Koronavírus és endometriózis- kutatási eredmények

A 2019-es új koronavírus-betegség (COVID ‐ 19) mindenki számára jelentős stressz és aggodalom forrása lett, különösen azóta, hogy a WHO  világjárványnak  minősítette. A vírus egyénekre gyakorolt ​​hatásainak bizonytalansága, a gyógymód hiánya és az oltás hiánya a stressz és szorongás fő forrása.

Egyes krónikus szív-érrendszeri  és tüdőbetegségben szenvedőket, valamint autoimmun rendellenességben szenvedőket,  immunszuppresszánsokkal kezelt betegeket soroltak a magas kockázatú csoportba. A vírus  még annyira új azonban,  hogy valójában hiányoznak a kockázati rétegződésre vonatkozó pontosabb adatok.

A különféle krónikus betegségekben szenvedő betegek azon gondolkodnak, hogy vajon ők az adott betegséggel a magas kockázatú csoportba tartoznak-e, ez is fokozza a szorongást.

Az endometriózis krónikus állapot, amely a reproduktív korú nők 5–10% -át érinti. Körülbelül 190 millió nő él világszerte ebben a betegséggel.

A tünetek összetettsége és kétértelműsége miatt a diagnózis késése meglehetősen gyakran fordul elő,  és akár 6-10 év is lehet.Ezenkívül a betegség etiológiája sem teljesen ismert.  A diagnózis késése és a fájdalommal összefüggő tünetek súlyossága jelentős fizikai, pszichológiai és szociális terhet jelent a betegek számára A betegség ezen negatív hatásai az egészséggel összefüggő életminőség csökkenéséhez vezethetnek.

Elméletileg az endometriózisban szenvedő betegek nem tartoznak a COVID ‐ 19 magas kockázatú csoportjába, mert bár krónikus gyulladásos állapotról van szó, ez nem mindig nyilvánul meg a mellkasi régióban, és az immunszuppresszánsok általában nem képezik részét az orvosi kezelésnek.

A pulmonalis / mellkasi endometriózisban szenvedő betegek, különösen azok, akiknek kórtörténetében a tüdő összeomlása szerepel azonban a magas kockázatú csoportba tartoznak.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az akut fertőző betegségek, például a SARS túlélői szorongást, depressziót, stresszt és poszttraumás stressz rendellenességet tapasztalhatnak. A COVID-19 annyira  új, ráadásul az emberek életük során először tapasztalnak meg olyan horderejű globális eseményt, mint egy világjárvány- e kettő tény együttesen az oka annak, hogy egyelőre nincsenek adatok a hosszú távú fizikai és pszichológiai hatásairól.

Továbbá a COVID ‐ 19 és más betegségek összefüggése még mindig nem világos.

Jól ismert tény, hogy a stressz és a szorongás súlyosbíthatja az endometriózis tüneteit, különösen a fájdalommal járó tüneteket.

Ezért fontos megérteni a COVID ‐ 19 járvánnyal kapcsolatos stresszt és szorongást, valamint ezeknek az endometriózis tüneteire gyakorolt ​​hatását.

Ha a fokozott aggodalmaskodás téged is érint, feltétlenül nézd meg az Így őrizd meg a józan eszedet koronavírus járvány idején! című online programomat a Tanulószobában.

Jelen tanulmány célja a járvány által okozott szorongás és stressz szintjének értékelése volt törökországi endometriózisban szenvedő betegek körében.

Ebben a kutatásban egy online felmérést végeztek, hogy felmérjék a törökországi endometriózisban szenvedő betegek COVID-19 járvánnyal kapcsolatos ismereteit, várakozásait.

A Török Endometriózis és Adenomiózis Társaság online felmérést végzett, amelyet olyan endometriózisban szenvedő betegek töltöttek ki, akik beleegyeztek a vizsgálatban való részvételbe. A felmérés 25 kérdést tartalmazott, amelyet négy szakemberből (két nőgyógyászból és két endometriózis szakorvosból) álló szakértői bizottság készített.

A kiküldött 290 kérdőív közül 261-et (90%) küldtek vissza.

Összesen 213 (83,86%) beteg számolt be arról, hogy félnek az endometriózissal kapcsolatos problémáktól a pandémiás időszakban.

Ezenkívül 133 (53,63%) beteg gondolta úgy, hogy a pandémia hatással van és hatással is lesz az endometriózisának kezelésére.

A klinikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az endometriózis a krónikus stressz magas szintjével járó állapot. A COVID-19 járvány  olyan pszichológiai problémákra okozhat, mint a poszttraumás stressz, a pszichés distressz, a depresszió és a szorongás.

Az endometriózisban szenvedő betegek többsége attól tartott, hogy a pandémiás időszakban endometriózissal kapcsolatos problémák lépnek fel.

Elmondásuk szerint Törökországban az elektív endometriózis műtétek többségét nem halasztották el.

A betegek nagyon tisztában voltak a járvánnyal és annak hatásaival, figyelembe vették a szabályokat és ajánlásokat a megelőzés érdekében, gyakorolták a  szociális távolságtartást és fokozott figyelmet fordítottak a személyes higiéniára, kézmosásra, fertőtlenítésre.  Csak 4 (1,59%) endometriózisban szenvedő betegnél volt szükség a tervezett műtéteken túli kórházi ápolásra.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32750726/

Bejelentkezés konzultációra ITT

Könyvek, hanganyagok, EndoJóga ITT 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!