Méheltávolítás- nem megoldás endometriózis ellen!

Általánosan elterjedt  vélemény, hogy a méheltávolítás az utolsó lehetőség az endometriózisban szenvedő betegek fájdalmának enyhítésére. De vajon valóban használ ez a drasztikus technika?

A „Hysterectomia hatása a fájdalomcsillapító, pszichoaktív és neuroaktív szerek fogyasztásra endometriózisban szenvedő nőknél” címet viselő tanulmány, amelyet Svédországban végeztek el a kutatók, nem támasztja alá a fenti tévhitet. 

Ebben a kutatásban egy, az egész országra kiterjedő műtéti és gyógyszerfogyasztási nyomonkövetési rendszert dolgoztak ki és alkalmaztak a kutatók.A méheltávolításon átesett betegek műtéti adatait a Svéd Nőgyógyászati ​​Sebészeti Nyilvántartásból gyűjtötték össze, a preoperatív és posztoperatív gyógyszeradatok adatait pedig  a Svéd Országos Gyógyszerregiszterből vették. 

A Dr.Brunes által vezetett kutatók összegyűjtötték azoknak a betegeknek az adatait, akiknél jóindulatú betegségek miatt méheltávolítás történt, és kiválasztották azokat a betegeket, akiknél endometriózist diagnosztizáltak. Alaposan felmérték a gyógyszerfogyasztási szokásokat.

Felkutatták az összes felírt receptet, 3 évvel a méheltávolítás előtt és az eljárás után még  3 évig folytatták a gyógyszerfogyasztási szokások ellenőrzését.

Az eredmények azt mutatták, hogy a műtét után nem csökkent a fájdalomcsillapítók alkalmazása endometriózisban szenvedő betegeknél.

A fájdalomcsillapítók alkalmazása 2,2-szer nagyobb volt az endometriózisban szenvedő betegeknél. 

A szerzők azt is kiemelték, hogy a betegség súlyossága, esetleges adenomiózis diagnózis és  a hormonális kezelés jelenléte nem befolyásolta az eredményeket.

A kutatók megjegyezték, hogy az eredmények a krónikus fájdalom komplex mechanizmusait perifériás és központi szenzibilizációként fogalmazzák meg, és azt javasolták, hogy az endometriózisos betegeket a műtét után is segítsék tovább, tanítsanak nekik különböző fájdalomkezelési programokat és módszereket. (Végre egy kutatás, aminek tényleg minden szavával egyetértek! Ez az én pszichológusi tapasztalataim alapján is nagyon fontos!)

 A szenzibilizáció, azaz érzékenyítődés azt jelenti hogy egész egyszerűen olyan sokáig fájt valami, hogy a fájdalompálya gyakorlatilag „ki van gyúrva”, , elképesztően hamar reagál már a legkisebb fájdalomra is. „Rátanult” a fájdalomra. 

Ezen (sem) változtat többek között a méheltávolítás.

A méheltávolítás nem jelent megoldást sem az endometriózisra mint betegségre, nem jelent bizonyosságot a betegség kiújulásának megakadályozása szempontjából, és nem jelenti a fájdalmak végét sem.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32804432/

[/cm

 

Árvai Nóra

szexuálpszichológia, egészségpszichológia, perinatális szaktanácsadás, párkapcsolati – és life coaching, életmód- és táplálkozási tanácsadás

Bejelentkezés konzultációra ITT

Könyvek ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!