatóak voltak a ciszták.

Alternatív lehetőségek

A betegek gyakran az alternatív gyógyászathoz fordulnak segítségért gyógyulásban, vagy legalább a tünetek enyhülésében reménykedve, miután csalódtak a műtétekben, gyógyszerekben, vagy éppen kiegészítve azok hatásait.  Az alábbiakban felsorolom, hova szoktak fordulni az endometriózissal élő nők.  Kérlek vedd figyelembe, hogy ez nem egy ajánlási lista, és hogy alternatív terápia és alternatív terápia között is lehet hatalmas különbség!

1. Hagyományos kínai orvoslás: akupunktúra, akupresszúra, moxa kezelés

2. Vietnami cérnabeültetés

3. Biorezonanciás kezelés

4. Homeopátia

5.Gyógynövények, gyógyteák fogyasztása

6.Természetes  progeszteron hormon tartalmú készítmények alkalmazása

7.Speciális diéták endometriózisra: holisztikus endometriózis diéta, paleolit táplálkozás, élő ételek, makrobiotikus táplálkozás

8. Speciális női mozgásformák

Az alternativ terápiák esetében neked kell döntened. Jók lehetnek, mert visszaadják a saját teste felett érzett kontrollélményt az embernek, dönthet, nem csak a feje felett történnek a dolgok, nem csak  Hatásosságuk ugyan nem bizonyított, de akárcsak a placebóhatás vagy a „teszek valamit” és a „szakember segít”- típusú kapcsolat révén már állapotjavuláshoz vezethetnek. Azokkal nincs is semmi gondom, ahol legalább káros mellékhatásokkal nem kell számolni. Tehát mondjuk nem árthatsz magadnak azzal, hogyha streil helyen akupunktúrás tűkkel szúrnak meg, de a különféle táplálékkiegszítőkkel, krémekkel, ismeretlen eredetű főzetetekkel, extrémen drasztikus diétákkal már nagyon javaslom, hogy vigyázzatok.

Meggyőződésem, hogy endometriózis esetében nem csak a fizikai tüneteket kell kezelni, hanem segítséget kell nyújtani a nőnek abban is, hogy megbirkózzon a  megváltozott életminőségével, az esetlegesen kialakuló párkapcsolati, munkahelyi és szociális problémákkal, és maga is képes legyen tenni az egészsége érdekében, ne pusztán kívülről, orvosoktól és ilyen-olyan készítményektől várja a gyógyulást.  Az érintett nők támogatását kiemelkedő jelentőségűnek tartom, szakemberként és endometriózisból gyógyult  nőként is ez a legfőbb célom.

A kontroll-élmény tehát az alternatív kezelési módok jó oldala, de sajnos arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy az alternatívák iránti kutatás, a nonstop főzőcskézés, a szigorú étkezési szabályok sokszor teljesen beszűkültté teszik az érintetteket, akik lassan eltávolodnak szeretteiktől, barátaiktól, csak az egészséges életmódon jár az eszük, hol vásároljanak, mit egyenek… Ha az egészséges életmód mánia túllép egy szintet, ortorexiáról beszélünk, ami egy új étkezési zavar. Személyes tragédiához vezethet például egy extrémen szigorú makrobiotikus étrend miatti munkahelyi késések, hiányzások  okán bekövetkezett elbocsájtás, vagy a nonstop főzöcskézés, az érdeklődés beszűkülése miatt a párkapcsolat megromlása jelent még fokozottabb kockázatot.

Érdemes figyelni a harmóniára, én azt képviselem, hogy szeresd, tiszteld és szeretettel tápláld  a testedet, segítsd abban, hogy az általad biztosított „üzemanyaggal” a lehető legjobban vehesse az akadályokat, és ne mondj le az ételek élvezetéről, a barátokkal való találkozások és közös étkezések élményéről. Van arany középút, ha finom, egészséges, de életrevaló, 21. századi nő életviteléhez igazítható endometriózis diétát keresel, szeretettel ajánlom figyelmedbe az EndoShopban kapható Az Igazi Endometriózis Diéta könyv 1. és 2. részét!

Ha szeretnél hatékony segyítséget kapni és beszélni egy szakemberrel, ITT tudsz bejelentkezni hozzám.

A legújabb kutatási erdményekért, hírekért, blogértesítőért, eseményekért és extra tartalomért ITT tudsz csatlakozni az EndoMail közösséghez.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!