Méhen kívüli terhesség és endometriózis összefüggései- kutatási eredmények az EndoBlogon

Az endometriózis egy krónikus gyulladással járó betegség, amelynek tünetei széles spektrumúak, mint például dysmenorrhea, dyspareunia, krónikus medencefájdalom és termékenységi problémák. A tudományos bizonyítékok egyre inkább arról  szólnak, hogy mindemellett ez az állapot más rossz szülészeti eredményekkel is társulhat, ideértve a korai és késői terhességi szövődményeket.

A méhen kívüli terhesség a terhesség olyan komplikációja, amelyben az embrió a méhén kívül tapad meg,  Yong és munkatársai, kanadai tudósok egy csoportja „Endometriozis és ektopiás terhesség: metaanalízis” című cikkükben számolnak be eredményeikről.

 A szerzők megkísérelték megvizsgálni az endometriózis és a méhen kívüli terhesség kapcsolatát. Megállapították, hogy az endometriózis gyakrabban fordul elő olyan nőknél, akiknek méhen kívüli terhessége volt. Az endometriózis és a méhen kívüli terhesség  kapcsolatát a közös mögöttes kockázati tényezők (genetikai vagy környezeti) és demográfiai tényezők is magyarázhatják. Lehetséges mechanizmusok az endometriózis és a méhen kívüli terhesség közötti összefüggésre a  adhéziók, amelyek a petevezetőket is érinthetik, a  petevezeték és a petefészkek endometriotikus elváltozásai. Az endometriómák azáltal, hogy károsítják a petefészek és a petevezetők anatómiáját, növelik a méhen kívüli terhesség kiakalulásának esélyét.

Az endometriózissal összefüggő peritoneális  (kismedencei) gyulladás szintén megváltoztatja a petevezeték állapotát, és ez utóbbi  szintén fokozott kockázati tényező a méhen kívüli terhesség szempontjából.

Ez az összefüggés az endometriózis és a méhen kívüli terhesség között fokozódhat, különösen azokban a nőkben, akiknél korábban előfordult már méhen kívüli terhesség vagy egyéb medencei gyulladásos betegség.

A szerzők azt sugallták, hogy mind az esettanulmányos vizsgálatok, mind a kohort tanulmányok bevonása a vizsgálatukba egyértelműen a  meta-elemzésük erősségének számítanak. . Ugyanakkor számos korlátja is akad ennek a kutatásnak. A vizsgálatok tervezésének heterogenitása, a vizsgálati minták időpontjai (1977-től 2016-ig), a minták mérete (<30 és> 100 000 között), az endometriózis diagnosztizálásának módja,  a mintaválasztás korlátai  és a nem elegendő információ az endometriózis előtörténetre, beleértve a stádiumot, az anatómiai altípust,  a betegség helyét vagy az előzetes műtéti eljárás típusát,  mind-mind kritizálható pontja a kutatásnak. 

„Amint egyértelműbbé válnak az endometriózis és a méhen kívüli  terhesség összefüggése, új, szigorúbb iránymutatásokra lehet szükség az endometriózissal élő betegek szülészeti ellátására.” – tették hozzá a szerzők.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31546066

Infótermékek ITT 

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!