Fájdalom típusai endometriózisban

Az endometriózissal járó fájdalom okai és típusai

 

3 típusú fájdalmat különítünk el endometriózisban:

  • szomatikus
  • viszcerális (zsigeri)
  • neuropátiás fájdalom

A szomatikus fájdalom endometriózisban a medence falában,  az izmokban, a kötőszövetekben vagy az ízületekben jelentkező fájdalom. Ezt általában élesnek, kifejezetten fájdalmasnak, sokszor görcsösnek írják le a betegek. Az aktivitás, a mozgás általában erősíti az ilyen típusú fájdalmat. Legrosszabb esetben ez a fájdalom akár állandósulhat is. Lehet kis kiterjedésű, lokális,  vagy a test nagyobb területeire is terjedhet.

A zsigeri fájdalom akkor jelentkezik, ha a medence, a mellkas és a hasi szövetek károsodnak vagy valami irritálja, ingerli őket.  A fájdalom ez esetben is lehet állandó vagy időszakos, viszont a leírása más, legtöbbször  nyomó, szorító vagy tompa fájdalomként hivatkoznak rá az elszenvedői. A szomatikus fájdalommal ellentétben a zsigeri fájdalom eredetét nehéz pontosan meghatározni, diffúzabb, kevésbé körülhatárolható. 

Neuropátiás fájdalomról akkor beszélünk, ha az endometriózis kismedencei ideget érint. Leggyakrabban a hát alsó részén érezhető,de  a csípőbe, lábba is sugározhat A fájdalmat égő, meleg érzésként írják le, specifikuma hogy ez a típusú fájdalom a megszokott fájdalomcsillapítókra sokszor nem reagál. 

Összefoglalva: 

Az endometriózisban szenvedő betegek a fájdalomtünetek összetett skáláját tapasztalhatják meg.  Ezek eleinte ciklikusak, de később állandósulhatnak vagy teljesen véletlenszerűek, kiszámíthatatlanok is lehetnek, különösebb mintázat nélkül. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy a diagnózisig, ami sajnos hosszú évekig eltarthat, a fájdalom nem “legitim”,  és ilyen módon a környezetből sokszor nem támogatást, hanem távolodást, hibáztatást válthat ki.

“Csak a fejedben van, túlérzékeny vagy.”

A  pszichés állapot jelentősen befolyásolja a fájdalom érzékelését. Egy krónikus betegségben a  stressz, a szorongás,  az ok tulajdonítás,  tehát a fájdalom feltételezett oka, annak tartóssága, időtartama, az észlelt kontroll mértéke, a figyelem irányultsága , a társas támasz  és még számos egyéb tényező befolyásolja azt, hogy a megélt fájdalom milyen intenzitású.

A közkeletű tévhittel ellentétben a társas támasz egyáltalán nem mindig csökkenti a fájdalom érzékelését.

 

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!