Új, hormonmentes endometriózis kezelési lehetőség- friss kutatási eredmények az EndoBlogon

Az endometriózis jelenlegi kezelési lehetőségei korlátozottak, és műtéti vagy hormonális úton zajlanak. Műtét után az endometriózis sajnos gyakran kiújul, a hormonális rendszerre ható gyógyszerek pedig kellemetlen, életminőséget rontó mellékhatásokkal járhatnak. Emiatt folyamatosan zajlanak a kutatások, hogyan lehetne tartósabban, hatékonyabban, kevésbé invazívan kezelni ezt az állapotot. Az EndoBlog igyekszik elhozni nektek a legfrissebb híreket, hogy egy lépéssel előrébb járjunk.

Erről szól a következő kutatás is.

Endometriózisban szenvedő nőkben a peritoneum mesotheliais (ez nagyjából azt jelenti, hogy  a hashártya középső rétegének) sejtjei magasabb glikolízist mutattak. Alacsonyabb volt a mitokondriális légzési lánc- , illetve csökkent a piruvát-dehidrogenáz enzim aktivitása. Ezek mellett megnövekedett a laktát termelés az egészséges nőkben tapasztalható szinthez képest.

Endometriózisos páciensekben a TGF (transzformáló növekedési faktor) β1 és a laktát szintje emelkedett volt a peritoneális (kismedencei) folyadékban.

A laktát stimulálhatja a sejtek vándorlását és invázióját,  elősegítheti a  tumorigenezist is, teszi mindezt ugyanazokon a folyamatokon keresztül,  amelyek egyébként az endometriózis etiológiájához is kapcsolódnak.

A medence peritoneális folyadékának megnövekedett laktátkoncentrációja megkönnyítheti a méhen kívüli endometriális sejtek betörését a hashártyába, így új léziók képződhetnek. Mindezek a megállapítások egy új tanulmány  alapján kerülehettek kimondásra, amelyet a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikáltak.

Ebben a tanulmányban Horne A.W. és munkatársai. Egyesült Királyság-beli kutatók kimutatták, hogy az endometriózisban szenvedő betegek abnormális sejtenergia-állapotát diklór-acetáttal kezelni lehet.

A diklór-acetát egy piruvát dehidrogenáz kináz inhibitor, amelyet egyebként a rák kezelésében is alkalmaznak.  A diklór-acetát csökkentette a humán peritoneális mezoteliális sejtek laktát felszabadulását in vitro, és kísérletek során  egereknek orálisan  adagolva  is csökkentette az endometriózis léziók méretét in vivo. Úgy tűnik, hogy a piruvát dehidrogenáz kináz 1 a legérzékenyebb a diklór-acetát gátlására a piruvát dehidrogenáz kináz négy különböző izoformája között.

A szerzők kijelentették, hogy a diklór-acetát hatással lehet más, az endometriózisban szenvedő betegekben megváltozott sejttípusokra is, ideértve a makrofágokat és az endometriális stroma sejteket.

Köztudott, hogy az endometriózis jelenlegi orvosi kezelése fogamzásgátló szerekkel vagy egyéb, hasonló hormonális gyógyszerekkel történik, és gyakran nagyon kellemetlen mellékhatásokkal jár. E feltáró fázisú klinikai vizsgálat szerint a diklór-acetát nemhormonális kezelésként alkalmazható lesz endometriózisos betegek esetén, ha a hatékonyság és a tolerálhatóság a további kutatások során is  bizonyításra kerül.

Forrás: https://www.pnas.org/content/early/2019/11/26/1916144116

 

Könyvek, infotermékek ITT az ENDOSHOPban!

Legfrissebb hírek, kutatások, ITT az ENDOMAIL-ben!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!