Szex menstruáció alatt

Szex és menstruáció
Görög kutatókvizsgálták a hüvelyi szexuális kapcsolatot a menstruáció során egy bibliai, valamint egy modern orvosi szempontból a MAEDICA-– a Journal of Clinical Medicine  2018 szeptemberi számában.
 Az Ószövetség szerint a menstruáló nők 7 napig tisztátalannak számítottak, és nem lehetnek érintkezhettek férfiakkal. Ha mégis megtörtént a szexuális aktus, a férfiakat 7 napig tisztátalannak kellett tekinteni, és mindkettőjüket el kellett zárni, kirekeszteni a közösségtől.

Az Újszövetség szerint a menstruáció során a szexuális kapcsolat prostitúciónak tekinthető, mivel kizárólagos célja általában a szexuális ösztön kiszolgálása és az öröm elérése, nem a szülés.

Ezek a rendelkezések lényegében az akkori szociális és kulturális körülmények által higiéniai szabályok voltak, amelyek célja az izraeliták egészségének előmozdítása, a szexuális úton terjedő betegségek megakadályozása, valamint a termékenység és az egészséges utódok születésének növelése.

A judaizmus és a kereszténység mellett az iszlám is tiltja a  menstruáció alatt a hüvelyi szexuális kapcsolatot.

A mai álláspont orvosi szempontból az, hogy  a menstruáló nővel való szexualitásból eredő egészségügyi kockázatok a következők:ű
  • szexuális úton terjedő betegségek,fertőzések nagyobb előfordulása,  
  • a szokásosnál gyorsabban, intenzívebben lezajló menstruáció a méh erőteljes összehúzódásai miatt,  
  • a nemkívánatos terhességnek így is fennáll egy minimális kockázata,
  • az endometriózis fokozott kockázata megkérdőjelezhető , eddig még nem teljesen bizonyított,
  • valamint sokan beszámolnak arról, hogy a menstruációnak negatív hatása  van magára a szexuális vágyra.
A menstruáció alatti szexuális kapcsolat szerepe az endometriózis előfordulásában ellentmondásos.

Filer és Wu azt találták, hogy a menstruáció alatti szexuális életet élő, meddő nők esetében majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel fordul elő endometriózis, mint azok között, akik nem éltek szexuális életet ezalatt az időszak alatt. A megnövekedett intrauterin nyomás az orgazmus során elősegítheti az endometriális törmelék ektopiás helyszínre történő szállítását. Darrow és munkatársai tanulmányában azonban nem találtakilyen jellegű összefüggést. 

 Óvintézkedések (pl. óvszer használata) a menstruációs szexuális kapcsolat során fontos az egészségkárosodás megelőzése érdekében.

A cikk végkövetkeztetése, hogy a  menstruáló nőknek el kell engednie az előítéleteket és a bűntudatot, és fel kell ébreszteni bennük az egészséges hozzáállást a testükhöz.

Annak ellenére, hogy az Ószövetség és a mozaikkódok ma a mai közegészségügy és megelőző orvoslás alapját képezték, a nők tisztátalannak tartása, a  szexuális kapcsolat a menstruáció során prostitúcióként minősítése kétségtelenül a nők személyiségi jogainak megsértése- vélik a kutatók. Ha a párok ismerik és alkalmazzák a biztonságos szexre vonatkozó szabályokat, megakadályozható a nemkívánatos terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek kialakulása is,  ahogyan  az esetleges endometriózis is- állítják a cikk szerzői. 

Cikk forrás PUBMED ITT

Könyvek, infotermékek ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!