A placebó nyílt terápiás felhasználása

A kineziológiai tapaszt a ’70-es évek derekán a japán származású Kenzo Kase orvos kiropraktőr-csontkovács – fejlesztette ki az addig merev ragasztószalagokkal, kötésekkel rögzített izmok, ízületek, végtagok gyógykezelésének alternatívájaként. A rigid kötések ugyanis jelentősen akadályozták a sérült testrész mozgását, lassítva mind a gyógyulás, mind a rehabilitáció folyamatát. Az emberi bőrhöz hasonló erősségű, hosszirányban rugalmas, mozgékony pamutszalagok azonban anélkül rögzítik a sérült izmokat, ízületeket, hogy jelentősen korlátoznák azok szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje.

A lég- és vízáteresztő tapaszok a szivárvány minden színében pompáznak, teljesen mentesek mindenfajta kémiai hatóanyagoktól, ennek ellenére képesek arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentsék a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot. A különleges technikával felragasztott szalag hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, intenzívebbé válik a vér- és a nyirokkeringés, enyhül a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a sérült szövetek terhelését és a gyulladások kialakulásának valószínűségét, csökkenti a vizesedést, duzzanatot.

 A kinesiology szalag főbb alkalmazási területei: izomhúzódás,  izomzúzódás, részleges szalagsérülés, bevérzések, ill. ízületi folyadékgyülemek oldása, fokozott izomtónus, ill. izomgörcs enyhítése, fájdalomcsillapítás, ízületi gyulladás, rándulás, íngyulladás, nyirokkeringés stimulálása, mozgásszervi rehabilitáció, egyéb mozgásszervi panasz esetén, de alkalmazható menstruációs panaszok enyhítésére is.

kineziologiai tapasz

Lényeg a lényeg, hatóanyag nincs benne egy szál sem, csakúgy, mint  a homeopátiás készítményekben.

A homeopátia a hasonlót a hasonlóval elven alapuló alternatív gyógyászati módszer, amelyet elsőként Samuel Hahnemann írt le a XVIII. században. Tevékenysége során a beteg ember egészét vizsgálja, sok-sok testi és lelki tünetet és más egyéb jellemzőt, tulajdonságot egyszerre vesz figyelelmbe. Alkalmazói szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők – homeopátiás állapotba hozás után-, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló panaszokat váltanak ki.

Ez a bizonyos homeopátiás állapotba hozás sorozatos hígítással és az egyes hígítások közötti rázással történik (potenciálás). Állításuk szerint ezzel megszüntethetők a szer mérgező hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) átveszi a szer bizonyos tulajdonságait. A végtermék gyakran annyira híg, hogy vegyileg megkülönböztethetetlen a tiszta vivőanyagtól.  homeopátiás készítmények gyakran oly mértékig vannak hígítva, hogy az eredeti oldatból csak csekély valószínűséggel kerül akár egyetlen molekula is a végtermékbe, így az ezen szerekkel végzett kezelés farmakológiai hatása igen valószínűtlen, elmondhtjuk tehát, hogy csakúgy, mint a kinezio tape-ek esetében, hatóanyagot ezek a készítmények sem tartalmaznak. 

homeopátia

Sokan mégis esküsznek rá, hogy tüneteik számottevően javultak a hatóanyagot nem tartalmazó homeopátiás vagy szalagos kezelések hatására. Hogyan lehetséges ez? A placebo hatást már senkinek sem kell bemutatni, lerágott ront. Ami sokkal érdekesebb annál, minthogy használ a tüneteink ellen, amiről hisszük, hogy használni fog, az az, hogy miért használ akkor is, ha tökéletesen tisztában vagyunk vele. hogy elvileg nem használhat.

A homeopátiának valamivel jobb a marketingje, ott a kevésbé tájékozott ember talán még elhiheti, hogy vam valamilyen hatóanyag a cukorgolyócskákban. Valamint a „valamit beveszek, amit a patikában vettem, ahol a gyógyszereket szokás, és pont olyan mozdulatokkal és olyan rutinokkal, mint ahogy egy gyógyszert szokás- mindez a teátralitás segíthet a palcebohatás érvényesülésben.

De a kineziológiai tapasz esetében már a látszat sincs meg, hogy a tapasz bármilyen hatóanyagot tartalmazna.

Allergiás reakciót is csak az akril ragasztó válthat ki a bőrön, ez az egyetlen lehetséges mellékhatás, és a dobozokon is fel van tüntetve, hogy az összetétel nem más és nem több, mint 93% pamut, 7% elasztán,és némi akril-ragasztó.

