Koronavírus és endometriózis

Hoztam nektek egy endometriózis kutatást, aminek célja a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos ismeretek felmérése és a pandémia hatásainak megítélése volt a betegek körében.

A Turkish Endometriosis & Adenomyosis Society online felmérést végzett, amelyet olyan endometriózisban szenvedő betegeknek adtak ki, akik beleegyeztek, hogy részt vegyenek a vizsgálatban. A felmérés 25 kérdést tartalmazott, amelyeket egy négy szakemberből álló szakértői bizottság (két nőgyógyász és két endometriózis specialista) állított össze.

 Eredmények:

A kiküldött 290 kérdőívből 261 (90%) érkezett vissza. Összesen 213 (83,86%) beteg számolt be arról, hogy kifejezetten  tart az endometriózissal összefüggő problémáktól a járvány idején. Ezenkívül 133 (53,63%) beteg gondolta úgy, hogy endometriózisuk kezelését negatívan befolyásolta a járvány.

Következtetések:

A klinikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az endometriózis olyan állapot, amely magas szintű krónikus stresszhez kapcsolódik. A COVID-19 világjárvány miatt az emberek olyan pszichológiai problémákkal szembesültek, mint a poszttraumás stressz-zavar, a szorongás, depresszió.

 Az endometriózisban szenvedő betegek többsége attól tartott, hogy a járvány idején endometriózissal összefüggő problémái lesznek és azok nem kapnak megfelelő ellátást. Az elektív endometriózisos műtétek többségét nem halasztották el.  (megjegyzés : Törökországban, nem itthon!!)

A betegek nagyon is  tudatában voltak a járványnak, és betartották a szabályokat, ügyeltek a  szociális távolságtartásra és a higiéniára is.  A megkérdezettekből mindössze 4 (1,59%) endometriózisos beteg igényelt kórházi kezelést a vizsgálat időszaka alatt. 

Forrás itt

EndoBlog különvélemény

Minden kutatási eredményt, amit hozok nektek, egy kicsit átbeszélünk, hogy teljesen világos legyen, mi az értelme, mondanivalója az adott vizsgálatnak. Ebből annyi kell, hogy megmaradjon, hogy bár endometriózisban amúgy is elképesztően fontos a megfelelő stresszkezelő technikák alkalmazása, de egy pandémia alatt az még jelentősebb, mint valaha. A technikák hozzájárulnak az életminőség javulásához és segítenek kialakítani egy felszabadult, örömteli életet.

Ha szeretnél ilyen technikákat tanulni ITT tudsz hozzám időpontot foglalni. 

 

Te hogy élted (éled) meg a koronavírus járvány alatt a betegséget? Tartottál attól, hogy kórházba kell menned a járvány alatt? Éreztél bármilyen zökkenőt az endóval kapcsolatos ellátásban?

Kapcsolódjunk! Itt tudod megírni nekem a tapasztalataidat:

Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!