Melyik a legjobb endometriózis diagnosztikai módszer?

A transzvaginális ultrahang a vaginális és retovaginális endometriozis pontosabb lokalizálását biztosítja a mágneses rezonancia képalkotással (MRI) összehasonlítva, a Nemzetközi Gynecology & Obstetrics folyóiratban közzétett tanulmány szerint. Az MRI azonban pontosabban ismeri fel a hólyag endometriózisát,  és azt a szerzők szerint  ezt feltétlenül ajánlni kell az érintetteknek, ha fennáll a hólyag endometriózis gyanúja.

A transzvaginális ultrahang a hüvely, a méh, a petevezetékek, a petefészkek és a hólyag megvizsgálására szolgáló eszköz, amelyet a hüvelybe helyeznek. A készülék hanghullámokat generál, amelyek visszhangzik a medencei szervekből, és képet alkotnak képet a számítógép képernyőjén. Az MRI kevésbé invazív módszer, amely mágneses mező és rádióhullámok segítségével részletes képet készít a medencei szervekről.

A két módszer pontosságát úgy tűnik, hogy nem befolyásolja az endometriózis csomók mérete. A megfelelő módszer megválasztása növelheti a mélyen inflitráló endometriózis (DIE) diagnosztizálásának pontosságát, és biztosítja a legjobb kezelési eljárás időben történő megkezdését.

Annak érdekében, hogy összehasonlítsuk a két technika hatékonyságát a DIE kimutatásában, és annak felmérésére, hogy a csomók mérete befolyásolja-e a diagnosztikai pontosságot, Dr. Roberto Rodriguez vezetésével végzetek egy átfogó vizsgálatot a  madridi „La Paz” egyetemi kórházban.

A kutatás során  48 nőt vizsgáltak, akiknél előzetesen DIE-t diagnosztizáltak. Megállapították, hogy a transzvaginális ultrahang az esetek 77% -ában képes felismerni a retovaginális endometriozist, szemben az MRI-vel, ami csak 69% -ban volt képes erre. 

A hüvelyben lévő endometriózis kimutatására a  transzvaginális ultrahang vizsgálatakor az arány 94% volt, szemben az  MRI 89% -ával. Ezzel szemben az MRI nagyobb pontosságot mutatott a hólyag endometriozis kimutatásában, mint a transzvaginális ultrahang (96% vs. 92%).

A csomók mérete nem befolyásolta egyik technika pontosságát sem.

„Az összes medencei rész pontosan leképezhető a DIE diagnosztizálására szolgáló két módszer kiegészítő, ehgymást támogató alkalmazásával” – írták a kutatók. Hozzátették, hogy mindenképpen az MRI-t kell ajánlani, ha a hólyag érintettségének gyanúja merül fel.

Mind a hüvelyi ultrahang, mind az MRI segíthet az endometriózis diagnosztizálásában, de mivel a 100 százalékos diagnózishoz elvileg szövettanra is szükség van,  a műtét továbbra is az endometriózis legbiztosabb diagnosztikai módszere. 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31220340

Endoblog.hu- Az endometriózis honlap. Valódi Válaszok- Bullshitek nélkül. Egy lépéssel előrébb járunk!

Bejelentkezés konzultációra ITT

Infotermékek ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!