Chron betegség vagy bél érintett endometriózis? Hasonló tünetek, nehéz diagnózis

Vér a székletben, hasmenés, görcsös hasi fájdalom… a bél érintett endometriózis tipikus tünetei. Azonban nem csak ez az állapot jár ilyen paszanaszokkal. Crohn-betegség tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és kialakulhatnak hirtelen, mindenféle figyelmeztető jel nélkül, vagy fokozatosan,lassanként súlyosbodva. A Crohn-betegség a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásos, súlyos esetben akár az életet is veszélyeztető betegsége.

A Crohn betegségben a gyulladás okán az  érintett sejtek a bélben nagy mennyiségű vizet és sót választanak ki, amit a vastagbél nem képes teljes mértékben felszívni , a hasmenés emiatt alakul ki. A betegség súlyos formájában azonban naponta akár egy tucatszor is lehet székelés, ami nagyon megterhelő aszervezet számára, és negatívan hat a beteg alvására, munkájára,  és egyén napi  rutintevékenységeire, nem beszélve a lelki hatásokról és a pszichés vetületekről.

A fájdalom mértéke nyilván szubjektív, az enyhétől az elvislehetetlenig bármi előfordulhat. A gyulladás és a kifekélyesedés a bél falának duzzanatát, és idővel hegesedését vonja maga után, ez okozza a görcsös bélmozgást és a hasi fájdalmat.A Crohn-betegség tünetei meglehetősen változatosak lehetnek az érintett bélszakasztól, és a betegség típusától függően.

A leggyakoribb vékonybél-vastagbél területén  visszatérő jobb alhasi jellegű görcsös fájdalmak jelentkeznek, melyek sokszor nehezen különíthető el a féregnyúlvány-gyulladás (ismert nevén vakbélgyulladás) tüneteitől, ezért nem ritkán a féregnyúlvány műtéte során derül ki a betegség, mintegy mellékleletként.

Máskor a bizonytalan, viszont rendszeresen újra és újra ismétlődő hasi fájdalmak miatt számos kezelés, eredménytelen vizsgálat történik, miután a célzott gasztroenterológiai kivizsgálás fényt derít a panaszok eredetére. A réhóta húzódó betegség rendszerint a laboreredményekben is kóros gyulladásos képet, estlegesen vashiányos vérszegénységet eredményeznek.

Az eltérések azonban nem nagy mértékűek, és sok esetben más beteséget is jelezhetnek. Összességében elmondható, hogy a Crohn-betegség daignózisa és differenciáldiagnózisa nehéz feladat, de a gyanú felvetődése után a célzott vizsgálatok eredményre vezetnek.

 Nem csak a bél érintett endometriózisnak, de egy másik krónikus gyulladásos bélbetegségnek, a colitis ulcerosanak is vannak hasonló tünetei. A colitis ulcerosa fekélyes vastagbél gyulladás, ami általában a vastagbél és a végbél nyálkahártya felületes rétegeit, és jellegzetesen a bélszakasz összefüggő területeit érinti.

Ez egy tipikus különbség a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa között, hiszen a Crohn-betegségben a bélszakasz bármely területén foltokban kialakulhat az érintett területen a mélyre hatoló gyulladás. Endometriózisra akkor érdemes gyanakodni, ha a vér megjelenése a székletben a ciklushoz kötődik, és a hónap más időszakában nem jelentkezik, valamint ha vannak egyéb, az endometriózisra jellemző tünetek.

Jelen orvosi tudás alapján a Crohn betegség nem gyógyítható, de diétával, orvosi felügyelettel és gyógyszerekkel a tünetek kezelhetőek .Mind az endometriózis, mind  a gyulladásos bélbetegségek kezelésekor különös figyelmet kell fordítani a stresszkezelésre és a mentális egyensúly megteremtésére, mert ezek a betegségek rendkívül erősen összefüggnek a stressz szintjével és az arra adott reakció módjával.

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!