Lesz-e immunterápia az endometriózis ellen?

Dr. Sciezynska és csapata a lengyelországi Warshaw Orvosi Egyetemről  a „Journal of Clinical Medicine” 2019. szeptemberi számában jelentetett meg egy cikket az endometriózis patofiziológiájáról.

Az endometriózis máig megoldatlan, jelentős egészségügyi kérdés, ahol a jelenlegi kezelési stratégiák elsősorban fájdalomcsillapító jellegűek, vagy hormonális terápiára és műtétre korlátozódnak. Jelenleg jelentős bizonyítékok utalnak, arra hogy az endometriózis kapcsolatban lehet a megváltozott immunitással, mind lokális, mind szisztémás szinten.

A jelenlegi kutatások fö témái a hasüregbe behatoló immunsejtek, makrofág aktiváció, abnormális limfocita válaszreakció, a citotoxikus NK sejtek eltünése és a gyulladást serkentő citokinek túltermelése.

Növekvö számú bizonyiték támasztja alá azt, hogy az endometriosis összefügg az NK sejtek citotoxikus aktivitásának csökkenésével. A hasüregi környezet és az endometriális szövet tartalmazhat olyan gátló hatású citokineket , amelyek befolyásolják a normál immunmüködést és az NK sejtek hatását is gátolhatják ezek. Az endometriotikus sejtek túlélése és növekedése a peritoneális üregben úgy tűnik, hogy elsősorban a fagocitikus monociták és az NK sejtek kudarcának, az ő elégtelen működésüknek a  következménye. 

A peritoneális (hasűri)  környezet és az endometriózis szövetek endometriózisban szenvedő nőkben gátló citokineket hordozhatnak, amelyek megzavarják a normális immunitást, így gátódik az NK-sejtek citotoxicitása.

(A citotoxicitás a sejtes antigének oldódását eredményező effektor mechanizmus. )A funkcionális és genetikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a lehetséges mechanizmusok magukban foglalják a méhen kívüli endometriotikus sejtek elégtelen feloldását is.

A gátló NK-sejtreceptorok és az stimuláló receptorok nem megfelelő szabályozása endometriózisban bizonyos lokális gátló tényezők aktivitásával függ össze.

Ezek az ígéretes vizsgálati témák lehetséges későbbi terápiák kifejlesztését eredményezhetnek, ami inkább oki szinten kezelné az endometriózist a jelenlegi tüneti szintű műtéti és hormonális megoldások helyett. Egy újfajta megoldás lehetne például növelni az NK-sejtek citotoxicitását anti-inhibitor citokinek vagy stimuláló citokinek által.

Forrás:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31540116

Bővebb információ, legújabb kutatások, eseményeink és  ajándék ebookok ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!