Új, fluoreszencia irányításával végezett műtéti technika az endometriózis gyógyításában

Itt az EndoBlogon arra törekszünk, hogy elhozzuk számotokra azokat az endometriózis kutatásokat is, amelyekről itthon egyelőre sajnos még jó ideig nem hallanánk. Ezúttal ismét egy új típusú műtéti eljárásról tájékoztatunk Benneteket.

A fluoreszcencia irányítású műtét segíthet a recto-vaginális mélyen infiltrált endometriosis csomók (RVDIEN- recto-vaginal deep infiltrated endometriosis nodules) differenciálódásában az egészséges rektális szövetből, és sikeresen eltávolíthatja azokat a rektum megsértése nélkül, a Surgical Innovation tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A módszer jobb, mert kevésbé invazív alternatívát kínál a mélyen infiltráló endometriózis kezelésében. A hüvely és a végbél közötti rész egy vékony, érzékeny szövet, amelynek endometriózisa, főképpen, ha az mélyen belenő a szövetbe, kellemetlen tüneteket okoz. Többek között súlyos kismedencei fájdalomhoz  és a szexuális együttlét során is szúró vagy görcsös fájdalmakhoz vezet.

További gyakori tünetei a székrekedés, emésztéssel kapcsolatos problémák, a végbél fájdalma és vérzése, amely érthetően negatívan befolyásolja a betegek életminőségét. A legtöbb hasonló állapotban lévő beteget az endometriózis csomók (RVIDEN) eltávolításával igyekeznek kezelni.

Az eljárás során azonban rektális perforáció veszélye áll fenn, így kockázatos eljárásnak számít. (Ráadásul Magyarországon nem sok helyen van az ilyen típusú műtéthez szükséges ún. bélvarrógép, így a műtétre sokat kell várni, vagy sokba kerül.)

Annak eldöntése érdekében, hogy a fluoreszcencia irányítású műtét javíthatja-e az RVDIEN-ek eltávolítását és elősegítheti a rektális perforáció elkerülését, Dr. Maxime Fastrez által vezetett, a belgiumi Université Libre de Bruxelles kutatócsoportja hat páciens esteében  végzett egy el egy vizsgálatot.

Mivel az RVDIEN-nek körül új erek vannak, az új ötlet egy fluoreszkáló festék használata, amelyet indocyanin zöldnek neveznek, s amely kötődik az érrendszerhez.  A festék fluoreszkálóvá válik, ha közeli infravörös fénynek van kitéve, ezt a tulajdonságát használják ki hogy jól láthatóvá és az egészséges szövettől elkülöníthetővé tegyék az endometriózis csomókat.

A vizsgálat kimutatta, hogy a technika sikeres volt a RVDIEN-ek megjelenítésében mind a hat beteg esetében, és hogy egy beteg esetében még egy további területet azonosítani tudott, amelyet a fő elváltozás eltávolítása után még  el kellett távolítani.

A műtét során egyik beteg esetében sem fordult elő semmilyen komplikáció, rektális perforáció. A betegek a műtét után csak két napig maradtak a kórházban, és a végbél és a hüvely között nem alakult ki abnormális kapcsolat a műtét után sem.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a technika javíthatja az RVDIEN eltávolítását laparoszkóppal, csökkentve a rektális perforáció kockázatát. Hozzátették azonban, hogy több kutatásra van szükség a megközelítés hatékonyságának további megerősítésére.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29998782

További izgalmas kutatási eredményekről olvashatsz az EndoBlogon kutatás címszó alatt.

Bejelentkezés konzultációra ITT. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!