Endometriózis és migrén

Endometriózis és migrén

A kutatások szoros kapcsolatot mutattak ki az endometriózis és a migrén között. Az endometriózishoz hasonlóan a migrén is megakadályozhatja az embereket abban, hogy részt vegyenek a mindennapi tevékenységeikben. Csend, elsötétített szoba, fájdalom, munkából való kimaradás..Minkét állapot nyilvánvalóan komoly hatással lehet az életedre és az életminőségedre.

Ráadásul ez a két fájdalmas, krónikus állapot gyakran kéz a kézben jár.

Nők milliói tapasztalják meg az úgynevezett „menstruációs migrént”, amely általában közvetlenül a vérzés előtt jelentkezik, de van, akinek végigkíséri a menstruáció első napjait is. Tanulmányok kimutatták, hogy az endometriózisban szenvedő nőknek gyakrabban fáj a feje, gyakrabban szenvednek migréntől,  és amúgy nagyobb valószínűséggel vannak kitéve más, fájdalmat és hangulatot befolyásoló állapotoknak is.

Mi lehet az oki kapcsolat az endó és a migrén között?

Ezek a fejfájások lehetnek az ösztrogén- vagy progeszteronszint ingadozásának  következményei.

Szóval a  a migrén oka lehet hormonális ingadozás (PMS vagy PMDD) de nem csak ez áll a háttérben. Nagyon sok esetben  az endometriózisra alkalmazott hormonkezelés mellékhatása a migrénes fejfájás megjelenése illetve gyakoribbá válása.

Endometriózissal és migrénnel élő nők 78%-a endometriózis diagnózisát követően, a kezelés megkezdése után érezte először a kínzó fejfájást.

A migrén prevalenciája körülbelül 43%-kal magasabb az endometriózissal élők körében.

Arról, hogy a különféle fájdalommal járó állapotok miért lehetnek gyakoribbak endometriózisban és mit lehet tenni, legújabb, készülő kurzusomban beszélek majd bővebben. Nagyon gyakorlatias tréning lesz Endometriózis és fájdalom címmel, értesítelek majd  EndoMailben, amikor kijön a program.

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!