Elvileg a tapaszok képesek helyes pozícióba húzni az ízületet- szkeptikus vagyok ezt illetően is, hiszen a szoros, vastag bokarögzítők, térdszorítók is kevésnek bizonyulnak e téren, nem hogy egy vékony kis ragasztószalag a bőr felsznén.

Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy sem a pamut, sem az elasztán, sem az akril ragasztó nem gyógyítja az ízületi kopást és a túlterhelésből adódó fájdalmat, mégis minden hosszú futás előtt szépen, követve a kis rutinomat, precízen lekerekítve a tapasz végeit, teleaggatom a lábamat -általában szép rikító rózsaszín- ragasztócsíkokkal. Próbálom vizualizálni, ahogy a tapaszok átveszik a terhet az ízületeimtől, védik, óvják, stabillizálják a tartásukat. Aztán,kihasználva a plaecebó nyílt terápiás hatását és a tőlük kapott biztonsáérzetet, futok mint  a nyúl.

A lényeg tehát, hogy a placebóhatást tanulmányozó legújabb kutatások már rég nem ragadnak le annál, hogy az egyik csoport hatóanyagot tartalmazó gyógyszert kap, a kontrollcsoport pedig placebót, lássuk, van-e különbség.

A szakemberek ma már azt vizsgálják, hogy az az ember, akit felvilágosítanak arról, hogy pusztán placebót kap, miért érzi magát mégis sokkal jobban. Ez az ugynevezett  placebóhatás nyílt terápiás felhasználása nevű eljárás, amelyet ma már számtalan betegség kezelésében hatékonyan alkamaznak. Hogy egy példát is említsek: Dr. Witzke és Dr. Schedlowski transzplantáción átesett betekekkel foglalkoznak, a műtét utáni kilökődést igyekeznek megakadályozni, mindezt a páciensek életminőségének javulása érdekében a lehető legkevesebb gyógyszerrel igyekeznek elérni.

Az agy és az immunrendszer közötti összefüggést vizsgálják, céljuk, hogy a placebók nyílt használta segítse őket az immunrendszer aktivitásának csökkentésében, a kilökődés elkerülésében és az alkalmazott hatóanyagot tartalmazó gyógyszermennyiség csökkentésében. Az orvosok önkéntesek egy csoporját arra kérték, hogy a szokásos gyógyszerek mellett egy zöld folyadékot (placbo) is illesszenek be a napi rutinjukba reggel és este. A második fázisban emellett még egy placebo tablettát is be kellett venniük.

A páciensek tájékoztatást kaptak arról, hogy sem a folyadék, sem a tabletta nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot. A lehető legerősebb asszociáció elérése érdekében arra kérték a résztvevőket, hogy a rituálét mindig ugyanúgy, ugyanabban a nyugodt környezetben végezzék, és ugyanazt a zenét hallgassák közben.  Ez az eljárás a szokásos hatóanyagos gyógyszerek mellett még további  20-40%-kal csökkentette az immunsejtek számát.

Ez önmagában persze még elég a kilökődés megakadályozására, és a vizsgálat elemszáma is igen csekély, de nagyon ígéretes kezdet, és ha sikerül reprodukálni az eredményeket, akkor a kutatók a későbbiekben a transzplantáción átesett betegek mellett szklerózis multiplex és autoimmun betegségek kezelésében szeretnék használni a módszert.

Egy szó mint száz.

A placebo akkor is használ, ha tudjuk, hogy csak a placebohatásra számíthatunk. A placebo jó.

Nem pusztán hatóanyaggal gyógyíthatunk, gyógyulhatunk. Hiedelmeink, elvárásaink, az egészségügyi személyzetbe vetett bizalmunk,  a gyógyszer felírásának és beszedésének módja, az orvos személye, kommunikációja és számtalan egyéb faktor befolyásolja, miképpen reagálunk egy pirulára, amelyre elviekben sehogyan sem kellene reagálnunk. A placebo nyilt terápiás alkalmazása etikus, hiszen a betegek tájékoztatást kapnak arról, hogy az alkalmazott szer nem tartalmaz  semmilyen hatóanyagot. Az orvos maximum annyit tesz hozzá, hogy ennek ellenére „egy bizonyos másik módon” pozitív hatással lehet a beteg közérzetére.A fájdalmat remekül lehet ilyen módon csillapítani,a közérzet és az életminőség javulhat, de az alapbetegségben valódi terápiás hatás nem várható el a placebótól. Tehát például rákos vagy endometriózis csomó nem lesz kisebb, de az átélt szubjektív szenvedés csökkenthető.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó

www.noraarvai.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!