Nem endometriózis, mégis vetélést okozhat- a méhsövény

A meddőségi kivizsgálás során a méh ellenőrzésekor a leggyakrabban felfedezett probléma az endometriózis mellett egy másik, térszűkítő jelenség, a méhsövény.

Ez az eltérés a méh kialakulásakor jön létre, egyfaja fejlődési rendellenességnek tekinthető. Mértéke az egészen minimálistól a méhet teljesen kettéosztó nagyságúig terjedhet- maga az elnevezés is innen származik. A méhsövény rontja a teherbe esés esélyét és növeli a várandósság során a vetélés kockázatát. A fokozott vetélési kockázat oka az, hogy az embrió hiába képes ugyan a beágyazódásra,  megfelelően növekedni már nagy valószínűséggel nem tud, hiszen a méh rendellenes alakú, nem tud kellőképpen tágulni. 

 

Az embrió a fogantatása utáni nyolcadik hétig azonosan fejlődik, legyen hím- vagy nőnemű, ez igaz a húgy- és ivarszervekre is. Ezt követően hormonhatásra (tesztoszteron) a fiú magzatokban ún. Wolff-csövek, a lánymagzatokiban pedig tesztoszteronhatás hiánya miatt Müller-csövek alakulnak ki. ezekből fejlődnek nki a belső nemi szervek.

Nők esetében a két cső egymáshoz közel kerül, összeolvadnak és eltűnik az egymás felé eső faluk. Ha azonban a fejlődés bármilyen okból zavart szenved, a csövek egyesülése elmarad vagy csak részlegesen történik meg. Attól függően, hogy a Müller-csövek összeolvadása mikor és milyen mértékben károsodott, különböző súlyosságú eltérések jöhetnek létre. A méh közepén egy részleges vagy teljes sövény helyezkedhet el, ami a még teljes vagy részleges kettéosztottságához vezet.

Azokban az esetekben, amikor a terhesség középidejében következik be a vetélés, esetleg ez kétszer vagy többször ismétlődik, mindenféleképpen gondolni kell erre az elváltozásra.

Nem elképzelhetetlen, hogy akár részleges, akár teljes sövény esetén ki lehet hordani a terhességet, de jóval nagyobb az esély a komplikációkra, hiszen kisebb helyen kell fejlődnie a magzatnak, nem tud kellőképpen tágulni a méh, nagyobb a baba fekvési- és tartási rendellenességeinek esélye, a lepény  könnyebben tapad meg rossz helyen, gyakoribb a koraszülés is.

 

Sajnos a méhsövény nem mindig mutatható ki egyszerű ultrahangos vizsgálattal, így ha a gyanú felmerül, hiszteroszkópos kisműtétet szoktak javasolni.

Ez a méh tükrözését jelenti, amely során a hüvelyen és a méhnyakcsatornán keresztül száloptikás kamerát vezetnek a gázzal vagy folyadékkal kitágított méhbe.

Egyszerre diagnosztikus és terápiás is a beavatkozás, hiszen a méh ürege és a nyálkahártya vizsgálata után a sövényt is ki tudják irtani egy füst alatt. Ha a terhesség során derül fény a sövény jelenlétére, orvosilag már nem lehet tenni semmit,  az anyának kímélnie kell magát, odafigyelni, és tisztában kell lenni a fokozott kockázatokkal. Pszichológus, perinatális szaktanácsadó rendelőnkben tudunk segíteni a fokozott szorongás olodásában és pozitív szuggesztiós technikák elsajátításával segítheünk a babának.  Koraszülésre számítva előfordul, hogy a baba tüdejének érését szteroidokkal segítik. A kihordott terhesség után a méh regenerálódása a szokott 6 hétnél jóval tovább  tarthat.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!