Menstruációs ciklus változások és endometriózis tünetek oltás után

Csökkentheti az oltási hajlandóságot az a félelem, hogy az oltás változást okozhat a menstruációs ciklusban, esetlegesen felboríthatja azt. Az endometriózissal élő nőknek sokszor egyébként is nehéz a menstruáció, erős fájdalmakkal, görcsökkel, puffadással és intenzívebb vérzéssel járhat, így azt tapasztalom, hogy néhányan közülük különösen aggódnak a jelenség miatt.

 

Legelőször visszahivatkozom három korábban megjelent cikkre, amelyben már foglalkoztam ezzel a témával.

EBBEN a cikkben már nyilatkoztam a témában az NLC-nek, itt találtok orvosi véleményeket is, illetve tőlem egy olyan gyakorlatot, ami segít lélekben felkészülni az oltásra, „barátságba” kerülni vele. Hogy ez miért fontos, arra még e cikk végén visszatérek.

EBBEN a cikkben pedig Karikó Katalinnal készítettem egy interjút az oltás kapcsán.

A harmadik cikkben ITT pedig orvosokat, nőgyógyászokat és Boldogkői Zsolt professzort kérdeztem arról, hogy melyik vakcinát veheti fel az, akinek endommetriózisa van.

Mielőtt elolvasod az Instagramon indított szavazás és tapasztalatgyűjtés eredményeit, kérlek olvasd el a fenti cikkeket is, mert így lesz teljes a kép.

Az Instagramon sztori matricában kérdeztem az EndoBlog insta profiljának követőit, hogy tapasztaltak-e változást a menstruációban illetve az endometriózis tünetekben az oltás felvétele után. Majd azokat, akik erre a kérdésre igennel feleltek, tovább kérdeztem arról, hogy milyen változásokat észleltek.

201 nő szavazott, leellenőriztem a profilokat, hogy ne maradjon benne robot szavazat, így összesen 196 értékelhető válasz maradt – ez nem túl sok, de  azoknál az elemszámoknál, amelyekkel egy általános endó kutatás dolgozik, azért nagyobb. 196 nőből 124 választolta azt, hogy ő semmilyen változást nem tapasztalt a menstruációjában a vakcinát követő hónapokban, 72-en pedig megtapasztaltak valamilyen eltérést.

A következő kérdés matricán elég nagy volt a lemorzsolódás válaszadási hajlandóságban, hiszen itt már be kellett pötyögni, mi történt, nem csak megnyomni egy igen/nem gombot. A változást megtapasztalt nők (72) alig több, mint a fele válaszolt,  38 szöveges  választ kaptam összesen.

Ezekből kiderült, hogy ezek az eltérések nem is voltak mindig negatív irányúak: van aki kevesebb vérzésről számolt be, van, akinek addig túl rövid ciklusa normális hosszúságúra nyúlt, sőt, két EndoBlog olvasó arról számolt be, hogy a második oltás után teherbe esett, pedig előtte hosszú ideig sikertelenül próbálkoztak.

Voltak, akik negatív tapasztalatokról számoltak be, ezek közül a leggyakrabban előfordulók a ciklus kimaradása, ciklus lerövidülése 1-3 nappal, erősebb, darabosabb vérzés, közti vérzés megjelenése. Ezek a negatív tapasztalatok azonban úgy tűnik, általában rövid ideig tartottak, nem voltak jelentősek, és maguktól rendeződtek 1-3 ciklust követően.

Bejelentkezés online konzultációra ITT

Endometriózis könyvek és segédanyagok ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!